Hayvanlara yardıma koştular

Deprem olur olmaz bölgeye giderek gerek enkaz altından hayvan kurtaran, gerekse de besleme yapan hayvan hakları aktivistleri anlatıyor…

02 Mart 2023 - 16:30

Kadıköy merkezli ‘Yeni Nesil Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği ÇAKbiPATİ’ kurucularından Hande Şahin, depremin olduğu günün ertesi sabahında erken saatlerinde koordine olup hem insani yardım hem de ihbarlı/ihbarsız çocuklar için yola çıktıklarını söyledi. Ankara’dan ve İstanbul’dan enkaz ve kapalı evlerde kalan kedilerin ihbarlarını teyitleyenlerin çabalarıyla hem enkaz hem de kapalı binalardan kedileri kurtardıklarını anlatan Şahin, “Adreslere giderken yolda bulduğumuz bir hamile köpek dahil toplam 11 köpek ve 7 kedi ile üç ayrı ekip buluşma noktasına geri döndük. Yolda tüm mahallelerde elimizden geldiği kadar ihtiyaçları dağıttık. Sonra da gece geç saatlerde dönüş yoluna geçip Adana’daki kliniğe ulaştık. Deprem bölgesinden gelen iki yavruyu da kafileye ekleyip Ankara’ya doğru yola çıktık. Ankara’da sahipli kedileri sahiplerine ve geçici yuvalara teslim ettik. Bu sırada diğer aracımız da İstanbul’a köpeklerle vardı. İlk sağlık kontrolleri yapıldı, çiplerinin olup olmadığına bakıldı. Maalesef hiçbirinin çipi yoktu.“ dedi.

SAHİPLENDİRME YAPILIYOR

Hande Şahin, deprem bölgesinden gelen kedi ve köpeklerden birini sahiplenmek konusunda şu an çok büyük bir talep olduğunu vurgulayarak, “Biz her zaman yaptığımız gibi doğru eşleşme yapmak için acele etmeden ve özellikle zaten çok zor zamanlar geçirmiş çocukların refahını ön planda tutarak sahiplendirmelerimize devam ediyoruz. Hem yılların getirdiği tecrübemiz hem de halihazırda bizden daha önce kedi/köpek sahiplenmiş, duruma hakim ve duygusal yaklaşmayan adaylarla ilerleyerek çocukların çoğunu insanlarıyla buluşturduk ve hala görüşmelerimiz devam ediyor.” diye konuştu. 

KADIKÖYLÜ HAYVANSEVER ÇİFT

Hayvanlar, çocuklar ve doğa üzerine çalışmalar yapan Şükran Ergül-Murat Önsen çifti de Kadıköy’den deprem bölgelerine giden hayvan gönüllüleri arasında yer aldı. Çeşitli hayvansever gruplarda yer aldıkları için gönüllü gruplarında organize olarak, Maraş ve Adana’nın ulaşılamayan köylerine kendi araçlarıyla giderek hayvanlar için mama ulaştırdılar. Hayvan kurtarma operasyonları gerçekleştiren çift, şunları anlattı: “Bir kedi kurtardık. Orada buluştuğumuz gönüllü hayvansever iki arkadaşımız vardı. Kediyi arkadaşımızdan biri evine aldı, Balıkesir’e götürdü. İki kedi organizasyonumuzla kurtarılıp ailelerine teslim edildi. Üç köpek vinç ile kurtarılıp ailelerine ulaştırıldı. Aç ve susuz kalan hayvanlara mama götürdük, beslemeler yaptık. Mesela Elbistan’ da üç kangal, bir pitbull cinsi köpekleri olan biri ulaştı bize. Deprem olunca İzmir’e yakınına gitmek durumunda kalmışlar ve tekrar dönememişler. Hayvanlar kaç gündür aç susuzmuş. 15 kg mama ile verilen adrese gittik, bolca mama verdik. Hava çok soğuktu, -24’ü gördük. Yolda gördüğümüz karda titreyen caddeye koşan ezilmekle burun buruna iki özgür (sokak) yavru köpeği aracımıza alıp besledik. Bunun dışında sokaklarda gördüğümüz hayvanları besledik. Elbistan çöplüğüne de giderek besleme yaptık.”

 

ARŞİV