Kadıköy'ün yeni muhtarları göreve başladı

Kadıköy’ün 21 mahallesinde beş yıl boyunca görev yapacak muhtarlar, 31 Mart yerel seçimlerinde belli oldu. Yedi mahallede sandıktan yeni isimler çıktı. Göreve yeni başlayan muhtarlarla konuştuk.

03 Mayıs 2024 - 09:13

Yerel seçimlerle birlikte Kadıköy’ün 21 mahallesinde beş yıl boyunca görev alacak muhtarlar da belirlendi. Muhtarlık seçimlerinde Caferağa, Eğitim, Göztepe, Fikirtepe, Merdivenköy, Suadiye ve Zühtüpaşa olmak üzere yedi mahallede sandıktan yeni isimler çıkarken, diğer mahallelerde ise mevcut muhtarlar seçimi kazandı.  Biz de göreve yeni başlayan muhtarlara sayfamızı açtık, onların seçim sürecini dinledik, beş yıl boyunca mahallelerinde yapmak istediklerini konuştuk. 

 AFET ÇALIŞMASINDAN MUHTARLIĞA

Caferağa Mahalle Muhtarı Hanife Dağıstanlı, Caferağa doğumlu. Bahariye İlkokulu’nda okuyup, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde lisans ve Münih Teknik Üniversitesi Kentsel Tasarım Kürsüsü’nde yüksek lisans derecesi ile mimarlık eğitimini tamamlayan Hanife Dağıstanlı, muhtar olma hikâyesini şöyle anlatıyor:  “Kadıköy Belediyesi tarafından Kadıköy’ün mahallelerinde yürütülen Mahalle Afet Projesi’ni 2023 yılının yaz döneminde Caferağa Mahallesi’nde başlattık. Muhtarımız Zeynep Ayman’ın desteğiyle afete daha hazır bir mahalle için çalışan gönüllülerin koordinasyonunu yaptım. Bu vesileyle muhtarlıkta çokça vakit geçirdim. Muhtarın günlük idari görevlerini ve Zeynep Hanım’ın mahallede üstlendiği sorumlulukları yakından gözlemledim. Muhtarlığın sosyal fayda üretilecek bir alan olduğunu fark ettim. Zeynep Hanım da aday olmayacağını öğrenince aday oldum. Afet çalışması ile başlayan süreç muhtar olma fikrini doğurdu. Ama o koltuğa oturmak başka bir şeymiş. Sorumluluğu yüksek.”

 “Caferağa Mahallesi’nde günlük hayata dair problemlerimiz var” diyen Hanife Dağıstanlı, şöyle devam etti: “Sokak ve kaldırım işgali. Özellikle skuterler yaşlı, engelli ve çocuklu komşularımızın kamusal alanları, kaldırımları ve sokakları kullanmasına büyük bir engel oluşturuyor. Yaşlı nüfusumuz çok yüksek. Kaldırım işgali nedeniyle kamusal hayattan geri çekiliyorlar. Bu büyük bir problem. Gece huzurumuzun olmaması. Afet hazırlığı var. Yapı stoku çok eski ve bitişik nizam. Ayrıca sit alanı. Kentsel dönüşüm burada sıkıntılı. Bu konuda mahallelinin hakları ve yapabilecekleri konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Mahallede benden daha tecrübeli meslektaş büyüklerim var. Onlarla beraber bilgilendirme toplantıları yapmak istiyoruz. Sorunları, belediye ile yapacağımız işbirliğiyle çözeceğimize inanıyorum.”

“MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ KORUMALIYIZ”

“Yenilik için adayım” sloganı ile yola çıkan Merdivenköy Mahalle Muhtarı Filiz Yıldız, “Gençlerin ve arkadaşlarımın ülkeden gitme çabasını gördüm. Harika bir ülkemiz ve mahallemiz var. Neden gidelim. Ülkemize, mahallemize sahip çıkmamız gerekiyor. O yüzden yerel yönetimlerde yer almamız gerektiğini düşündüm. Nazan muhtarımla görüştüm. ‘Tekrar aday olmayı düşünmüyorum’ demesi üzerine aday oldum. Mevcut mahalle kültürünü korumak, var olan insani ilişkilerin güçlendirilmesini istiyorum. Çünkü yalnızlaşıyoruz. Birbirimize dokunursak her şey daha iyi olur.” ifadelerini kullandı. 

 

 Mahallenin kentsel dönüşüm süreci olduğunu dile getiren Muhtar Yıldız, anlatmayı şöyle sürdürdü: “Mahallemizin en can alıcı sorunu kentsel dönüşüm süreci. Yıkımlardaki tozlar nedeniyle nefes alınamıyor. Daha hassas davranılmalı. Bu sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor.

