Öğrenci azaldı, öğretmenler norm fazlası oldu

Norm fazlası öğretmen sayısının en fazla olduğu ilçelerin başında Kadıköy geliyor.

30 Aralık 2015 - 19:18
Erhan DEMİRTAŞ
Eğitim öğretim döneminin ilk yarısının bitimine çok az bir zaman kala “norm kadro fazlası” öğretmenler yine gündemde. Okullarındaki öğrenci sayısı düştüğü için çalıştıkları okuldan başka bir okula ataması yapılan öğretmenlerin tercih dönemi ise başladı. Norm fazlası öğretmen sayısının en fazla olduğu ilçelerin başında Kadıköy geliyor. Eylül ayından itibaren gazetemize yaşadıkları sorunları ileten Kadıköy’deki öğretmenler, başka bir okula atanmak istemediklerini belirtiyorlar. Ümraniye, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy gibi çevre ilçelere ataması yapılan öğretmenler, Kadıköy’deki hayatlarını bırakıp çevre ilçelere gitmenin hem kendileri hem de aileleri için büyük sorunlar yarattığını söylüyor.

“ÖĞRENCİ SAYISI AZALDI”
Konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e değerlendirmede bulunan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, sadece Kadıköy’de değil İstanbul genelinde çok sayıda norm kadro fazlası öğretmenin olduğunu belirterek, Kadıköy’deki durumu şu şekilde açıkladı: “Kadıköy’de doğum oranı azaldığı için öğrenci sayısı da azaldı. Velilerin ve öğrencilerin de özel okullara talebi arttı ve bu okullara ciddi oranda kayıt yapıldı. Çevre ilçelerden Kadıköy’e eskisi kadar öğrenci gelmiyor”
Geçmiş dönemlerde çevre ilçelerden de Kadıköy’e öğrenci geldiğini belirten Yahşi,  “Ama komşu ilçelerde de hem tekli eğitim sistemine geçildi hem de mevcut eğitim de kaliteli olmaya başladı. Bu yüzden veliler çocuklarını kendi ilçelerindeki okullara gönderiyor. Böyle olunca da Kadıköy’deki öğrenci sayısı ciddi oranda azaldı” şeklinde konuştu.

NORM FAZLASI 400 ÖĞRETMEN”
“Bizim amacımız hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerin mağdur olmasını önlemek” diyen Yahşi, sınıf mevcutlarının az olduğunu, mevcudu az olan sınıflarda eğitim gören öğrencilerin de hem pedegojik hem de sosyolojik açıdan sorun yaşayacağını belirtti. Kadıköy sınırları içerisinde 400’e yakın norm kadro fazlası öğretmenin olduğu bilgisini paylaşan Yahşi, “Belki gelecek yıl daha fazla norm fazlası öğretmenimiz olacak. Özel okullarda bile 24 kişinin altında sınıf olmaz. Kadıköy’de bu anlamda ciddi sorun var. Sınıf mevcutlarını 20’nin altına düşürmemeye çalışıyoruz. Çevre ilçelerde ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Şimdi adaletli olmak gerek. Çevre ilçelerde böyle bir durum söz konusuyken, devlet de iktisadi açıdan öğretmenleri belirli yerlere atamak zorunda”
Kadıköy’deki öğretmenlerin daha yakın ilçelere atandığını belirten Yahşi, Kadıköy’deki okullar hakkında da bilgi verdi.  Kadıköy’deki okulların fiziki anlamda devrim yaşadığını ifade eden Yahşi,  “Kadıköy Belediyesi’nin okullara ciddi bir desteği var. Özel okulların önüne geçtiğimizi söyleyebiliriz. Meslek liselerimizde bile tekli eğitim sistemine geçtik. Tekli eğitim sistemi öğrenciler ve veliler için çok uygun. Sabah 6’da uyanmak zorunda kalan öğrenci artık daha geç uyanıyor. Veliler de çok zorluk yaşamadan öğrencilerini okullardan alabiliyor.
Kadıköy’de güzel sanatlar ve bilim sanat okulumuz var. Hemen hemen her okulumuzda  Z (bilgisayarlı) kütüphane var” açıklamasında bulundu.

