İstanbulluların taksi sorunu devam ediyor

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre son 15 yılda İstanbul’daki turist sayısının yüzde 108 arttığı vurgulanırken, taksi sayısının ise yüzde 8 oranında arttığına dikkat çekildi. İstanbul'da taksi başına ortalama 846 kişi düşerken dünyanın diğer büyük kentlerinde ise bu sayının daha az olduğu görülüyor

18 Ağustos 2023 - 08:29

İstanbul’un nüfusu günden güne artarken, bu durum ulaşımda yeni sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Uzun süredir İstanbulluların gündeminde ise taksiler var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mega kentteki taksi sorununu çözmek için birçok proje sunsa da UKOME toplantısında bu proje sarı taksi plaka sahiplerinin itirazı nedeniyle reddedilmişti. Peki İstanbul’da gerçekten taksi sayısı yetersiz mi? İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın paylaştığı verilere göre dünya kentleriyle karşılaştırıldığında İstanbul, kişi başına en az taksinin düştüğü metropollerden biri olarak öne çıkıyor. İPA’nın paylaşımında İstanbul'da ortalama 846 kişinin tek bir taksiyi paylaşmak zorunda kaldığı ifade edilirken, özellikle yaşlı, hasta ve toplu ulaşıma erişmekte anlık güçlük yaşayan İstanbullular için taksi erişimi problemi çok daha derin yaşanıyor.

DİĞER KENTLERİN GERİSİNDE

İPA’nın verilerine göre; İstanbul'da taksi başına ortalama 846 kişi düşerken dünyanın diğer büyük kentlerinde ise bu sayı daha az. New York’da bir taksiyi 623, Berlin’de 469, Londra’da 413, Paris’te ise 378 kişi  paylaşıyor.

ARTAN TURİST SAYISI KRİZİ DERİNLEŞTİRDİ

İPA’nın verilerinde İstanbul’u ziyaret eden turist sayısının da 15 yılda yüzde 108 arttığına dikkat çekilirken, İstanbul’a gelen turistlerin yoğun bir şekilde taksi kullandığı vurgulandı. Turist sayısının artmasına karşılık taksi sayısının sadece yüzde 8 artmasının krizi derinleştirdiği ifade edilirken,  2008 yılında İstanbul’u ziyaret eden turist sayısının 7 milyon 50 bin kişiden 14 milyon 714 bin kişiye çıktığı paylaşıldı.

YÜZDE 58.4’Ü MEMNUN DEĞİL

İPA’nın iki yıl önce hazırladığı ve 555 kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen verilere göre, taksi kullandığını belirten katılımcıların yüzde 58,4’ü İstanbul’daki mevcut taksicilik hizmetinden memnun olmadığını, yüzde 29’u memnun olduğunu, yüzde 12,6’sı ise kararsız olduğunu belirtmişti.

“793 MİLYON YOLCU TAŞINDI”

İBB’nin Haziran 2022 ve Haziran 2023 dönemine ait  hazırladığı verilerde; karayolu, deniz ve raylı ulaşıma dair sayısal veriler de paylaşıldı. Buna göre bir yıl içinde; raylı sistemle 793 milyon yolcu taşındı. Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi Metro İstanbul, açılan yeni hatlarla toplam 214 kilometre uzunluğunda 18 hatta ve 214 istasyona ulaştı. Metro, tramvay, teleferik ve füniküler hatlarında günde 2 buçuk milyonu aşkın yolcuyu ağırlayan Metro İstanbul, son bir yılda toplam 116 milyon kilometre yol kat ederek 2 milyonu aşkın sefer yaptı. Yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 19,5 artış gösterdi. Son bir yılda öğrenciler Metro İstanbul’un hatlarında toplam 304 milyon kez yolculuk yaptı. Bu tarihler arasında Metro İstanbul’un yolcularının yüzde 38,2’si öğrencilerden oluştu.

OTOBÜSLER BÜYÜK PAYA SAHİP

İstanbul’da toplu ulaşımın yaklaşık yüzde 60’ı lastik tekerlekli ulaşım olan otobüsler ile sağlanıyor. Otobüs, özel halk otobüsü, metrobüs, tramvay ve tünelin işletmesini gerçekleştiren İETT ile Ulaşım A.Ş.’nin otobüsleri İstanbul’da günde 55 bin sefer ile yılda 1 milyar 250 milyon yolcu taşıyor.

DENİZ ULAŞIMININ PAYI AZ

İstanbul bir deniz kenti olmasına karşın, deniz ulaşımında istenilen hedefe ulaşılamadı. Deniz Ulaşımının Geliştirilmesi ve Entegrasyonu Stratejilerinin Geliştirilmesi kapsamında; yeni deniz hatlarına ilave olarak iskelelerden lastik tekerlekli besleme hatları planlandı. Proje kapsamında; deniz ulaşımının cazibesini ve yolcu sayısını artırmak, denizin toplu taşıma içindeki payını artırmak, sürdürülebilir ve yenilikçi bir sistem oluşturmak hedefleniyor.

İBB İştiraki Şehir Hatları AŞ, bünyesindeki 30 vapuru, kiralık yolcu motorları ve deniz otobüsleri ile birlikte toplam 85 araçlık filosuyla, 53 iskeleden verdiği toplu taşıma hizmetiyle 34 hatta günlük 933 seferle son bir yılda 40 milyon yolcu taşıdı.


ARŞİV