Hayaller Manhattan, gerçekler çadır kent

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm için anlaştıkları firma inşaata başlamadığı için yüzlerce aile mağdur oldu. Bir yıldır kira yardımı alamayan Fikirtepeliler inşaat alanına çadır kurdu

21 Haziran 2018 - 10:50

Uzun yıllardır kentsel dönüşüm projeleriyle ve mağduriyetleriyle gündemde olan  Fikirtepe şimdi de başka bir sorunla gündemde. İki yıl önce yaklaşık bin aile Pana Yapı ile anlaştı ve evlerini terk etti. Bölgede bulunan evler bir bir yıkıldı. Aileler yeni evleri beklerken, 600 aile evlerini alamadı. Bütün bunların yanında, firmayla anlaşan Fikirtepeliler 1 yılı aşkın süredir kira yardımı alamadıklarını ifade ediyorlar. Yetkililere seslerini duyurmak isteyen vatandaşlar son çare olarak temeli atılan ama inşaatın başlamadığı alanda çadır kurdu, eylem başlattı. Onlarca ailenin çadır kurduğu alanda her yaştan insan geceli gündüzlü nöbet tutuyor.

CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin Fikirtepe’deki vatandaşları ziyaret etti. Fikirtepelilerin sorunlarını dinleyen Hamzaçebi ve Nuhoğlu basına açıklama yaptı.

“FİKİRTEPE KANGRENE DÖNMÜŞ”

Fikirtepe’deki sorunun yıllardır sürdüğünü ve artık kangrene dönüştüğünü söyleyen Mehmet Akif Hamzaçebi, “Bu evler yıkıldı, 7 yıldır evlerini bekliyorlar. 7 yıl sonunda evlerde değil de şu çadırlarda yaşadılar. Konu şu: Müteahhitle bir anlaşma yapılmış, müteahhide kalan daireler var, mal sahibine kalan daireler var ama gelin görün ki, başlayan bir inşaat yok. Burası kazılmış, kenarlara kazıklar çakılmış ama inşaat namına bir şey yok. Diğer bazı adalarda benzer durumda olan inşaatları var. Bitmiş gibi gözüken ama üzerinde milyonlarca liralık ipotekler yüzünden sahiplerine teslim edilemeyen daireler var. Ve şu an ortada hukuken bir şirket olmasına rağmen, bu şirketin sahipleri ortada yok.” dedi.

“TBMM’DE ÇÖZÜLMELİ”

Vatandaşların bir yıldır kira alamadıklarını da vurgulayan Hamzaçebi şöyle devam etti: “Şirket ortada yok, şirket bunu yapabilecek durumda değil. Bu yasalarla müteahhitle görüşmek suretiyle bir çözüm bulunması mümkün değil. TBMM toplanır toplanmaz ilk yapmamız gereken değişiklik kentsel dönüşüm yasasını 6306 sayılı kanunda idareye bakanlığa çeşitli yetkileri vermek suretiyle bu sözleşmelerin iptalini sağlamak ve buraları yeni kişilerle yeni müteahhitlerle sözleşme imzalayarak yapabilir duruma gelmektir. Manhattan yapmak üzere yola çıkmış ama sonuçta İngilizce ifadeyle vatandaşlarımız “homeless” olmuştur. Manhattan yerine çadır kent olmuştur.”

“KAMU VATANDAŞI YALNIZ BIRAKTI”

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise Kadıköy Belediyesi’nin başından beri Fikirtepe’deki sürece dahil edilmediğini söyledi. Kamunun vatandaşları yalnız bıraktığını ifade eden Nuhoğlu, “Bu 4 yıllık süreç içeresinde bakanla görüştük, ilçe belediyesinin bu sürece dahil olması gerektiğini söyledik. Bize dediler ki; 9 kişi başladık, 9 kişi devam ediyoruz. Bu tür dönüşümlerin kesinlikle kamu eliyle olması gerekiyor. Kamunun direk vatandaşla sözleşme yapması lazım. Bu işlerin sigorta edilmesi gerekiyor. Yarım kaldığı taktirde birileri tarafından karşılanması gerekiyor. Vatandaşlar ceza çekmemeli. Kesinlikle burası çok büyük bir alan. Kamunun sözleşme yapması gerekiyordu. Burada vatandaş yalnız bırakıldı.  Bizi dahil etmediler ve değişen hiçbir şey yok.”

“SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE ÇADIRLAR ÇOĞALIR”

Vatandaşlar adına söz alan Engin Akgüzel yaptığı açıklamada, “2011 yılında Selimoğlu şirketiyle anlaşma imzaladık. Daha sonra Pana şirketi, bu şirketi satın aldı sözleşmeler bir şekilde oraya geçti. Yaklaşık 1 senedir kira yardımı alamıyoruz. Ortada hiçbir inşaat yok. Bu şirketin elinde bu halde 3 proje var, 3 projede yıkılmış yüzlerce ev. Yüzlerce aile sağa sola savrulmuş. Hiçbir inşaat çalışması yok.” dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yetkililerle görüştüklerini söyleyen Akgüzel, “Yetkililerle yaptığımız görüşme sonrasında sözleşmelerin yeniden yapılacağı ve kira yardımının da devam edeceği ifade edildi. Ancak şöyle bir durum söz konusu; Bakanlık daha önce sorun yaşanan 5 adayı aldı ama sadece birinde inşaat başladı. Diğer 4 adada çalışma yok ve kira yardımı da yapılmıyor. Biz bir çukurdan çıkıp başka birine girmek istemiyoruz. Kalıcı bir çözüm sağlanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Ama şunu da unutmamak gerekiyor; Fikirtepe tamamen bu batağın içinde. O kadar çok mağdur var ki devlet bir çözüm bulmazsa Fikirtepe’de yeni çadırlar kurulmaya devam edecek.” diye konuştu.

“HERKESİN TAPUSU VAR”

Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz de Fikirtepe’deki evlerin hazine arazisine yapıldığı gibi bir kanı olduğunu söyledi. Fikirtepe’de  evi olan her vatandaşın müstakil tapusu olduğunu ifade eden Gediz, “Bizi hazine yerlerine ev yaptık sanıyorlar. Fikirtepe’de 12.150 parsel var. Burada 1 metrekare bir alan bile hazine arazisi değil. Herkesin müstakil tapusu var. Göztepe’de Caddebostan’da oturan birisi kira yardımı alıyorlar. Ama Fikirtepeliler kira yardımından mahrum bırakılıyor.” diye konuştu.

“İTİLAFI ÇÖZECEĞİZ”

Üsküdar’da düzenlenen kentsel dönüşüm toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Fikirtepe hakkında konuştu. Özhaseki, “Aynı ada içerisinde vatandaşın bir kısmının vekâleti Ahmet’te, birisi Mehmet’te. Çözün de göreyim. İmzalar atılmış. Aradan 3-4 sene geçmiş müteahhit batmış. Vatandaş mağdur, müteahhit mağdur, kamuoyu mağdur. O yüzden tek başınıza hareket ederseniz zorluklar var. Şimdi müteahhit gelse size yüzde 85- 90 inşaatınızı verir mi? Hayır vermez. Devlet veriyor. Ama bazı kardeşlerimiz ne hikmetse uyanıklığı seviyor. Ben diyor, bir dükkanın yanına 2 tane daire isterim. Adalet değil. Fikirtepe’de bakanlık olarak girdik şimdi müteahhitlik yapıyoruz. Oradaki vatandaşların işlerini çözmeye çalışıyoruz. Şimdi yine gideceğiz oradaki batmış müteahhitlerin elinden alıp aslında nihayetinde vatandaşla müteahhit arasındaki itilafı kendimiz çözeceğiz. Vatandaşa yardımcı olmak için yapacağız.” dedi.


ARŞİV