İBB "Tek Yapı Dönüştürme Projesi"ni Kadıköy'de başlattı

İBB iştiraki KİPTAŞ, kurum tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek olan ‘Tek Yapı Dönüştürme Projesi’ni, Kadıköy Kozyatağı’ndaki Özden Apartmanı’nda başlattı. Apartmanın temel atma törenini, 4 yaşındaki apartman sakini İdil Öztürk ile birlikte atan İmamoğlu, bir yıl içinde 300 şantiye görmek istediğini söyledi. Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı da, “Bunu bir binanın yenilenmesi olarak düşünmeyin. Burada 25 yıllık bir zihniyet yıkıldı” dedi

15 Eylül 2022 - 13:17

İBB iştirakleri KİPTAŞ, BİMTAŞ ve İmar A.Ş. kurum tarihinde ilk kez “Tek Yapı Dönüştürme Projesi” gerçekleştirecek. Kadıköy Kozyatağı Mahallesi’deki Özden Apartmanı’nda yaşayan kat maliklerinin depreme dayanıklı yeni yuvalarının temeli, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından atıldı. 

Temel atma törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, projeyi hayata geçiren KİPTAŞ, BİMTAŞ ve İmar A.Ş.’nin yetkilileri, Özden Apartmanı’nın sakinleri katıldı. 

7-8 AYDA BİTECEK

Temel atma töreninden önce yaptığı konuşmada İstanbul'a kentsel dönüşümde bir zihniyet değişimi yaşattıklarını belirten İmamoğlu, KİPTAŞ’ın tarihinde ilk kez tekil bir binanın dönüşümünü gerçekleştirdiğini vurguladı. 3 yıldır dönüşüm noktasında özel bir süreci başlattıklarını kaydeden İmamoğlu, “Aldığımız gerçek veriler üzerinden arkadaşlarıma ilk söylediğim şu; kardeşim, mahalle aralarına gireceksiniz, binaların değişimi noktasında siz bir güven zemini oluşturacaksınız ve bu güven zemini doğrultusunda da yüklenicilerle, müteahhitlerle iş birliği yapıp, kar amacı gütmeden, insanlarımızın evlerinin dönüşümüne destek olacaksınız. Bu, bir seferberliktir. Bu, memleketimiz için bir beka sorunudur. Gerçek beka sorunu budur İstanbul'un. Rant diye bakmadan, Özden Apartmanı'nın malikleriyle beraber oturduk, konuştuk. Arkadaşlarım, burada bu süreci sonuca bağladılar. Fazla değil, 7-8 ay sonra bu vatandaşlarımız depreme dayanıklı, pırıl pırıl yuvalarında rahat bir uyku uyuyacaklar. Bunun huzuru parayla satın alınmaz” ifadelerini kullandı. 

“300 ŞANTİYE GÖRMEK İSTİYORUM”

İmamoğlu, şunları söyledi: “Genel Müdürümüze söyledim. ‘300 tane şantiye istiyorum’ dedim. Yapabilir miyiz? Yapabiliriz. Bir sene içinde buna ulaşabiliriz arkadaşlar. Ve yapmalıyız. Bu, gerçekten en büyük madalyamız olur. 1-1,5 sene içerisinde, 10 bin, 15 bin aileyi sapasağlam evlerine kavuşturduk meselesi, bizde muazzam bir huzur yaratır.  Bu bağlamda benim yol arkadaşlarım, büyük bir seferberlikle bu süreci çalışacaklar. Özellikle 99 yılı öncesinde yapılmış bütün binaların, bu riski gözetip mutlaka binalarını kontrol etmelerini ya da ettirmelerini istiyoruz.Depreme dayanıklı, yeni ve nitelikli binaların temelini atmak istiyoruz. Ve bu işin partisi yok.”

ODABAŞI: “ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANDI”

Temel atma töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İstanbul’da 23 Haziran 2019 seçimlerinden sonra bir zihniyet değişimi yaşandığı tespitinde bulunarak, “Vatandaşı temel alan anlayış bu zihniyet değişikliğinin en büyük göstergelerinden birisi, eskiden, ‘ben yaptım, oldu’ zihniyetiyle yapılan projelerin bugün İstanbul'a getirdiği maliyeti, yaşam zorluklarını, bir sorunu çözmek yerine, bir sorun koyan anlayıştan vatandaşı temel alan, vatandaşı önemseyen, komşularımızı önemseyen bir anlayışa dönüşen cümleyi burada bulabilirsiniz” dedi.

