"Kadıköy'ün belleği" Dr. Müfid Ekdal anıldı

Kadıköy’ün Heredot’u olarak tanınan Dr. Müfid Ekdal, ölümünün dokuzuncu yılında Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) anıldı. Anmada Ekdal'ın Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Bir Fenerbahçe Vardı” adlı kitabı okuyucularla buluştu.

14 Temmuz 2023 - 17:26

Kadıköy Belediyesi tarafından, doğma büyüme Kadıköylü olan tarih araştırmacısı ve tıp doktoru Müfid Ekdal için 13 Temmuz Perşembe akşamı Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) anma programı düzenledi. Programa, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, gazeteci yazar Prof. Dr. Barış Doster, Nihal Öz, Ekdal’ın oğlu Oral Ekdal ile kızı Meral Akdikmen ve aile yakınları katıldı. Anmada, Kadıköy Belediyesi tarafından hazırlanan Dr. Müfid Ekdal belgeseli ve dostu Kayıhan Çağlayan ile yapılan röportajı gösterildi. 

“BABAM GİBİ İNSANLARA ÇOK MÜTEŞEKKİRİZ”

Müfid Ekdal’ın oğlu Oral Ekdal, “babamın kitaplarını Kadıköy Belediyesi’nin tekrar yayınlıyor olması, bizim için büyük onur, çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. Babasının kitaplarını yazdığı dönem var olan binaların o zamanki durumu ile geçmiş durumunu gösteren fotoğrafların üzerinden çalıştığını söyleyen Ekdal, bugün aynı binaların yerinde olmadığını söyledi.

Ekdal konuşmasına şöyle devam etti: “Babam 1918 ile 2014 yıllarında neredeyse bir yüzyıl yaşadı, onun bu yaşadığı devinim korkunç ve hala hızla devam ediyor. Bizim kendi kültürümüze mirasımıza sahip çıkmamız lazım, tarihsel olarak bunların yazılıyor olması lazım. Maalesef bunu çok az yapıyoruz. Babam gibi insanlara çok müteşekkiriz, onlar sayesinde tarihimizi tekrar hatırlamak ve yaşatmak durumundayız. Kadıköy Belediyesi’ne buna vesile olduğu için bilhassa teşekkür ederim, çok değerli bir iş yapıyorsunuz”.

“YAŞADIĞIMIZ ÇEVREYE SAHİP ÇIKMA BİLİNCİ AŞILADI”

Gazeteci yazar Prof. Dr. Barış Doster “Bir insan yaşlansa bile, Müfid Ekdal misali hayata güçlü kökler saldığında, aramızda olmasa bile ölmüyor. Bedeni toprağa karışsa bile, bizle varlığını sürdürüyor, Müfid Ekdal burada olabildi, ruhu şad olsun” dedi. Doster “benim şansım iki sevdiği arkadaşının oğlu olmak dışında, onunla komşuluk hukukumum da gelişmesiydi. Ama Müfid Ekdal’ın bizlere bıraktığı büyük miras nedir diye sorarsanız, bize bulunduğumuz yere, yaşadığımız çevreye sahip çıkma bilinci aşılamaktır” şeklinde konuştu. 

“PEK ÇOK BİLİMSEL ÇALIŞMAYA KAYNAK”

Nihal Öz, Müfid Ekdal ile şahsen tanıma fırsatına erişemediğini, kendisiyle dostluğunun yaklaşık 20 yıl önce Suadiye’de Kadıköy Konakları adı kitabına rastlamasıyla başladığını söyledi. 

Öz sözlerine şu şekilde devam etti: “Başarılı, tanınmış ve sevilen bir doktor olan Müfid Bey, sahip olduğu sosyal tarihçi kumaşına, kültürünü, bilgisini, sosyal tarih becerisini bilim insanlığına itelemiş, mesleğinin koşullarında yazarlığını tarihçiliğiyle kullanmayı başarmış. Bize hediye ettiği eşi benzeri bulunmaz özelliklere sahip eserleri böyle bir ömre dayanan inşaat sürecinin sonucudur. Müfid Ekdal’ın bütün kitapları gibi, Kapalı Hayat Kutusu Kadıköy Konakları, kanımca hem iyi bir kaynaktır hem de bir ömrün tecrübesi ve yaşantısına dayalı bu eser, kapsamı açısından da benzersizdir. Bu konu hakkında yapılan pek çok bilimsel çalışmaya kaynak olarak katkısı bunun en açık göstergesi”.

OKURLA BULUŞTURULAN ÜÇÜNCÜ ESERİ

Anmanın sonunda, Ekdal'ın Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan “Bir Fenerbahçe Vardı” kitabı da okurla buluştu. Belediyenin Kültür Yayınları, daha önce de Ekdal’ın, “Kadıköy Sokakları” ve “Kadıköy Konakları” adlı eserleri okuyucuyla buluşturmuştu. 

 


ARŞİV