Milyonlarca çalışanın yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için kademeli emeklilik sisteminin yasalaşmasını talep eden Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) 15 Haziran Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı’nda “1 Güne 17-20 Yıl, Haksızlığa Dur De” eylemi düzenledi. Eylemde “Kademe bizlerin alın teridir”, “Ya adalet ya adalet; yoksa adalet kopsun kıyamet”, “EMADDER burada kademe nerede?”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atılırken basın açıklamasını EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu okudu.
“AÇIK BİR ADALETSİZLİK”
“Bugün burada büyük bir adaletsizliğe, vicdanları yaralayan bir hukuksuzluğa dikkat çekmek için toplandık” diyen Uğurlu, şöyle devam etti: “7438 sayılı EYT Yasası adaleti getirmedi, yeni bir mağduriyet yarattı. 8 Eylül 1999 tarihine getirilen sınır, bir nesli adeta cezalandırdı. Aynı işi yapan, aynı primleri ödeyen insanlar sadece 1 gün farkla 17-20 yıl geç emekli olmak zorunda kaldı. Bu bir tarih meselesi değil, sistem hatası değil, bu açık bir adaletsizliktir. Biz kıyak değil, hakkımızı istiyoruz. EYT ile bir yanlış düzeltilirken, neden yeni bir mağduriyet yaratıldı? Soruyoruz, aynı şartlarda işe başlayan 2 kişinin kaderi 1 gün farkla değişir mi? 8 Eylül 1999 öncesi öz evlat, sonrası üvey evlat mı? Bu soruların cevabı yoksa çözüm belli. Kademeli emeklilik derhal yasalaştırılmalıdır.”
“Emekçinin durumu zor. Güvence yok, yaş ayrımcılığı var, düşük ücret ve mobbing had safhada.” diyen Uğurlu, “45 yaşına gelen emekçi, özel sektörde iş bulamıyor. İşsiz kalan bu insanlar nasıl geçinecek? Çocuklarını nasıl okutacak? Sağlığını nasıl koruyacak? Bu insanlara siz mi istihdam sağlayacaksınız? Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, ‘Bir vatandaş sizden yardım istiyorsa, onu başka yere yönlendirme hakkınız yok’ demiştiniz ama biz sayısız randevu talebimize rağmen ne Çalışma Bakanı Işıkhan’dan ne yardımcılarından ne il başkanlarından geri dönüş alabildik. Bu halk nereye başvuracak? Kim bizi dinleyecek? Adaletin kapısı kapalıysa biz sesimizi nerede duyuracağız?” diye konuştu.