Kadıköy'ün boğası yaralı

Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur’ün 1864 yılında yaptığı ve zamanla Kadıköy’ün simgesi haline gelen meşhur Boğa Heykeli zarar gördü. Üzerinde delikler ve tahripler oluşan heykel bakıma alınıyor.

21 Nisan 2022 - 18:38

Kadıköy denilince insanların aklına ilk gelen simgelerden olan Altıyol’daki ünlü Boğa Heykeli'nin üzerinde delikler ve aşınmalar tespit edildi. Kadıköy Belediyesi, sosyal medya hesabından heykelin üzerindeki küçük deliklerin ve aşınmaların olduğunu gösteren fotoğrafları, “Kendisini çok sevdiğinizi biliyoruz fakat sembolümüz olarak uzun yıllar aramızda kalması için lütfen dokunmadan sevgimizi gösterelim” mesajıyla paylaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı ise Kadıköy Belediyesi’nin bu mesajına İBB Miras hesabı üzerinden “Kadıköy’ün simgesi Boğa Heykeli'nin konservasyon çalışmaları için #İBBMiras olarak hızla çalışmalarımızı başlatıyoruz. Tüm İstanbullular ile birlikte korumak dileğiyle” cevabını vererek boğa heykeli için çalışmaların başlatıldığını duyurdu.

 

1864 YILINDA YAPILDI
1864’te ünlü Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından yapılan tunç Boğa Heykeli'nin, Türkiye geliş hikâyesi hakkında çeşitli rivayetler mevcut. Bunların birine göre, Avrupa’ya ilk resmi ziyareti gerçekleştiren padişah olan Abdülaziz, Fransa gezisi sırasında bu eseri görmüş ve sipariş etmiştir. Bir süre sonra ülkeye gelen heykel önce Beylerbeyi daha sonra ise Yıldız Sarayı’nda sergilenmiştir.

Bir diğer rivayete göre ise Almanlar savaş ganimeti olarak Fransızlardan ele geçirdikleri heykeli, 1. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı İmparatorluğu ile yakınlaşmaları sonrasında Osmanlı’ya hediye etmişlerdir.

Rivayetler çeşitli olsa da bilinen gerçek, 1987 yılında bugünkü yerine taşınmış olması.


ARŞİV