Gezegen için direnişe devam!

Küresel Eylem Grubu’nun “İklimi değil sistemi değiştirin” çağrısıyla Kadıköy’de toplanan yüzlerce kişi ağaçların kesilmesine tepkiyle başlayan Gezi direnişini selamladı.

02 Temmuz 2013 - 15:15
Fotoğraflar: Etkin Haber Ajansı (ETHA)
Küresel Eylem Grubu’nun çevre sorunlarına dikkat çekmek için çağrıda bulunduğu “İklimi değil sistemi değiştirin” mitingi, 29 Haziran Cumartesi günü Kadıköy’de gerçekleşti. Ülkenin dört bir yanından gelen eylemcilerle birlikte yurtdışından da geniş katılımın olduğu miting için Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan kitle Kadıköy meydanına yürüdü. Eylemde, çevre katliamı yaşanan Hasankeyf, Gerze, Aliağa, Akkuyu, Şırnak, Bartın gibi pek çok il için oluşturulmuş #diren pankartları dikkat çekti. Pankartlarda yenilenebilir enerji yolları için hemen harekete geçilmesi gerekliliği vurgulanırken, “İklimi değil sistemi değiştirin”, “Güneş, rüzgar bize yeter”, “Sokağa, eyleme, özgürleşmeye” ve “Sustur, sustur savaşın sesini sustur” gibi dövizler taşındı. Küresel Eylem Grubu bileşenleri de kendi flamalarıyla alanda yerlerini aldılar.
BU DAHA BAŞLANGIÇ MÜCADELEYE DEVAM’
Yürüyüş sırasında yapılan anonslarda, Gezi Parkı direnişi selamlandı, direniş sloganları atıldı. Gezi Parkı direnişinin bir başlangıç olduğu ve kapitalizme, çevre sorunlarına, ayrımcılığa karşı mücadelenin artarak devam edeceği vurgulandı Anonslara sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla karşılık verildi. Lice’de karakol yapımını protesto ederken vurulup ölen Medeni Yıldırım da unutulmadı,  sık sık Kürtçe ve Türkçe “Yaşasın halkarın kardeşliği/Biji bratiya gelan” sloganları atıldı. Malezya, Endonezya, Nijerya, Avustralya, Vietnam, Brezilya gibi değişik ülkelerden gelen katılımcılar kendi dillerinde hazırladıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla yürüyüşü renklendirdi. Kitle “HES, nükleer, termik istemiyoruz”, “Kömür ne ayol?” ve “Biz anti-kapitalistiz” sloganlarını atarak Kadıköy Meydanı’na ulaştı.
‘TÜRKİYE BÜTÜN DİRENENLERE İLHAM VERİYOR’
Topluluk adına basın açıklamasını Nuran Yüce okudu. Yüce, öncelikle dünyanın ve ülkenin farklı yerlerinden gelen katılımcıları selamlayarak Gezi Parkı direnişini, Gezi Parkı’nda yapılmak istenen çevre katliamını, polis saldırılarını ve yaşamını kaybedenleri hatırlattı.
“Türkiye, bütün direnenlere ilham veriyor” diyen Yüce, Lice’nin herkesin yası olduğunu dile getirdi. HES’lere, nükleere, hükümetin neo-liberal politikalarına, çevre katliamlarına, insan katliamlarına, sermayeye karşı halkın sokaklarda olduğunu vurgulayan Nuran Yüce, “Bugün, iklimi değiştirmek isteyen sermayeye, fabrikalara, kömür petrol ve doğalgaz çılgınlarına karşı, iklim değişikliğine dur demek için buradayız. Kazanana kadar mücadele edeceğiz ve eminiz kazanacağız” dedi. Miting gerçekleştirilen konserin ardından sona erdi.

ARŞİV