İstanbul nasıl dönüşür?

Kentsel dönüşüme özel önem veren Kadıköy Belediyesi, jeofizik mühendislerine eğitim verecek. Belediyenin beton zemin laboratuvarında eğitim alacak olan 100 jeofizik mühendisi sertifika edinecek.

14 Şubat 2013 - 14:55

Gökçe UYGUN
 
Kadıköy Belediyesi ve Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO), “İstanbul'un Kentsel Dönüşüm Durumu” konulu bir konferans düzenledi. 12 Şubat Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan JFMO İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, böyle önemli bir konferansın Kadıköy'de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öncel, “Kadıköy kentsel dönüşümde öncü. En çok başvurunun olduğu ilçe. Aynı zamanda Kadıköy Belediyesi’nin bir Beton ve Zemin Test Laboratuvarı olması çok önemli. Bu konuda diğer ilçelere örnek. Ayrıca İstanbul'da en çok jeofizik mühendisinin görev yaptığı ilçe de Kadıköy”' dedi. Kadıköy Belediyesi ile ortak çalışma yapacaklarını açıklayan JFMO Başkanı Öncel, “Odamıza başvuran jeofizik mühendislerimiz, belediyenin laboratuvarında eğitim görecekler ve sertifika alacaklar. İlk aşamada 100 kişi bu çalışmadan yararlanacak” bilgisini verdi.
 
YIKIMDA 60+30 GÜNLÜK SÜRE
Konferansın ikinci açılış konuşmasını yapan İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, 15 Mayıs 2012'de çıkan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun (Kentsel Dönüşüm Yasası)” hakkında detaylı bilgi verdi. Ayyıldız, Yasaya göre riskli olduğu belirlenen bir apartmanın yıkılabilmesi için apartmandan bir kişinin bile başvurusunun yeterli olduğunu anımsatarak, vatandaşlara “Rant amacında olan kişilere karşı kendinizi korumak için apartmanda 3’te 2 çoğunluğu sağlayarak, birlik olun. Size, ‘İmar artışı’ vaadinde bulunanlara inanmayın. Gidin ilgili belediyeden imar durumunu öğrenin” uyarısını yaptı. Ayyıldız, yasa kapsamında binaların yıkım aşamalarını da şöyle anlattı: “Dediğim gibi binanızın riskini öğrenmek için, apartmandan bir kişinin bile müracaatı yeterli. Bu başvuru bakanlığın lisanslandırdığı kuruluşlara yapılabilir. Bu kuruluşların analizleri, başvurudan itibaren 7 gün içinde müdürlüğümüze geliyor. Eğer risk taşıyan bir bina ise, biz de tapuya bildiriyoruz. Tapuya şerh konulduktan sonra, ilgili apartmana tebliğ ediliyor. Mülk sahiplerinin 15 gün içinde itiraz hakkı var. Bu itiraz yapılırsa, müdürlüğümüzdeki 7 kişilik (4’ü üniversitelerden 3’ü bakanlıktan) komisyonumuz bu itirazı değerlendiriyor. Eğer itiraz reddedilirse, 60 günlük bir süre başlıyor. Biz ilgili belediyeye durumu iletiyoruz. Belediye de apartmandaki tapu sahiplerine, ‘Binanızı tahliye edin ve yıkın’ diyor. Eğer 60 gün içinde yıkım olmazsa, 30 günlük ek süre veriliyor. Eğer bu sürede de yıkım gerçekleşmezse, müdürlüğümüz valilik kanalıyla ilgili belediyeye ulaşıyor ve yıkımı gerçekleşiyor. Eğer yine yıkım olmazsa bakanlık kendisi yıkıyor.”
 
KADIKÖY'ÜN İLK YIKIMI CADDE'DEYDİ...
Kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanan Kadıköy’de, deprem riski taşıdığı tespit edilen ilk özel bina Bağdat Caddesi'nde 19 Aralık 2012’de yıkılmıştı. Bağdat Caddesi’nde 50 yıl önce yapılan 5 katlı, 18 daireli Tevfik Paşa Apartmanı’nın yıkımı takip eden Başkan Selami Öztürk, “Bunun iyi bir başlangıç olmasını diliyorum. Kadıköy'deki 30 bin 500 binanın 15 bininin hemen yenilenmesi gerek” demişti. Deprem tespiti yapmak için lisans alan Kadıköy Belediyesi şirketi Kasdaş da özel ekip kurarak yapıları incelemeye başladı. Kadıköylüler, piyasanın neredeyse yarı fiyatına hizmet veren Kasdaş'a başvurarak, binalarının deprem riskini öğrenebilirler.

ARŞİV