Halk eğitime deprem tahliyesi

Binası riskli çıkan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi tahliye ediliyor

22 Mart 2023 - 16:28

Bahariye’deki Kadıköy Halk Eğitim Merkezi binasının depreme dayanıklı olmadığı ve risk taşıdığı belirlendi. Bina yakın zamanda tahliye edilecek, ardından da güçlendirme çalışmaları başlayacak.

Gazete Kadıköy’e bilgi veren Kurum Müdürü Hülya Narsap, son yaşanan depremlerin ardından endişe ettiklerini ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduklarını anımsatarak, yapılan inceleme sonucunda da binanın riskli olduğunun belirlendiğini söyledi. Narsap, “A ve B bloktan oluşan, toplam 7 bin metrekarelik alanı kapsayan binamızı bu ay sonuna dek boşaltacağız. Güçlendirme yapılacak. En iyi ihtimalle 3-4 ya da 6 ay sonra geri döneceğiz. Bu süreçte faaliyetlerimiz ve kurslarımızı Kızıltoprak’taki İbrahim Öktem İlkokulu ve Feneryolu Halk Eğitim binasında devam ettireceğiz.” dedi. Karardan memnuniyet duyduklarını vurgulayan Narsap, “Biz bunu yıllardır istiyorduk zaten. Kursiyerlerimiz de konuyla ilgili dilekçeler veriyordu. Son depremlerin ardından yetkililer de yaşananların vahametini görünce bu karar alındı. Kimseyi mağdur etmeden, binamız yenilenecek ve tekrar geri döneceğiz.” diye konuştu.

HALK EVİ’NDEN HALK EĞİTİME

Geçmişi bundan 88 yıl öncesine, Kadıköy Halkevi’ne dayanan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi binası, ‘kültürel miras’ niteliği taşıyan özel bir yapı. Bina, Kadıköy Halkevi başkanı Celal Esad Arseven´in katılımıyla bir komite oluşturularak açılan yarışma sonucunda, birinciliği kazanan Yüksek Mimar Rüknettin Güney’e yaptırılmıştı. Modern mimarlığın önemli örneklerinden biri olan bu bina, zamanında Türkiye ölçüsünde oldukça büyük ve gösterişli bir yapı olması nedeniyle ‘Halk Sarayı’ olarak nitelendirmişti.

 

ARŞİV