Gezi Parkı yine yeniden…

Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması projesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin toplantısında yeniden gündeme geldi...

21 Kasım 2014 - 12:02
 

Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması projesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin toplantısında yeniden gündeme geldi ve 2015-2019 Stratejik Planı’nda yer aldı. Parktaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası ve AVM yapılmasını engellemek amacıyla ülke genelinde yapılan protestolarda 8 kişi hayatını kaybetmiş, 8 bin 163 kişi de yaralanmıştı. Yaşanan tüm bu acılara rağmen, projenin yeniden gündeme gelmesine tepki var. Tepkiler üzerine, Büyükşehir Belediyesi kışla projesi için halk oylaması yapılacağını belirtirken, CHP de parkta yaptığı basın açıklamasıyla projeyi protesto etti
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılması projesini, yeniden gündeme getirdi. Proje, “Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyonu” adıyla 2015-2019 Stratejik Planı'nda yer aldı.

Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası ve AVM yapılmasını istemeyenlerin gerçekleştirdiği direniş, aylarca Türkiye ve dünya gündeminden düşmemişti. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılacağı açıklamasının ardından 27 Mayıs 2013 tarihinde iş makinelerinin parka girişi, sosyal medya aracılığıyla duyulunca parka gelenlerin sayısı çığ gibi artmıştı. Parktaki ağaçlar sökülmesini protesto etmek amacıyla başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan “Gezi Parkı Direnişi” toplumun farklı kesimlerini biraraya getirmiş, sokaklara dökülen yüz binlerce insanın gerçekleştirildiği direniş, tüm dünyaya örnek olmuştu. Çıkan olaylarda 8 kişi hayatını kaybetmiş, 8 bin 163 kişi de yaralanmıştı.
Ancak yaşanan tüm bu ölümlere, yaralanmalara ve büyük acılara rağmen Topçu Kışlası projesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17 Kasım Pazartesi günü yapılan toplantısında yeniden gündeme geldi.
Proje, “Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyonu” adıyla 2015-2019 Stratejik Planı'na girdi. Buna göre, projenin başlama-bitiş tarihi 2015-2016 yılı olarak belirtiliyor. Bu gelişmenin ardından projeye tepkiler çığ gibi büyüdü. Parkta gece yarısı durak yapımı bahanesiyle yapılan çalışma, sivil toplum örgütü üyelerinin tepkisiyle durduruldu. CHP milletvekilleri ile CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ve Taksim Dayanışması da yaptıkları açıklamalarla konunun  takipçisi olacaklarının, Gezi Parkı’na sahip çıkacaklarının mesajını verdiler. 
 

 

PROJEYE TOPLUMUN TEPKİSİ VAR
CHP’li üye Hakkı Sağlam da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada, kentin dört bir yanının rant amacıyla alışveriş merkezleri ile donatıldığını söyledi.
Kadıköy CHP Meclis üyesi Hakkı Sağlam, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada da tüm tepkilere rağmen, Topçu Kışlası projesinin Stratejik Plan’a girdiğine dikkat çekerek, “Projenin ilk gündeme geldiği o günden bugüne birçok insan öldü, sakat kaldı, gözlerini kaybetti, mahkemelerde yargılandı ve yargılanıyor. Toplumda bu projeye karşı büyük bir tepki var. Ancak şimdi hiçbir şey yaşanmamış gibi aynı proje yeniden gündemde. Toplumu yönetenlerin, bu yaşananlardan hiç ders almadığı ortada” diye konuştu.
 

 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
CHP olarak projeyi yakından takip ettiklerini vurgulayan Sağlam, “Proje, Stratejik Plan’da geçti ancak hayata geçirilebilmesi için Belediye Meclisi’ne gelmesi, onay alınması gerekiyor. Şu an mahkeme süreci sürüyor. Ancak, AKP biliyorsunuz, hukuk kurallarına aldırmıyor. Mahkeme kararlarına uymuyor. Bu durumda da, bir akşam operasyonuyla hiç haber vermeden hızlı bir şekilde meclis gündemine bu karar gelir, geçirilir. Cumartesi-pazar gece vakti iş makinaları parka girer. Bir bakmışsınız ki o gördüğünüz alanın tamamı çukura dönmüş, bir ay içersinde beton çıkmış, polis de inşaatı Validebağ’da olduğu gibi koruma altına almış. Hatta şu an ihalenin şartlarını ve kime vereceklerini bile tespit etmiş olabilirler. Bunu önlemek için CHP Grubu olarak sürekli yakın takipteyiz. Toplumun istemediği, tepki gösterdiği bir projenin uygulanmasını kabul etmeyeceğiz, bu konuda bütün yasal haklarımızı kullanacağız.   İstanbul’un yeşil alanlara, ihtiyacı var. O bölgede olası bir depremde toplanılacak alan yok” dedi. 
 

