Kadıköy Belediyesi kadınların yanında

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadını güçlendirmek için yaptığı çalışmaları derledik

24 Kasım 2022 - 12:51

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün arifesinde yayınlanan veriler erkek şiddetinin artarak devam ettiğini gösteriyor. bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, bu yılın Ekim ayında en az 32 kadını ve dört çocuğu öldürdü; en az 70 kadına şiddet uyguladı, en az 18 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 13 kadını taciz etti, 14 kadını da seks işçiliğine zorladı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise 12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin Akademik Programı oturumunda yaptığı konuşmada “On yıllık zaman dilimlerinde rutin ‘cinskırım’ yüzünden öldürülen kızların sayısı 20. yüzyılda gerçekleşen tüm ‘soykırımlarda’ ölen insan sayısından daha fazladır” dedi.

Bir gece kararnamesiyle kadınları ve LGBTİ+’ları koruyan uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması da şiddetin artmasına neden oldu.

Bu nedenle, ülkemizde sivil toplum örgütleri, dayanışma ağları kadar kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin kadını şiddetten korumak için yaptığı çalışmalar hayati önem taşıyor.

Kadıköy Belediyesi de kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yıllardır mücadele eden ve örnek olan yerel yönetimlerden biri. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, 6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için pek çok farkındalık çalışması yapan Kadıköy Belediyesi, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarıyla da kadına yönelik şiddeti önlemeye, kadını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını ara vermeksizin sürdürüyor.

KADIN SIĞINMA EVİ VE KADIN YAŞAM EVİ

Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Kanun kapsamında Kadıköy Belediyesi, 2008 yılından bu yana sığınak hizmeti veriyor. Bu hizmet, insan hakları temelinde şiddetsiz, gizliliği esas alarak, ücretsiz bir şekilde veriliyor. 

Belediye ayrıca, Ağustos 2020’de Türkiye’de ilk kez 12 yaş üzeri erkek çocuklarının da anneleri ile beraber kalabileceği Kadın Yaşam Evleri projesini hayata geçirdi.

CİNSEL SAĞLIK/ ÜREME SAĞLIK BİLGİLENDİRME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ(CİSAM)

Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından hizmete açılan merkez; cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında faaliyet gösteriyor. Bu amaçla kadınlar ve gençlerle farkındalık yükseltme, bilgilendirme, danışmanlık, yönlendirme hizmetleri ile atölye ve eğitim faaliyetleri yürütülüyor.

ALO KADINA ŞİDDET HATTI

Danışma ve dayanışma hizmeti veren bu hat, her türlü şiddet ve istismara maruz bırakılan kadınların psikosoyal, sosyoekonomik, hukuki ve sığınma sorunlarına yönelik yönlendirmeler yapıyor.

SOSYAL SERVİS

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Kadıköy’ün 6 noktasında - Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, Koşuyolu Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi, 19 Mayıs Sosyal Hizmet Merkezi, Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi, Belediye Binası Sosyal Servis- sosyal hizmet merkezleri bulunuyor. Ekonomik yoksunluk yaşayan ya da hakları ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kadınlar bu noktalardan destek alabiliyor. Kadın hakları ve şiddetle mücadele ile ilgili atölye ve eğitim programları bu merkezlerde yürütülüyor.

EĞİTİM/ATÖLYE ÇALIŞMALARI VE İŞ BİRLİĞİ FAALİYETLERİ

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü; kadınların güçlendirilmelerini desteklemek amacıyla Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KHEP), Kadın Sağlığı Seminerleri (KSEP) ve Flört Şiddeti Atölyeleri düzenliyor. Kadın alanında çalışan STK, üniversite, kamu kurum ve kuruluşlarıyla hak temelli işbirliği protokolleriyle ortak çalışmalar yürütecek projeler geliştiriliyor.

POTLAÇ BAĞIMSIZ KADIN KOOPERATİFİ

Kadıköy Belediyesi tarafından 2016 yılında başlatılan Potlaç Projesi kadınların kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmaları ve sosyoekonomik olarak güçlenmelerini desteklemek amacıyla kuruldu. 2019 yılında kooperatif haline gelen Potlaç, belediye destekli bağımsız bir oluşum olarak devam ediyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Sosyal Hizmet Merkezlerine, telefonla veya yüz yüze başvuru yapılabilir.

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi

Rasimpaşa Mahallesi İskele Sokak No:2

Tel: 0216 3491189 – 0216 4181531615

Koşuyolu Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi                                                            

Koşuyolu Mah. Mahmut Yesari Cad. No:84 Kadıköy                                        

 Tel: 0216 3372121

Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi

Osmanağa Mah. Hasırcıbaşı Cad.No:2 Kat: 4  Kadıköy

 Tel: 0216 3496167

19 Mayıs Sosyal Hizmet Merkezi / Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü

19 Mayıs Mahallesi Sultan Sokak No:28 Kadıköy

CİSAM – Cinsel Sağlık/Üreme Sağlık Bilgilendirme ve Danışmanlık Merkezi

Rasimpaşa Mah. Karakolhane Cad. No:100/1 Kadıköy

Tel: 0216 4143186 - 0216 5459691


ARŞİV