İstediği gıdayı alamayanların sayısı arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın İstanbul Barometresi kasım ayı raporuna göre katılımcıların yüzde 70,3’ü ay içerisinde maddi yetersizlikler sebebiyle istediği gıdaları alamadığını belirtti. Geçen aya göre incelendiğinde bu oranda artış görüldü

29 Aralık 2022 - 09:34

İstanbul Barometresi Araştırması İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutuyor. İstanbul Barometresi her ay aynı temada sorularla yapılan periyodik anket çalışmasıyla İstanbulluların gündemine dair düşüncelerini ve belediye hizmetlerine karşı farkındalığını ve tutumunu analiz ediyor.

İSTANBUL’UN GÜNDEMİ

17 Kasım- 6 Aralık 2022 tarihleri arasında 605 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlanan İstanbul Barometresi kasım ayı raporuna göre, İstanbul’un gündemi ekonomik sorunlar, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlama ve sığınmacılara yönelik tartışmalar oldu. Katılımcıların yüzde 36,7’si ekonomik sorunların, yüzde 32,7’si İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlamanın kasım ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Üçüncü sırada sığınmacılara yönelik tartışmalar yer aldı. Katılımcıların yüzde 50,5’i ise İzmir ve Düzce merkezli iki farklı depremin yaşanmasının ve sığınmacılara yönelik tartışmaların kasım ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti.

BU AY ARTTI

Katılımcıların yüzde 44’ü kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüzde 38,3’ü durumunun değişmeyeceğini, yüzde 17,7’si ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 66’sı kasım ayında yeterli gıdaya ulaşamayacağından endişelendiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 70,3’ü ise ay içerisinde maddi yetersizlikler sebebiyle, istediği gıdaları alamadığını belirtti. Geçen aya göre incelendiğinde bu oranda artış görüldü. Katılımcıların yüzde 62,4’ü ekim ayında yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü kaydetmişti.

Kasım ayında katılımcıların yüzde 47,9’u geçinemediğini belirtti. Yüzde 23,8’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 24,1’i aslında pek geçinemediğini, yüzde 39’u kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 13,1’i ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti. Geçen aya göre bakıldığında geçinemediğini belirtenlerin oranında artış görüldü. Katılımcıların yüzde 49,7’si Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtirken yüzde 31,6’sı değişmeyeceğini, yüzde 18,7’si iyileşeceğini belirtti. Geçen aya göre Türkiye’nin ekonomik durumunun kötüleşeceğini belirtenlerin oranında artış görüldü.

MUTLULUK PUANI DÜŞTÜ

Katılımcılara kasım ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların stres seviyesi 7,3, mutluluk seviyesi 5 olarak ölçüldü. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,3 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen kasım ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,9 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 5 olarak ölçüldü. Geçen aya göre bakıldığında katılımcıların mutluluk puanında düşüş görüldü.


ARŞİV