Yaşlı nüfusumuz fazla. O yüzden yaya kaldırımları çok önemli. Mevcut olan kaldırımların, çocuk parklarının yenilenmesi gerekir. Sokak hayvanlarının barınma ve beslenmesi ile ilgili vatandaşımızdan çok fazla talep var. Sorunları yerinde tespit etmek için sahada olmayı seviyorum. Mahallemizin sorunlarını yerel yönetimle işbirliği içinde çözmek için çalışacağız.” 

 “SORUNLARIN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM”

 1985 yılından beri Kadıköy’de yaşayan, 10 yıldır Zühtüpaşa Mahallesi’nde oturan, ressam, sanat tarihi ve resim eğitmeni Çağla Göksu,  Kadıköy’ün yeni muhtarlarından.  Göksu, “Kadıköylü olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mahallemde çoğu kişi beni tanır. Sosyal ilişkilerim çok iyidir. İnsanlarla, doğayla, hayvanlarla ilgileniyorsun neden muhtar olmuyorsun dediler. Yoksa muhtarlık aklımda hiç yoktu.  Bana teklif edildi. Öyle olunca bende başvurdum. Çok destek gördüm. O yüzden layıkıyla yapmak istiyorum.” 

 “Tek başıma bir şey yapamam. Hep beraber yapacağız. Yenilenmek ve ileriye gitmek gerekiyor.” diyen Çağla Göksu, “Altyapı, ilaçlama, hafriyat kamyonlarının kaldırımlara verdiği zararlar, sokak hayvanlarının bakımı, atık yağ toplanması, ağaç budama gibi sorunlar var. Belediyenin sorunların çözümüne yardımcı olacağına dair inancım tam. 

Muhtar olmadan önce ücretsiz olarak sanat tarihi dersleri veriyordum. Alan bulduğum zaman o dersleri vermeye devam etmek istiyorum. Çünkü sanat insanları geliştirir, güzelleştirir, ruhu iyileştirir. Fotoğraf ve resim dersi vermek isteyen arkadaşlarım da var. Hatay Samandağ’da kardeş muhtarlık projem var. Onlarla dayanışma içerisinde olarak taleplerini karşılamak istiyoruz. Bu düşüncenin de yaygınlaşmasını umuyorum.” dedi. 

“MUHTARLIK İNSANLARLA İLETİŞİMİ GEREKTİRİYOR “

20 bin seçmenden 9 bin 500 oy alan ve dört aday arasından muhtar olarak seçilen, 36 yaşındaki Göztepe Mahallesi Muhtarı Ceren Sille, 1993 yılından beri Göztepe’de yaşıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda Tekstil bölümünden mezun olan Sille, mezun olduktan sonra bir dönem İngiltere’de mesleği ile ilgili eğitimler aldı. İstanbul’a döndükten sonra özel sektörde çalışıp kendi işini kurdu. Mahallesini çok seven Sille, “Eşim de veteriner hekim, o da burada. Burada tanıdığımız çok kişi var, esnaf arkadaşlarımız var” diyor. Sille, “Göztepe bence bir bağımlılık gibi, buradan başka bir yerde yaşayamam, yapamam. Annem burada, eşim Maltepe’deydi onu buraya getirdim” diyor. Esnaf arkadaşlarının muhtar adayı olmasını istediğini söyleyen Sille, “Düşününce insanlara yardım etmeyi seviyorum, muhtarlık insanlarla iletişimi gerektiriyor bunu da seviyorum” şeklinde konuştu.

 Sille, adaylık sürecinde mahallerinin taleplerini ise söyle anlattı: “Nasıl bir mahallede yaşamak istiyorsunuz sorusunu sordum, cevaplar arasında bizlerin aklına gelmeyen şeyler de oldu. Pazarda broşür dağıtırken bir hanımefendi geldi ve ‘benim iki engelli çocuğum var, pazara gelmek benim için bir lüks onları bırakacak bir yer bulamıyorum’ dedi. Onun dışında, en çok sokaklarda bank isteniyor. Göztepe’nin şu anki en büyük sıkıntısı, Tünek Sokak’taki yeşil alanın imara açılması planlanıyor, o bizim en önemli önceliğimiz. 10 mahallelinin 9’u bu sorunla ilgili geliyor. Çevre sorunlarımız var, köpek sahipleri, köpeklerinin tuvaletlerini yerden alıp çöpe atmıyor. İnşaattan kaynaklı toz sorunlarımız var.”

 HAYALİ EĞİTİM SPOR’U KURMAK

İki aday arasından 3 bin 400 oy ile 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Eğitim Mahallesi Muhtarı olarak seçilen Metin Kaya, doğma büyüme Eğitim mahalleli. Kaya adaylık sürecini  “Mahallenin sıkıntılarını gördükten sonra ‘50 yaşındayım, neden muhtar adayı olmayayım, mahallem için neden koşmayayım’ diye düşündüm arkadaşlarımla” sözleriyle anlattı. . Mahallesinde gelir adaletsizliğinin olduğunu kaydeden Kaya, “En önemli sorunumuz İnönü İlkokulu’nun karşısındaki Şehit Hakan Baylan Parkı’nda bir tane bank var, oraya en az altı yedi tane bank koymak lazım çünkü veliler çocuklarını orada bekliyor.