“YANLIŞ POLİTİKANIN SONUCU”
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Çayan Çalık ise norm kadro fazlası öğretmenlerin sayısının artmasını eğitim sisteminde uygulanan yanlış politikalara bağlıyor.
Çalık da Kadıköy’deki öğrenci sayısının düştüğünü belirterek, konuya şu şekilde açıklık getirdi:  Kadıköy’deki öğrenci sayısı düştü ancak bunun başlıca sebepleri var. Birincisi; ilçedeki dershanelerin çoğu temel liseye çevrildi ve lise öğrencilerinin bir kısmı bu okullara kayıt yaptı. İkincisi; özel okullara yapılan kayıtlar ciddi şekilde arttı. Son olarak ise, lise çağındaki özellikle kız öğrenciler, açık liselerde eğitimlerine devam etmeye karar verdiler.”
Sadece Kadıköy’de değil tüm ülkede benzer sorunların yaşandığını açıklayan Çalık, “Devletin eğitim kurumlarını özelleştirilme çabasını görmek çok zor değil. Kamu eğitim alanından elini çekmek istiyor. Devlet kendi okullarına yatırım yapmazken, özel okullara teşvik pirimi veriyor. Bu açıkça özelleştirmenin önünün açılması demek” dedi. Özel okullara yapılan kayıtlar arttığı için devlet okullarında öğrenci sayısının azaldığını belirten Çalık, öğrenci sayısı azaldığı için öğretmenlerin norm kadro fazlası durumuna düştüğünü belirtti.

“HAYATLARI DEĞİŞİYOR”
Kadıköy’deki norm kadro fazlası öğretmen sayısının gelecek yıl daha da artacağı açıklamasını yapan Çalık, Norm kadro fazlası öğretmenlerin normal koşullarda ilçe sınırları içinde istihdam edilmesi gerektiğini belirtti.
Başka ilçelere ataması yapılan öğretmenlerin ciddi sorunlar yaşadığını belirten Çalık, “Burada hayat kurmuş, ailesini burada ikame ettirmiş insanların hayatları bir anda değişiyor. Öğretmenler sosyal yaşam alanlarını değiştirmek ve evlerini taşımak zorunda kalıyorlar. Bakanlığın verilerine göre 165 bin öğretmen ihtiyacı, 68 bin ise norm fazlası öğretmen var. Bu sayı eğitim politikasının yanlışlığından kaynaklanıyor. Bundan ne veli ne öğretmen ne de öğrenciler sorumludur” diye konuştu.

 
“ÖĞRETMENLERİNİ GERİ İSTİYORLAR”
Koşuyolu’ndaki Cenap Şahabettin İlkokulu’nda görev yapan bir sınıf öğretmeni bu yılın başında Bostancı’da bir okula atandı. Öğretmenlerin hukuksuz bir şekilde okuldan gönderildiğini söyleyen veliler, eylül ayından beri öğretmenlerinin geri gelmesi için çaba harcıyor. Cenap Şahabettin İlkokulu 3. Sınıf öğrenci velileri Mustafa Durna, Berivan Yıldırım ve Gülşah Okan yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.
Öğretmenin gitmesinden sonra çocuklarının hem eğitim hem de sosyal olarak olumsuz etkilendiğini söyleyen Mustafa Durna, “Çocuklarımız önceki öğretmenimizi çok seviyordu. Farklı bir ilişkisi vardı çocuklarımızla. 3. Sınıf ortasında bırakmak zorunda kaldı. Ve çocuklarımız tam öğretmene alışmışken, bunun böyle olması bizi zor duruma soktu. Müdür bizden öğrenci sayısını artırmamızı istedi. Biz de öğrenci kayıtlarını artırdık. Ama öğretmenimiz eylül ayında başka bir okula gönderildi. Biz bu konuda adaletsiz bir uygulama yapıldığını düşünüyoruz” diye konuştu. 
Yeni gelen öğretmenle bir sorunlarının olmadığını açıklayan Berivan Yıldırım ise,  veli ve öğrencilerin mağdur olduğunu belirtti.
“Öğretmenimizin ara sınıfta alınmaması gerekiyordu” diyen Yıldırım, “Çocuklarımızın hem notları hem de davranışları değişti. Sekiz veli olarak eylül ayından beri mücadele veriyoruz. Hem İl hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurularda bulunduk. Öğretmenimizin de açtığı bir dava var. Biz de konuyla ilgili şikâyet dilekçelerimizi ilettik. Hala çok üzülüyoruz. Çocuklarımız da üzülüyor” şeklinde konuştu.
“Yeni gelen öğretmen ile eski öğretmenimiz arasında bir ayrım yapmak istemiyoruz” diyen Gülşah Okan ise “Biz veli olarak mağdur olduk.
Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Öğretmenimiz çocuklarımızı mezun etseydi de ondan sonra gönderilseydi. Çocuklarımız tam öğretmene alışmışken böyle olması bizi üzdü” dedi.
Velilerin ortak dileği ise; öğretmenlerinin tekrar aynı okulda görev başlaması.

ARŞİV