Kadıköy en değerli dördüncü ilçe oldu

Endeksa.com’un konut piyasasındaki ortalama değerleri baz alarak yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’nin en değerli ilçesi Sarıyer olurken, Sarıyer’i Beşiktaş, Çeşme ve Kadıköy takip etti. BETAM’ın son raporuna göre İstanbul’da yıllık kira artış oranı yüzde 153,2 oldu

28 Eylül 2022 - 13:35

Yapay zeka destekli gayrimenkul değer analizi yapan Endeksa.com’un konut piyasasındaki ortalama değerleri baz alarak yaptığı çalışmaya göre, Türkiye’nin en değerli ilçesi Sarıyer olurken, Sarıyer’i Beşiktaş, Çeşme ve Kadıköy takip etti. Sarıyer’de ortalama konut fiyatı 9 milyon 75 bin 312 TL olurken, Beşiktaş’ta ortalama fiyat 9 milyon 2 bin 868 TL, Çeşme’de ise 7 milyon 684 bin 340 TL’yi buldu.

KADIKÖY DÖRDÜNCÜ

Rapora göre Kadıköy’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 44 bin 602 TL olurken, ortalama konut fiyatı 6 milyon 317 bin olarak belirlendi. Kadıköy’deki yıllık değer artışı yüzde 196 olarak kaydedildi. Kadıköy’ü; Bakırköy, Bodrum, Beykoz, Şişli, Adalar ve Kaş takip etti.

Verileri değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Listeye baktığımızda İstanbul’un boğaz şeridindeki merkez ilçeleri ve Türkiye’nin en gözde tatil yerleri ilk olarak göze çarpıyor. Bu ilçeler bulundukları konum, doğal güzellikleri ve sosyolojik yapılarıyla Türkiye’nin orta üst kesiminin yaşadığı, yaşamak istediği yerler. Ekonominin, ticaretin, kültür sanatın, turizmin kalbinin attığı bu ilçeler her zaman önemli bir değere sahip. Bu durum konut piyasasını da ister istemez etkiliyor. Konut fiyatları yüksek olmasına rağmen değer artışı bu ilçelerde hala çok hızlı. Yıllık değer artışlarına baktığımızda yüzde 336’lara kadar ulaşan artışların yaşandığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 167,7 OLDU

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileri üzerinden hazırlanan “sahibinden Kiralık Konut Piyasası Görünümü” eylül raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı ağustos ayında yüzde 167,7 olurken haziranda 56,5 TL olan ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı ağustosta 56 TL’ye geriledi. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 153,2, Ankara’da yüzde 164,1, İzmir’de ise yüzde 169,6 oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 80,6 TL, Ankara’da 40,6 TL, İzmir’de ise 58,8 TL oldu.

Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları ülke genelinde ve İstanbul’da azalırken Ankara’da ve İzmir’de arttı. Kiralık konut talep göstergesi geçen aya kıyasla yüzde 18,1 arttı. Kiralık konut talebinin ise geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,8 yüksek olduğu açıklandı. Kiralık konut arzının ölçüldüğü kiralık ilan sayısı ise ülke genelinde, İstanbul ve Ankara’da artarken İzmir’de azaldı. Öte yandan, kiralık ilanların ne kadarının kiralandığını gösteren kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı da geçtiğimiz aya göre ülke genelinde ve üç büyük ilde arttı.

 İSTANBUL’DA 8 PUAN DÜŞTÜ

Türkiye genelinde kira fiyatları geçen yılın aynı ayına kıyasla artmaya devam etse de kira fiyatlarındaki artış oranı önceki iki ayda olduğu gibi ağustos ayında da düştü. Kira fiyatlarının yıllık artış oranı geçen aya kıyasla 15,9 puan azalarak yüzde 167,7 oldu. Kira fiyatı artış oranı azalsa da geçen yılın aynı döneminde 20,9 TL olan Türkiye geneli güncel ortalama metrekare kira fiyatı 56 TL oldu.

Kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları Ankara’da ve İzmir’de yükselirken İstanbul’da düştü. Cari kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen aya göre Ankara’da 7,7 puan, İzmir’de 5,9 puan arttı, İstanbul’da ise 8 puan düştü.


ARŞİV