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Yeniden gündeme gelen Gezi Parkı ve Topçu kışlası tartışmalara ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bir  açıklama yaptı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 17 Kasım Pazartesi yapılan Meclis toplantısında CHP’nin Topçu Kışlası ile eleştirilerine cevap vermemişti. Ancak tartışmaların büyümesi üzerine, 19 Kasım Çarşamba günü Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada özetle şöyle denildi:
“Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen stratejik plandaki projeler bölümünde yer alması nedeniyle ortaya atılan iddialara ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Taksim Topçu Kışlası Restitüsyon Projesi ile ilgili olarak, devam eden dava sonucunda mahkemeden “yapılamaz kararı çıkması halinde projenin iptal edileceği “yapılabilir kararı çıkması durumunda yeniden değerlendirmeye alınacağı, projenin devamı yönünde bir karar alınması halinde bile bunun halkoyuna (plebisit) sunulacağı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ifade edilmişti. Mahkeme süreci henüz tamamlanmadığı için belediyenin bu projeye ilişkin yeni bir karar vermesinin söz konusu olmadığı da Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş tarafından ifade edilmişti.  Böylelikle daha önceki yatırım programları ve planlarında yer alan diğer projeler gibi Taksim Topçu Kışlası Projesi'nin de 2014-2019 Stratejik Planında yer alması, rutin ve teknik bir uygulamadan ibarettir. Söz konusu projeye ilişkin, mahkemenin vereceği “yapılamaz” kararı doğrultusunda projenin iptali, “yapılabilir” kararı doğrultusunda ise yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile “halkoylamasına gidilmesi” yönündeki irade geçerlidir…”
 
TAKSİM DAYANIŞMASI DAVA AÇIYOR
Taksim Dayanışması Genel Sekreteri Mücella Yapıcı da belediye meclisinde alınan kararın toplumu germeye yönelik bir karar olduğunu ifade etti. Yapıcı, “Artık Taksim Meydanı'na ve Gezi Parkı'na hukuk dışı, bilim dışı, toplumun istemediği hiçbir müdahale yapılamaz. Biz Taksim Dayanışması'ndaki ilgili meslek odaları olarak bu stratejik planın iptali için dava açıyoruz" diye konuştu.
 
‘GEZİ GERİLİMİ İLE SEÇİME HAZIRLIK’
Topçu Kışlası projesinin yeniden gündeme gelmesini, Cumhuriyet Halk Partisi de 20 Kasım Perşembe günü, parkın girişindeki merdivenlerde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Açıklamaya; CHP’li milletvekilleri, CHP’li Büyükşehir Meclis Üyeleri ile İlçe Örgütlerinin başkan ve temsilcileri katıldı.
Açıklama öncesinde TOMA’lar, çevik kuvvetler parkı kuşattı. Çok sayıda sivil polis de etten duvar örerek, parkın girişini kapattı.
Cumhuriyet Halk Partisi CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve CHP İstanbul Milletvekilleri, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasını öngören projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2015-2019 stratejik planında yer almasını eleştirdi.Basın açıklamasına Taksim ve etrafındaki rant dönüşümüne dikkat çekerek başlayan Tekin, çıkarılan Güvenlik Yasası’nın Gezi Parkı ve diğer toplumsal hareketler için olduğunu, sıkışan iktidarın Gezi Parkı’nı bahane ederek seçim sürecini atlatmak istediğini vurguladı. Tekin, “Biz bu kirli oyuna izin vermeyeceğiz. Bir yenilmenin rövanşını almak istiyorlar. Genel seçime yine gerilim siyaseti ile hazırlanıyorlar. Kadir Topbaş, ‘Gezi Parkı için referanduma gideriz’ diyor. Sayın Topbaş bugüne kadar yaptığınız 200 AVM için referandum yaptınız mı? Size talimat geliyor planlara alıyorsunuz. Var mısınız yaptığınız tüm değişiklikleri referanduma götürelim! Mecliste izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Tekin'in ardından konuşan Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da “Gezi Parkı ve bu meydan sadece İstanbul’un değil dünyanın meydanıdır. Burayı savunmak için yapılan eylemlerde onlarca vatandaşımız yaralandı, yaşamını yitirdi. Erdoğan burada yenildi. Biz bu meydanı yeniden ranta açmayacağız ve Erdoğan'ın provokasyonuna teslim etmeyeceğiz!” dedi.
 
