"Kadıköy'de ortalama kira 20 bine dayandı"

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu’nun “Kadıköy Kiralık Konut Raporu”na göre ilçede ortalama kira 19 bin 438 TL’ye yükseldi, tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin maaşına yapılan zamma rağmen tek başına daire kiralaması mümkün gözükmüyor

12 Temmuz 2022 - 18:25

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu, nisan ayı itibariyle hazırlamaya başladığı “Kalıcı Konut Krizine Doğru, Kadıköy Kiralık Konut Raporu”nun üçüncü sayısını yayımladı. Araştırma yöntemi olarak 23 Haziran tarihinde internet sitelerinde yer alan kiralık ilanlar temel alınırken, ilan sayısının çokluğu ve mükerrer ilanlara yer vermemek için araştırmanın sadece sahibinden.com verileri üzerinden gerçekleştirildiği kaydedildi.

Platformun raporunda, Kadıköy’de şu an mevcut 1020 kiralık daire ilanının ortalaması hesaplandığında, ortalama kiranın 19 bin 438 TL’ye yükseldiği görülüyor. Aynı araştırma yöntemiyle nisan ayından bu yana hesaplanan ortalama kiralık daire ilan fiyatında artış sürüyor.

Raporun devamında, şu bilgiler paylaşıldı: “Mevcut ilanlar içerisinde özellikle 30 bin TL’den 150 bin TL’ye uzanan 122 adet ilanı araştırma kapmasından çıkarmak için 30 bin TL ve altı ilanları kapsayan ikinci bir inceleme yaptığımızda ortalama kiranın 15 bin 200 TL’ye, filtreyi biraz daha genişletip sadece 20 bin TL ve altı ilanları incelediğimizde ortalama kiranın 12 bin 892 TL’ye düştüğü sonucuna ulaşıldı. Özetle, önceki raporlarla benzer bir şekilde Kadıköy’de tabloyu iyimser hale getirmeyi hedeflediğimizde ortalama kira 12 bin 892 TL’ye, tüm ilanlar dikkate alındığında 19 bin 438 TL’ye ulaşıyor.”

4 BİN TL ALTI TEK DAİRE VAR

Kiralık daire ilanlarının fiyat aralıklarına da yer verilen raporda, 4 bin TL altındaki tek dairenin 3 bin 750 TL fiyatıyla 1+0, bahçe katı ve 30 metrekare olduğu bilgisi paylaşıldı. Yine bu verilere göre, Kadıköy’de şu an asgari ücretin bugünkü tutarı olan 5 bin 500 TL’nin altında sadece 13 adet daire bulunduğu ortaya çıktı. Raporda söz konusu duruma ilişkin “Yapılan asgari ücret zammının Kadıköy’de tam zamanlı çalışan bir asgari ücretlinin tüm maaşıyla dahi tek başına daire tutmasına hiçbir faydası olmadığını ortaya koyuyor” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Kiralık daire fiyatlarının artmasıyla kiralık oda ya da paylaşımlı daire arayışına girenler için de durumun hiç iç açıcı olmadığı vurgulanan raporda, “Kiralık oda, paylaşımlı daire ilanları 3 bin TL’den başlıyor, daha yukarıları tırmanıyor” diye belirtildi.

GEÇİCİ ÇÖZÜMLER YETERLİ DEĞİL

Ayrıca raporda, kira sözleşmelerinde bir yıl süreyle yapılacak zam oranın yüzde 25 ile sınırlandırıldığı hatırlatılarak, “Zam sınırlamasının ardından ev sahiplerinin kayıt dışı zam gibi başka çözüm yollarına başvurduğu haberleri gelmeye başladı. Bu kararın ardından ev sahiplerinin mevcut kiracılarını çıkarma eğilimi de arttı. Kiracıların haksız tahliyelere karşı acilen korunması gerekmektedir” denildi.

Geçici çözümlerin tek başına yeterli olmayacağı savunulan raporun devamında şu ifadeler yer aldı: “Kısa vadeli çözümler derhal bütünlüklü, kamusal konut politikalarıyla desteklenmelidir. Aksi takdirde atılan bu adımlar, yaşanan krizi daha da büyütecek bir noktaya getirebilir. İhtiyaca yönelik sosyal konut üretilmeden, inşaata, ranta dayalı konut politikaları terk edilmeden, temel insan hakkı olan konutlar yatarım aracı olmaktan çıkarılmadan barınma sorunu çözülemez.”


ARŞİV