“İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!”

Kadıköy'de bir araya gelen, aralarında İranlıların da olduğu yüzlerce kadın ve LGBTİ+ hakları savunucusu, Mahsa Amini'nin öldürülmesini protesto etti, İran'da iki haftayı aşkındır süren eylemlere destek verdi

02 Ekim 2022 - 19:18

FOTOĞRAFLAR: Erhan DEMİRTAŞ

İran’ın başkenti Tahran’da “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle 13 Eylül’de “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınan ve gözaltında olduğu sırada darp edilerek öldürülen Mahsa Jîna Amini için Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde protesto eylemi düzenlendi.

Çok sayıda İranlının da katıldığı eylemde çeşitli sloganları atıldı. “İran'da, Türkiye'de ve Her Yerde Özgürlük” pankartı açılan eylemde basın açıklaması Farsça ve Türkçe olarak iki ayrı dilde okundu. 

Ortak basın açıklamasını okuyan Kadın Zamanı Derneği'nden Dilek Başalan, Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da kadınların öncülüğünde büyük bir direniş başladığını hatırlatarak “Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda.” dedi.

Fotoğraf: Erhan Demirtaş

“İRANLI KADINLARIN YANINDAYIZ”

“İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimize karşı verdiği mücadelenin yanındayız.” diyen Başalan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz! İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor.”

Şiddete karşı tek çözümün ‘sınır tanımayan kadın dayanışmasında’ olduğunu vurgulayan Başalan, İran’ın çok uzağımızda olmadığını belirterek, “Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBTİ+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor.” dedi.

Fotoğraf: Erhan Demirtaş

“ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KAZANACAĞIZ”

“Bugün İran’da yarın her yerde; dünyayı yerinden oynatacağız.” diyen Başalan, İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük istediklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık. Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız!”


ARŞİV