HALK GERİ ADIM ATTIRDI
 

Gezi Parkı tartışmaları devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, durak yapmak amacıyla Taksim Gezi Par-kı’nda 18 Kasım gecesi kazı yapması tepkilere neden oldu. Vatandaşların tepkisi nedeniyle parktan ayrılan ekipler, 19 Kasım Salı sabahı tekrar geldiler. Sabah saatlerinde tekrar gelen ekipler, kazılan yere toprak dökerek kapattı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı görevliler de toprak doldurulan kısmı çim ekerek eski haline getirdi. Kazılan alanın eski haline getirilmesinin ardından kazıya tepki için toplananlar, güvenlik şeridini keserek temsili açılış yaptı. Gece boyunca Gezi Parkı'nda nöbet tutan sivil toplum örgütleri, belediye ekiplerinin kazılan alanı toprak dökerek kapatmasından sonra Gezi Parkı'ndan ayrıldı. Kazı sırasında yıkılan beton duvarın da yeniden yapılacağı öğrenildi.

 
 

 

NE OLMUŞTU?
2013 Taksim Gezi Parkı protestoları, Taksim Gezi Parkı'na İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi ve 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olduğu halde Topçu Kışlası'nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başladı. 27 Mayıs 2013 tarihinde iş makinelerinin ağaçları sökmek için parka girmesinin ardından bu haberin sosyal medya aracılığıyla kısa sürede yayılması sonucunda bazı aktivistlerin parka gidip çalışmaları durdurmaya çalışmasına polis orantısız müdahalede bulundu. Bu müdahaleler ve dönemin başbakanı Erdoğan'nın inşaatın yapımında ısrarcı açıklamaları ile protestolar büyüdü ve başta Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere Türkiye'nin diğer illerine de yayıldı. 1 Haziran tarihinde polis Taksim meydanından çekildi ve protestocular Gezi parkında kamp kurdular. Kampta gönüllülerin çalıştığı kütüphane, revir, mutfak gibi tesisler kuruldu. 15 Haziran akşamındaki polisin sert müdahelesi sonrasında ise Gezi kampı dağıtıldı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde ve Kadıköy’de gece boyunca protesto gösterileri devam etti. Gösteriler, polis tarafından sert bir şekilde bastırıldı. İçişleri Bakanlığı'nın 23 Haziran'da yaptığı açıklamaya göre, Gezi protestoları kapsamında, Bayburt ve Bingöl hariç 79 ilde düzenlenen eylemlere toplam 2.5 milyon kişi katıldı, Direniş sırasında Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Hasan Ferit Gedik, ve Medeni Yıldırım hayatını kaybetti. Parkın boşaltılmasından sonra devam eden eylemlerde ise gazdan etkilenen Mehmet İstif ile Elif Çermik yaşamını yitirdi. Tüm olaylar sırasında 8 bin 163 kişi de yaralandı. Bu olaydan sonra Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla, Türkiye'nin çeşitli illerindeki parklarda forumlar düzenlemeye başlandı. Kadıköy’de de aralarında Acıbadem, Caferağa ve Yeldeğirmeni’nin olduğu  Dayanışmalar, ilçe parklarında forumlar düzenleyerek Gezi ruhunu yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor.  

 

EN YÜKSEK KATILIM KADIKÖY’DENDİ
Gezi Parkı direnişi devam ederken bir gerçek daha ortaya çıktı. KONDA Araştırma Şirketi’nin verilerine göre; Taksim direnişine en büyük destek Kadıköy’den geldi. 6-7 Haziran’da Gezi Parkı’ndaki insanlarla yapılan ankete göre, eyleme en yüksek katılım yüzde 13’le Kadıköy’den oldu. Eylemcilerin yüzde 31’i ağaçlar sökülmeye başladığı günden beri parkta. Yüzde 79’u hiçbir derneğe üye değil. Yüzde 44.4’ü bugüne kadar hiç eyleme katılmamış. Yüzde 93.6’sı bir grubu temsil etmediğini, sade vatandaş olarak geldiğini söylüyor. Yaş ortalaması 28. Yüzde 5’i, Gezi Parkı’nın bulunduğu Beyoğlu’ndan. En yüksek katılım yüzde 13’le Kadıköy ve yüzde 11’le Şişli’den oldu.

ARŞİV