Kadıköylü afete hazırlanıyor

Doğu’daki depremler Batı’yı korkuttu, Kadıköylü afet eğitimi almak için kolları sıvadı

27 Şubat 2023 - 13:12

Türkiye’nin güneydoğusundaki 11 kenti sarsan depremler Batı’yı da tedirgin etti. Başta İstanbul olmak üzere, başka kentlerde yaşayanlar olası bir afete karşı hazırlıklı olmaya çabalıyor.  

Toplumun afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlayan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Mahalle Afet Gönülleri Acil Müdahale Derneği’ne (MAG AMADER) başvurular arttı. 1000’ü aşkın Kadıköylü afete hazırlık eğitimi almak isterken, kent genelinde bu başvuru sayısı 6 bini geçti. MAG AMADER’in etkin olduğu semtlerden Koşuyolu’nda 100’ü aşkın, Caferağa’da 185, Osmanağa’da 45, Rasimpaşa’da 405’, Hasanpaşa’da da 51 yeni başvuru yapıldı.

MAG AMADER, 26 Şubat Pazar günü İstanbul’un farklı ilçelerinde toplantılar düzenledi. Onlardan biri de Bahariye’deki Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Deprem bölgelerinde giden gönüllülerin tecrübelerini paylaştığı toplantıda, Kadıköy MAG durum değerlendirmesi yapıldı ve yeni dönem planlandı. 

“KOMŞUNU TANI”

Kendisi de deprem bölgesinde sahada görev yapan kişilerden olan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Üyesi Cihan Uyanık, “Acil müdahalenin, ilk 72 saatin ne kadar önemli olduğunu bu büyük ölçekli depremde bir kez daha gördük. Olası bir afete karşı biz öncelikle ‘komşunu tanı’ diyoruz. Çünkü bölgede enkaz altında kalanları ararken bize en çok komşuları yardım etti. Çünkü sizin ev planınızı, evde kimlerin hangi alanlarda daha çok vakit geçirdiğinizi en iyi komşularınızı bilebilir” dedi. 

Öte yandan MAG AMADER’in örgütlendiği yerlerden olan Koşuyolu’nda da bir toplantı yapıldı. Koşuyolu Mahallesi Muhtarlığı, Koşuyolu Mahalle Afet Gönülleri ve Koşuyolu 72 Saat Çalışma Grubu sokak, site temelli mahalle afet planını konuşmak için bir araya geldi. Afet öncesi ve sonrasını planlamanın, mahalle kapasitesini/kaynak analizini yapmanın öneminin konuşulduğu etkinlikte Koşuyolu'ndaki mevcut çalışmalar ve deneyimler paylaşıldı. Mahalle Afet Gönüllüsü eğitimleri için yeni gönüllü kayıtları alındı.

 

ARŞİV