“İstanbul Yenileniyor”: Dönüşüm Kadıköy’de başladı

İBB tarafından kurulan “İstanbul Yenileniyor” platformu kapsamında riskli yapılar tek tek yenilenmeye başladı. Platforma başvuran Kadıköy’deki Özden Apartmanı’nın yıkımı gerçekleşti, yerine depreme dayanıklı yeni konut inşa edilecek. Biz de platforma ilişkin sıkça sorulan soruların yanıtlarını derledik

31 Ağustos 2022 - 10:03

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirakleri olan KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor Platformu kapsamında riskli yapıların dönüşümü başladı. Deprem riski altındaki konutlarını yenilemek isteyen İstanbullular, platforma başvurarak talepte bulunabiliyor, ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti alabiliyor ve binalarını yenileyebiliyor.

Kadıköy Kozyatağı Mahallesi’nde deprem riski altında bulunan Özden Apartmanı sakinleri de binalarını yenilemek için 12 Aralık 2021 tarihinde platforma başvuruda bulundu. Taleplerin dinlenmesi ve proje hazırlanmasının ardından 24 Şubat 2022’de hak sahipleri ile sözleşme imzalanmaya başlandı. 28 Nisan’da ise hak sahiplerinin tamamıyla uzlaşılarak, tahliye işlemlerine başlandı. 

Riskli yapı ilan edilen ve tahliye süreci tamamlanan Özden Apartmanı’nın yıkımına 18 Ağustos’ta başlandı. Deprem riski altındaki binanın yıkımı tamamlanırken, yerine depreme dayanıklı bir konut inşa edilecek.

İNŞAAT MALİYETİNE DÖNÜŞÜM 

İstanbul’u depreme hazırlamak için dönüşümün tercih değil zorunluluk olduğunu dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Kadıköy’de başlayan dönüşüme ilişkin şu bilgileri aktardı:  

“KİPTAŞ olarak ilk kez mahalle arasına da girerek tek yapıları dönüştürmeye başladık. Büyük proje, küçük proje diye herhangi bir beklentimiz veya bir ayrımımız yok. Riskli yapıda oturduğunu düşünen, 10 dairelik bir blok da olabilir, bin dairelik bir site de olabilir. Biz İstanbul’daki tüm riskli yapıları dönüştürmeye hazırız. Üstelik bunları inşaat maliyetleri üzerinden dönüştürüyoruz. Vatandaşlarımızın kredi kullanmaları durumunda ise KİPTAŞ olarak kefaletimizle kredi kullanma imkânı da sağlıyoruz. Kadıköy’deki bu projeyi 7 ya da 8 ay içerisinde hak sahiplerimize vermeyi hedefliyoruz.”

NASIL BAŞVURU YAPILIYOR?

Vatandaşların olası riskli binalarını yenileyebilmeleri sürecine katkıda bulunabilmek için kurulan platforma başvuru yapabilmek için istanbulyenileniyor.com’a üye olunması gerekiyor. Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra tapu ve adres bilgilerinizi sisteme girerek başvuru yapabiliyorsunuz.

İlk etapta başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi için başvurulan parselin özel mülkiyette yer alması ve bu yapıların 1999 yılı öncesi yapılmış olması şart.

SÜRECİN İŞLEYİŞİ NASIL?

İstanbul Yenileniyor ile olası riskli yapıların yenilenme süreci sırasıyla Başvuru, Teklif ve Uzlaşma olarak 3 aşamada gerçekleşiyor. Başvuru aşamasında, ilettiğiniz bilgilere istinaden oluşturulan bilgilendirme formu tarafınıza gönderiliyor. Formun ekinde, teklif aşamasına geçebilmek için sisteme yüklemeniz gereken evrak listesi bulunacak. İstenen evrakları sisteme yüklemenizle birlikte teklif aşaması başlayacak ve bu aşamada detaylı teknik çalışmalar yapılarak tarafınıza ön teklif formu iletilecek. 

Uzlaşma aşamasına geçebilmek için iletilen ön teklif formuna hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu sağlayacak şekilde maliklerin onay vermesi gerekiyor. Uzlaşma aşaması yüz yüze görüşmeler ile yürütülecek.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİYOR?

Başvuru sürecinde hazırlanan taslak çalışmaların hiçbirinden ücret alınmadığı platforma herhangi bir malik, vekalet sahibi ya da apartman karar defterinde kentsel dönüşüm süreçlerini yürütmeye yetkili tanımlanmış kişiler ve hak sahipleri başvuru yapabiliyor. Başvuru durumu ve süreci yine platformun internet sitesi üzerinden takip edilebiliyor.

Öte yandan, İstanbul Yenileniyor Mobil Destek Araçları ise meydanlarda İstanbullularla buluşuyor. Vatandaşlar, binaların yenilenme süreciyle ilgili tüm bilgileri bu noktalardan alabiliyor. Mobil araçların, hangi tarihte hangi noktada olacağını istanbulyenileniyor.com adresi üzerinden ya da 444 06 04 numaralı çağrı merkezinden takip edebilmek mümkün.

3 BİN 450 LİRA KİRA DESTEĞİ VERİLMESİ PLANLANIYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ağustos ayı ortasında yaptığı açıklamada İstanbul’da 500 bine yakın orta hasarlı, 90 bine yakın ağır ve çok ağır hasarlı bina bulunduğunu hatırlatmış ve “Riskli yapısını dönüştürmek isteyen İstanbullular için, teknik ve finansal garantörlük sunan, anahtar teslim sürecini içeren ‘İstanbul Yenileniyor Platformu’nu hizmete açtık. Vatandaşımızdan bugüne kadar; 38 ilçe, 584 mahalle ve 127 bin 996 bağımsız birimi kapsayan 5 bin 452 başvuru aldık.” bilgilerini paylaşmıştı. 

Ayrıca İmamoğlu, “İster kiracı ister ev sahibi olsun riskli yapıların yenilemesi için 3.450 TL kira desteği verilmesini meclisimize getireceğiz. Biz tespitleri yaptık, imar planlarını geçirdik.” ifadelerini kullanmıştı.


ARŞİV