Hayvan hakları savunucuları Kadıköy'de buluştu

Hayvan hakları savunucuları, Kadıköy İskele Meydanı’nda büyük Türkiye buluşmasını gerçekleştirdi. Sokak hayvanlarının yaşam hakkına dikkat çekilen mitingde “İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük!” denildi

17 Ekim 2023 - 11:17

Hayvan hakları savunucuları, sokaklarda yaşayan hayvanların yaşam hakkına sahip çıkmak üzere 15 Ekim Pazar günü Kadıköy’de bir araya gelerek büyük Türkiye buluşmasını gerçekleştirdi. Hayvan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları üyeleri, buluşmada basın açıklaması yaptı.

Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan ve çeşitli dövizler açan katılımcılar, ilk olarak saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Sokaklarda yaşayan köpeklerin güvenlik sorunu teşkil etmesi gerekçesiyle toplatılarak barınaklara mahkum edilmesine yönelik toplatma ve barınaklara kapatma önerilerine karşı çıkan yüzlerce hayvan hakları aktivisti, “Barınaklarda ölüyoruz”, “Üretimi durdur, kısırlaştır, yerinde yaşat”, “Satın alma, sahiplen”, “Yaşam hakkını tanımayan siyasilere oy yok”, “Köpeğime dokunma”, “Hayvana işkenceye son” ve “Birlikte yaşamak mümkün” gibi ifadelerin yer aldığı pankart ve dövizler taşıdı.

TÜM CANLILAR İÇİN YAŞAM HAKKI

Aktivistler, sokaklarda yaşayan köpekler de dahil olmak üzere tüm canlıların yaşam haklarına saygı duyulması çağrısı yaparak, sokaklarda yaşayan hayvanların kısırlaştırılarak yerinde yaşatılması gibi çözüm önerilerine dikkati çekti. Hayvan barınaklarındaki şiddet olaylarının yanı sıra beslenme, hijyen, bakım koşulları ve alan yetersizliği gibi sorunlar da dile getirildi. Sokaklarda yaşayan hayvanların da birer mahalle sakini olduğunun vurgulandığı protestoda, “İnsana hayvana yeryüzüne özgürlük!” sloganları atılarak tüm canlıların yaşam haklarını savunma sözü verildi.

“YAŞAM HAKKI TEMEL HAKTIR”

Yaşam Hakkına Saygı Derneği Başkanı Özgün Öztürk, grup adına yaptığı açıklamada, "Canlı ve cansız bütün yaratıklarla barış içinde yaşayan atalarımızı hatırlayalım. Tüm canlıların en temel hakkıdır yaşama hakkı. Ayrım yapmaksızın, güçlü güçsüz ayrımı yapmaksızın 'önce insan sonra hayvan değil', o an en çok kimin ihtiyacı varsa ona hak tanımalıyız. Bizler, yaşam alanlarına çöküp aniden batılılaşma sevdasıyla şehirlerden sürmeye çalıştığınız hayvanlara sahip çıkmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


ARŞİV