Kadıköy geleceğini konuşuyor

İBB, Kadıköy sakinleri ve ilgili sivil toplum bileşenlerinin katılımıyla, yürütmekte olduğu Kadıköy Merkez Nazım İmar Planı çalışmalarına ilişkin genel bilgilendirmeleri içeren ilk halk toplantısını yaptı

19 Ekim 2022 - 22:12

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kadıköy’ün Caferağa, Osmanağa ve Rasimpaşa mahallelerini kapsayan alanda, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nı bütüncül ve katılımcı bir çalışmayla 2023 Ocak ayında İBB Meclis gündemine taşımayı hedefliyor.

Bu kapsamda çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren İBB’nin İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü, 13 Ekim Perşembe günü Kadıköy sakinleri ve ilgili sivil toplum bileşenlerinin katılımıyla Kadıköy İDEA’da bir halk toplantısı gerçekleştirdi.

“GÜNCEL MEVZUATA UYMUYOR”

Toplantı, İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün’ün açılış konuşması ile başladı. Akgün, söz konusu çalışma alanının Caferağa Mahallesi’nin tamamıyla kısmen Osmanağa ve Rasimpaşa mahallelerini kapsadığını hatırlatarak, “Buranın imar planları 70’li yıllardan kalma. Mevcut planlar güncel mevzuata uymayan, bugünkü imar koşullarında sorunlara çok fazla yanıt vermeyen planlar. Dolayısıyla yenilenmesi, güncel ihtiyaçlara göre yeniden yapılması gerekiyor.” dedi.

“DAHA ADİL, DAHA YEŞİL…”

“Daha yaşanabilir, daha adil, daha yeşil, daha bir arada yaşamın kurgulandığı bir kenti Kadıköy’de nasıl yaratabiliriz?” sorusuyla yola çıktıklarını dile getiren Akgün, “Kadıköy’ün geleceğini birlikte tarif edebileceğimiz bir vizyonla stratejisini kuralım, bununla birlikte bugünün sorunlarına birlikte cevap verelim ve imar planını da Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunalım diye böyle bir çalışmaya başladık.” ifadelerini kullandı.

Bu çalışmayı katılımcı bir şekilde sürdürmeyi amaç edindiklerini vurgulayan Akgün, “Geleceğe yönelik bir yol haritası çizmek istediğimiz için buradayız.” diye ekledi. Gürkan Akgün, toplantının düzenlenmesine katkı sağlayan Kadıköy Belediyesi’ne, Bimtaş A.Ş.’ye ve toplantıya katılım gösterenlere teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Toplantı Akgün’ün açılış konuşmasının ardından plan çalışmalarına ilişkin süreçlerin anlatıldığı bir sunum ile devam etti. 

Nazım İmar Planı’nın içeriğine dair bilgilendirme de yapılan sunumda, yapılan plan çalışmasının amacı için “Bütüncül bir yaklaşımla, bilimsel verileri ve yereli odağa alarak, Kadıköy Merkez’in ihtiyaç ve taleplerini araştırmak ve çözümleri geliştirmek, geleceğe yön verecek nazım plan kararlarını birlikte oluşturmak.” denildi.

SEKİZ ADET ANA SORUN

Sunumda ayrıca, yapılan çalışmalar sonucunda Kadıköy Merkez’e dair tespit edilen sekiz adet ana sorun şu şekilde sıralandı: “Planlama alanı ve çevresindeki parçacıl projelerin etkileri; ana ulaşım kararları ve kentsel hareketlilik sorunları; ticaret ve konut alanlarının gelişimindeki dengesizlik; tarihi karakter alanlarının korunamaması; afet riskleri ve kentsel önlemlerin yetersizliği; ekolojik olarak hassas alanların korunmasına yönelik sorunlar; artan turizm talebinin mekana yansıması; kentsel yenileme ve imar sorunu.”

Yapılan sunumun ardından ise toplantı katılımcıları görüş ve önerilerini dile getirdi. Toplantıya katılım gösteren Kadıköylülerin dile getirdiği tespitlerin başında gürültü ve hava kirliliği geldi. Bu sorunların yanı sıra araç trafiği, otopark yetersizliği, kaldırımların dar olması ve eğlence mekanlarının fazlalığı gibi tespitler öne çıktı. Ayrıca Kadıköy Merkez’de bir spor kompleksi eksikliğine de dikkat çekildi.

TOPLANTILAR DEVAM EDECEK

Katılımcıların dile getirdiği sorunlar, tespitler ve önerilerin, yapılan ilk toplantı olması itibariyle sürece önemli katkılar sağladığı vurgulandı. İlerleyen süreçlerde karşılıklı bilgilendirme ve dahil etme olanaklarının arttırılmasına yönelik katılım toplantılarının devam ettirilmesi talepleri ile toplantı sona erdi.


ARŞİV