Kadıköy’ün, İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay Hattı’na en yakın ilçelerden birisi olduğunu hatırlatan Odabaşı, “Bu durum, son birkaç yılda bir yandan depreme dayanıklı olmayan yapıları dönüştürmeye talep artarken, diğer yandan da sunulan sınırlı arz sebebiyle, konut ve kira fiyatlarının da oldukça yükselmesine neden oldu. Yine bu süreçte piyasanın, sektörün insafına terk edilen İstanbullular, Kadıköylüler, canlarıyla malları arasında bir seçim yapmak zorunda kaldılar” ifadelerini kullandı. 

“FİKİRTEPE FACİASI”NA GÖNDERME YAPTI

Kadıköy sınırları içinde “Fikirtepe faciası” yaşandığına dikkat çeken Odabaşı, “Fikirtepe bölgesinde, bakanlığın yapmış olduğu, ‘en iyisini ben yaparım, en iyisini ben bilirim’ anlayışının bugün getirdiği nokta, Fikirtepe'de acı olarak yaşanıyor. Bugün bu projeyle, bunların tam tersi bir anlayışla Kadıköy'de sadece bir bina yenilenmiyor. Biraz önce bahsettiğim zihniyet yıkılıyor, yerine komşularıyla, vatandaşıyla, arsa sahibiyle paydaş olan, onlarla beraber iş üreten bir anlayış, belki burada yeniden inşa ediliyor. Onun için, burayı bir binanın yıkılması ve bir binanın yenilenmesi olarak düşünmeyin. Burada 25 yıllık bir zihniyet yıkıldı; halkı önemseyen, komşusunu önemseyen yeni bir anlayışın temelini ve inşaatını yapıyoruz. Bu nedenle; başta Sayın İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu olmak üzere, bütün çalışma arkadaşlarına, bütün büyükşehir kadrolarına çok teşekkür ediyoruz bu anlayışı Kadıköy'de başlattıkları için. Umarım Kadıköy'de bu yapı dönüşüm projesinin benzerlerini çok daha fazla görürüz” dedi. 

KİPTAŞ’TAN MALİYETİNE YENİLEME TAAHHÜDÜ

Yaklaşık bir yıl önce ‘İstanbul Yenileniyor’ sloganıyla yola çıktıklarını belirten KİPTAŞ A.Ş. Genel Müdürü Ali Kurt ise, “İstanbul'da 99 öncesi yapılmış, mülkiyet ve plan problemi olmayan tüm yapıları maliyetine yenilemeyi taahhüt ettik. Bu süreci, çok şeffaf ve katılımcı bir şekilde yönettik. Bugüne kadar, İstanbul'daki 964 mahallenin 624’ünden başvuru aldık. Bu başvuruların yaklaşık 66’sı tek yapılardan gelmektedir” bilgilerini paylaştı. Yaşanan ekonomik krizden kaynaklı maliyet artışlarından kendilerinin de olumsuz anlamda etkilendiğini vurgulayan Kurt, “Maliyet artışları durdurulmadığı sürece, Türkiye'de ne kadar konut üretirsek üretelim, maalesef barınma krizinin önüne geçemeyiz” dedi. 

4 YAŞINDAKİ İDİL, DEPREME DAYANIKLI EVİNE KAVUŞACAK

Konuşmaların ardından; İmamoğlu, Odabaşı, İYİ Parti milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Kurt ve kat malikleri, yeni Özden Apartmanı için ilk harcı dökecek butonlara birlikte bastı. Apartmanın en küçük sakinlerinden 4 yaşındaki İdil Öztürk de İmamoğlu ile birlikte butona basarak, yeni yuvasının temeline katkı sundu. 

“TÜM İSTANBUL’A ÖRNEK OLDU”

Konuyla ilgili konuşan mahalle muhtarı Pelin Şen ise “Bu olumlu gidişattan çok memnunuz. Bu proje  başta mahallemizdeki diğer apartmanlara ve tüm İstanbul’a örnek oldu. Maddiyattan daha önemli şeyler var bu hayatta onlardan biri de huzurlu ve sağlam bir evde yaşamak.” dedi.

“ÇOK MEMNUNUZ”

Özden Apartmanı’nda mülk sahibi olan Özlem Karakurt “Uzun süredir buradayız, hem dairemiz hem dükkanımız var. Apartmanımızın dönüşüm sürecine çok hızlı başlandığı için mutluyuz. Projemizi inceleme fırsatımız da oldu, işbirliği içerisinde ilerlendi. Dairelerimiz küçülmüyor ve apartmanımız özüne uygun şeklinde yapılacak. Böyle olması altyapımıza da zarar vermiyor. Ayrıca teslim süresi konusunda garanti verilmesi bizler için çok önemliydi. Çok memnunuz, çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

 


ARŞİV