İstanbul ilçelerinde CHP zaferi

31 Mart Yerel Seçimleri’nde büyük başarı elde eden CHP, İstanbul’da 39 ilçenin 26’sını aldı

01 Nisan 2024 - 11:39

Cumhuriyet Halk Partisi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde büyük bir başarı elde etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) yeniden alan CHP, ilçelerde de önemli başarı elde etti. Yönettiği mevcut ilçeler Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer ve Şişli’de oyunu koruyan CHP, İstanbul’da 12 ilçeyi daha kazandı. Böylece 39 ilçenin 26’sında  yönetim CHP’nin oldu. 

KADIKÖY’DE YÜZDE 68.71

Kadıköy’deki oy oranını Mesut Kösedağı ile kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 68.71’e çıkaran CHP, İstanbul  Büyükşehir Belediyesi’nde Ekrem İmamoğlu ile yüzde 51.09 oy aldı. İl Genel Meclisi’ndeki oy oranı ise resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 45.64. Sosyal medya hesabından teşekkür mesajı yayınlayan Kadıköy'ün yeni belediye başkanı Mesut Kösedağı "“Cumhuriyetimizin kalesi olan Kadıköy’ümüzde hedefimiz sadece kazanmak değildi, rekor oyla kazanmaktı. Teşekkürler Kadıköy!” ifadelerini kullandı.

11 YENİ İLÇE

Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla ve Üsküdar AKP’den CHP’ye geçen ilçeler olurken Silivri MHP’den CHP’ye geçti. Uzun yıllar sonra ya da ilk kez CHP yönetimine geçen ilçeler şöyle:

Üsküdar: Sinem Dedetaş ile belediye 35 yıl sonra tekrar sosyal demokrat yönetime geçti.

Çekmeköy: 2009’da Ümraniye’den ayrılan Çekmeköy’de belediye yönetimi ilk kez Orhan Çerkez ile CHP'ye geçti.

Tuzla: Pendik’ten ayrıldıktan sonra 7 seçim gören ilçede CHP ilk kez Eren Ali Bingöl ile seçim kazandı.  

Şile: 1994'ten bu yana sosyal demokratların kazanamadığı ilçe Şile’de CHP 2019’da yüzde 11.14 olan oy oranını, yüzde 51.88’e yükseltti.  İlçenin yeni belediye başkanı Özgür Kabadayı oldu.

Sancaktepe: 2008’de ilçe olan Sancaktepe’de ilk kez CHP Alper Yeğin ile yüzde 50.54 oy aldı. 

Beykoz: 1999'da Demokratik Sol Parti'den seçimi kazanan Alaattin Köseler, 4 dönem sonra CHP'den aday olarak yüzde 45.88 oy oranı ile belediye başkanlığını kazandı. 

Bayrampaşa: 1990’da DSP’nin yönettiği Bayrampaşa 6 dönem sonra sosyal demokratlara yeniden geçti:  Seçmen tercihini CHP’li Hasan Mutlu'dan yana kullandı. 

Eyüpsultan: 4 dönemdir AKP’de olan ilçenin yeni başkanı Mithat Bülent Özmen oldu.

Beyoğlu: Sırasıyla Refah, Fazilet ve AKP yönetiminde olan Beyoğlu’nda da 35 yıl sonra CHP'li İnan Güney kazandı.

Çatalca:2019 seçimlerinde AKP’ye geçen ilçe yeniden CHP’ye geçti. İlçenin yeni başkanı Erhan Güzel oldu. 

Silivri:2019 seçimlerinde MHP’ye geçen Silivri Bora Balcıoğlu ile yeniden CHP’ye geçti. 

 


ARŞİV