Şehidimizin annesi Saliha teyze 83 yaşında dizleri ağrıyor ara ara o parka gidip oturuyor.  Parkın etrafını telle kapatmak lazım. Sağ olsun başkan yardımcımız Taylan Bey, parkın ışıklarını yaptırdı hemen. Şehit Hakan Baylan benim ortaokul ve lise çocukluk arkadaşım, orası benim için çok önemli” şeklinde konuştu.  En büyük hayalinin Eğitim Spor’u kurmak olduğunun altını çizen Kaya, bunun için herkesten destek bekliyorum” dedi.

KADIKÖY’ÜN EN GENÇ MUHTARI

İki muhtar adayının yarıştığı seçimlerde, 3 bine yakın oy ile mahalleliler tarafından Fikirtepe muhtarı olarak seçilen, 34 yaşındaki Kadıköy’ün en genç muhtarı Salih Mücahit Tosun, İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünden mezun. 2017 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nde göreve başlayan 4 yıl devriye ekipleri ve 3 yıl Hasanpaşa Karakolu’nda görev yaptı ve seçimlerde aday olmak için istifa etti. Muhtarlığa aday olma süreci için Tosun, “Fikirtepe İstanbul’un mozaiği, sosyolojik açıdan baktıkça bir daha bakılıyor, çok çeşitli ve çok kültürlü bir yer ama Fikirtepe’nin yüzde 70’ini yeni gelen dediğimiz rezidanslarda yaşayanlar oluşturuyor. Burada aylık 60 bin lira kira verenler de yaşıyor hemen yanında rezidansın gölgesinin düştüğü yerde, insanlar kasa yakarak ısınıyor. Kadıköy’de böyle bir yer tektir, hatta İstanbul’da böyle bir yer daha yoktur” dedi. 

 Tosun seçim vaatleri ile ilgili şöyle konuştu: “Öncelikle mahalleliye bir şey vaat edebilmem için onların dertlerini ve isteklerini bilmem gerekiyordu. Anket çalışması yaptık, 2 haftada bin 200 kişi ile görüştük. Birçok sıkıntı çıktı ama bunları dört temel soruna indirdik. Birincisi yolların toz ve çamur olması, insanlar kapı baca açamıyorlar, sitelerde 20.katta oturan kişiler de bu durumdan rahatsız. Son bir yıldır Mandıra Caddesi’nde insanlar maskeyle yürüyor. İkinci problem otobüs ve minibüs seferlerinin az olması. Üçüncüsü sokaklarda lambaların yetersiz olması ve bazılarının hiç yanmaması insanlar güvenlik kaygıyı yaşıyorlar, otobüs ve minibüslerin olmamasıyla bu durum iç içe geçmiş, evlerine giden vatandaşlar hem evlerinden uzakta toplu taşımadan iniyor ve karanlık yollarda yürüyor. Dördüncü problem ise sokak hayvanlarının yetersiz beslenmesi ve bakım ihtiyacı. Seçim döneminde broşürlerimde bu sıkıntılara çözüm üreteceğimi söyledim, gittiğim her yerde dile getirdim ve hala getiriyorum.”

 SANATÇI MUHTAR

İki çocuk annesi Muhtar Hilal Özdemir, 30 yıla yakındır Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Suadiye Mahallesi’ndeki tek muhtar adayı olan Özdemir, 20 bine yakın seçmenden 17 binin oyunu olarak seçildi. Pandemide insanlar karantinadayken, muhtarların 7/24 sahada olarak destek sağlamalarından çok etkilendiğini söyleyen Özdemir, “Ben de insanlara nasıl destek olacağımı düşündüm, Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz’in yanında staj gördüm diyebilirim. Deprem olduğunda sabahlara kadar koliler yaptık, deprem bölgelerine gönderdik, yangınlarda da pandemide de hep yardımlaştık” şeklinde konuştu. Psikoloji ile kişisel gelişim eğitimleri alan Özdemir “Her alanda insanlara destek olmak istiyorum. Muhtar dediğiniz zaman sadece evrak işi yapan bir kurum değil, gelen insanların birebir dertlerini dinlemek” dedi. “Muhtarlar olarak biz devletin en şefkatli eliyiz” şeklinde konuşan Özdemir,  şöyle devam etti:“Başka bir aday olmasa da seçilerek gelmek, güzel ve onur verici bir duygu.” Çocuklarının muhtar adaylığını duyduğunca önce şaşırdıklarını kaydeden Özdemir, “Sonra hoşlarına gitti, destekleri hep benimle oldu, birlikte broşür dağıttık. Çok destek oldular bana” dedi.

Muhtarlığa gelen vatandaşların kendisinden ‘koro’ kurmasını talep ettiklerini söyleyen Özdemir, bununla ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi. 

 

 

ARŞİV