İPA: Ev içerisindeki gündem ekonomi

İPA’nın Nisan 2024’e ilişkin İstanbul Barometresi Araştırması’na göre İstanbulluların gündemi yine ekonomi oldu. İstanbulluların yüzde 74,6’sı geçinemiyor veya kıt kanaat geçiniyor. Yaklaşık her 2 İstanbulludan 1’i de yeterli gıdaya erişme konusunda endişe yaşıyor

21 Mayıs 2024 - 10:35

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Nisan 2024’e ilişkin İstanbul Barometresi Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Yapılan ankette, bin İstanbullu ile telefon görüşmesi gerçekleştirilerek ev içi gündemleri ve ekonomik durumları hakkında bilgi alındı. Araştırmaya göre, nisan ayında İstanbullunun gündemi 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunlar oldu.

İSTANBULLUNUN GÜNDEMİ EKONOMİ

Katılımcıların yüzde 44,8’i ekonomik sorunların, yüzde 18,3’ü 31 Mart yerel seçimlerinin, yüzde 5,1’i ise ailevi konuların ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.

Nisan ayında, katılımcıların yüzde 31,6’sı 31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul’un gündemini oluşturduğunu belirtirken, yüzde 31,1’i ekonomik sorunların öncelikli konu olduğunu dile getirdi. Üçüncü sırada ise yüzde 12,9 ile Beşiktaş’ta meydana gelen kaçak tadilat yangınında yaşamını yitiren 29 vatandaşın hayatını kaybetmesi yer aldı.

İstanbul'da yeterli gıdaya ulaşma endişesi de arttı. Yaklaşık her 2 İstanbulludan 1’i yeterli gıdaya erişme konusunda endişe yaşıyor. Raporda, katılımcıların yüzde 42,8'i Nisan ayında yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını ifade etti. Ankette, katılımcıların yüzde 44’ünün kıt kanaat geçindiği, yüzde 26,2’sinin Türkiye ekonomisinin iyileşeceğine, yüzde 38,5’inin değişmeyeceğine ve yüzde 35,3’ünün kötüleşeceğine inandığı ortaya çıktı.

Ankete katılanlara göre İstanbul’un en büyük üç sorunu ise ulaşım, ekonomik sorunlar ve sığınmacılar/mülteciler olarak belirlendi. Nisan ayındaki duygu durumları da değerlendirildiğinde, İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,6, kaygı seviyesi 5,8, yaşam memnuniyeti ise 5 olarak ölçüldü.

KREDİ KARTI BORÇLARI ÖDENEMİYOR

Araştırmada, kredi kartı kullananların sadece yüzde 48’inin aylık kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiği ortaya çıktı. Yüzde 33,8’i asgari tutarı öderken, yüzde 7,3’ü asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,7’si ise asgari tutardan daha az ödeme yapabildi. Yüzde 7,2’lik dilim ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.


ARŞİV