Gezi ruhu için, Eylül'de Kadıköy'e geldiler!

İstanbul park forumlarının düzenlediği ForumFest, binlerce Gezi’ciyi Kadıköy’de buluşturdu.

19 Eylül 2013 - 16:09
İstanbul park forumlarının düzenlediği ForumFest, binlerce Gezi’ciyi Kadıköy’de buluşturdu. “Mücadeleye devam” çağrısının yapıldığı miting gibi festivalde, Haziran İsyanı’na ürettikleri şarkılara güç veren sanatçılar eserlerini direniş ve kaybedilen direnişçiler için seslendirdi.
 
Gökçe UYGUN
 
Kadıköy rıhtımı 15 Eylül günü anlamlı ve görkemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Gezi tutsakları için, Hrant için, adalet için, savaşa hayır demek için, doğaya sahip çıkmak için, özgür bilim için, aşk örgütlenmektir demek için ve daha pek çok şey demek için binlerce çapulcu Kadıköy’e geldi. “Adalet, Özgürlük ve Barış için, Gezi Ruhu ile sen de Eylül'de gel!” sloganıyla gerçekleştirilen ForumFest, İstanbul’un dört bir yanından gelen park forumları ve Kadıköylüleri Gezi ruhuyla bir kez daha biraya getirdi. Adaletin, Özgürlüğün ve Barışın konser durağı ForumFest’te sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. Hrant Dink’in doğumgününe denk gelen festivalde, “Faşizme İnat Kardeşimsin HRANT!” sloganları dikkat çekti. Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerinin isimleri tek tek okunduğu ve saygı duruşunda bulunulan festivalde, sahneden yapılan tüm konuşmalarda direniş süreci ele alındı, mücadeleye devam çağrısı yapıldı. İşten atılan THY işçileri ile grevde olan Feniş Alüminyum işçilerinin de katıldığı etkinliğe, “Yağmur yağsa kar yağsa direnişimiz sürecek” diyerek İzmit’t yürüyerek gelen çapulcular da renk kattı.
 
GEZİ ŞARKILARI!
Boğaziçi Caz Korosu’nun konseriyle açılan ForumFest’te Praksis, Hayko Cepkin, Ceylan Ertem, Kardeş Türküler, Grup Yorum, Marsis, Yeni Türkü, Cenk Taner, Bulutsuzluk Özlemi sahne aldı. Rapçi Ozbi’nin “korku, şarap için ezdiğimiz bir üzümdür” sözleri büyük alkış aldı. Hayko Cepkin “Ölen arkadaşlarımızı anmak ve direnişi selamlamak için buradayız” diyerek şarkılarını söyledi. Ceylan Ertem sahneye “Bugün Hrant Dink’in doğum günü. Hrant’ın öldürüldüğü gün yazdığım şarkıyla konsere başlamak istiyorum” diyerek çıktı.
 
“ÖLENLERİ BERKİN YAŞATACAK”
Gezi sürecinde yaşamını yitirenlerin adına Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş, abisi Volkan Ayvalıtaş ve Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan birer konuşma yaptı. Fadime Ayvalıtaş, “Artık yeter. Mehmet’im çok küçüktü ama kocaman bir yüreği vardı. Başka anneler ağlamasın, başka Mehmet’ler ölmesin” deyince, katılımcılar “Ağlama anne, evlatların seninle” sloganları ile Ayvalıtaş’ı uğurladı. Sami Elvan da “Ölen kardeşlerimizi Berkin yaşatacak. O küçük bir filiz, büyüyecek daha büyük bir fidan olacak. Umudumuzu ne olursa olsun koruyoruz. Acaba çocuklarımızı katledenler şu an ne düşünüyorlar, ne hissediyorlar” dedi. 
 
“BİBER GAZI YASAKLANSIN”
Taksim Dayanışması adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da kitleyi “Forumlardan, Gezi parkından, sokağından, mahallesinden, evinden, işyerinden gelen; yani yaşamın sürdüğü heryerde var olan ve var olacak olan, kararlı, mücadeleci, taleplerinde ısrarcı kardeşler hepiniz hoş geldiniz…” diye selamladı. Çerkezoğlu, Gezi Parkı’nın gençlerin yaratıcı zekasıyla, annelerin kucaklayan şefkatiyle, işçilerin emekten gelen gücüyle, sanatçıların katkısıyla, kadınların gür sesiyle, LGBT bireylerin biz de varız çığlığıyla, yaşlıların yeniden canlanan hayat enerjisiyle bu ülke demokrasi tarihinde ortadan kaldırılamayacak bir iz bıraktığını vurgulayarak, “Günlerdir gördük ki, polis şiddetinin olmadığı her an sokaklarımızda, meydanlarımızda, parklarımızda barışçıl yeni bir hayatın tohumları serpiliyor. Sesini duyuramayan binler forumlarda kendi yaşamlarına müdahale kanalları yaratıyor. İnsanlar konuşuyor, tartışıyor, talep ediyor ve taleplerinde ısrarcı oluyor. Bu ülke için bundan daha büyük bir zenginlik düşünülemez” dedi. Bu nedenle hukuk devletinde olmaması gereken, demokratik ülkelerde izi olmayan bu keyfi insan ölümlerinin, hukuksuzlukların, açılmış davaların son bulmasını, Gezi sürecinde tutuklanan ve halen tutuklanmaya devam edilen gençlerimizin bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti; “Çünkü; Haklarına sahip çıkan, daha fazla demokrasi ve daha fazla özgürlük için mücadele eden bir neslin çok daha sağlıklı, çok daha sosyal ve çok daha üretken ve ülkesine yararlı olacağına inanıyoruz. Gezi süreciyle birlikte daha yeşil, daha yaşanabilir, daha insani, daha demokratik, daha özgür bir kent ve ülke özlemini büyütmek bir görev olarak ortaya çıktı. Taksim Dayanışması tüm bileşenleriyle bu özlemi yerine getirmek için emek harcamaktan, ses çıkarmaktan, mücadele etmekten imtina etmedi, etmeyecek. Ülkeyi yönetenlere, ülke ve dünya kamuoyuna buradan sesleniyoruz: Başta Gezi Parkı ve Taksim Meydanı olmak üzere şehir meydanlarının halka açılmasını, biber gazı kullanımının yasaklanmasının istiyoruz. Polis şiddetini uygulayan ve uygulatanların, hukuk önünde hesap vermesini, tutuklanan gençlerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Ve çok iyi biliyoruz ki, yurttaşların demokrasi, özgürlük ve saygı taleplerinin yerine getirilebilmesi, bu ülkedeki kararlı, mücadeleci ve devrimci geleneğin gençlerin, yaratıcı zekâsıyla, demokratik ve katılımcı kanallarda buluşmasıyla mümkün olacak… Ne güzel ki bu buluşma ilk ipuçlarını verdi…”
Her yaştan, her görüşten, farklı cinsel, dinsel kimliklerden binlerce çapulcuyu buluşturan 6 saate yakın süren ForumFest, 21.00’da Gezi tutsakları için, polis şiddetini protesto için, adalet, barış ve özgürlük için yapılan ses çıkarma eyleminin ardından bitti.

ARŞİV