Kadıköy’den Gezi tutuklularına kart gönderildi

Gezi Davası’ndan tutuklu olan Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’e PTT Kadıköy Merkez Müdürlüğü’nden mektup ve kartpostallar gönderildi

27 Ağustos 2022 - 12:38

Gezi Davası’nda verilen hapis cezaları nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, avukat Can Atalay, şehir plancısı Tayfun Kahraman, akademisyen Ali Hakan Altınay ile Bakırköy Cezaevi’nde tutulan mimar Mücella Yapıcı, film yapımcısı Çiğdem Mater, belgeselci Mine Özerden için mektup kampanyası başlatılmıştı.

Hak savunucuları ve tutukluların yakınları, kampanya kapsamında bugün (27 Ağustos Cumartesi) PTT Kadıköy Merkez Müdürlüğü önünde toplandı. Kartpostallarını ve mektuplarını göndermek için hazırlayan hak savunucuları, postaneye girmeden önce kısa bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ortak açıklamayı gerçekleştiren Taksim Dayanışması’ndan Akif Burak Atlar, 27 Ağustos itibariyle Osman Kavala’nın bin 671, diğer isimlerin de 124 gündür özgürlüklerinden mahrum edildiklerini dile getirdi. Atlar, “Bugün burada adalet talebimizi bir kez daha beyan etmeye, arkadaşlarımız için özgürlük talep etmeye ve onlara kartlarımızı göndermek için toplandık” dedi. 

Toplum için adalet kavramının günden güne kaybolduğunun altını çizen Atlar, “Adalet ve özgürlük talebiyle kartlarımızı, mektuplarımızı Gezi Davası’nda tutuklu olan arkadaşlarımıza gönderiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. Ardından postaneye girerek kart ve mektuplarını Silivri ve Bakırköy cezaevlerine gönderdiler.

NE OLMUŞTU?

Gezi Davası’nın 25 Nisan’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan karar duruşmasında, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'ya “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, tutuksuz sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise bu suça yardımdan 18’er yıl hapis cezası verilmişti. Ayrıca tutuksuz yargılanan isimlerin tutuklanmasına yönelik karar çıkmıştı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay hakkında verdiği hapis cezaları avukatları tarafından “tutukluluğun hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. 18 Ağustos’ta başvuruyu görüşen AYM, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın başvurusunu ‘kabul edilemez’ bulmuştu. AYM’nin gerekçesi ise başvuru nedenlerinin ‘hukuki dayanaktan yoksun’ bulması olmuştu.


ARŞİV