Gar katliamının 1. yılında Kadıköy'de anma

Ankara Katliamı’nın birinci yıldönümünde Kadıköy’de anma etkinliği düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “1 yıl oldu. Unutmadık, Affetmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı.

13 Ekim 2016 - 15:10
Ankara Katliamı’nın birinci yıldönümünde Kadıköy’de anma etkinliği düzenlendi. 9 Ekim Pazar günü İskele Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce vatandaş, 10 Ekim 2015’te Ankara’da yaşanan canlı bomba saldırısında yaşamını yitirenleri andı. Yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunmasıyla başlayan eylemde, “1 yıl oldu. Unutmadık, affetmeyeceğiz” yazılı pankart açıldı. Anmaya CHP Parti Meclisi Üyesi Kadir Gökmen Öğüt, HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

“UNUTURSAK KALBİMİZ KURUSUN”
Anmaya katılan CHP Parti Meclisi Üyesi Kadir Gökmen Öğüt kısa bir konuşma yaptı. Öğüt, “Sesimizi kısmaya çalışıyorlar. Radyolarımızı, televizyonlarımızı, gazetelerimizi kapatıyorlar. Ama yine susmayacağız. Ama yine direneceğiz. Katliamlarda hayatını kaybeden tüm dostlarımızın anılarını yaşatacağız. Onların ideallerini yaşatmak için savaşacağız. Onları unutursak kalbimiz kurusun” diye konuştu.

“BİR SÜREÇ KAPATILMAK İSTENDİ”
Eylemde konuşan HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım da “10 Ekim 2015 tarihini Türkiye demokrasi güçleri ve barışseverler açısından bir milat olarak kabul ediyoruz. Bu sebeple yarın birinci yılını dolduracak olan bu kirli katliamda aslında Türkiye’de halkların kardeşliği, eşitliği, büyük bir Türkiye barışı ve 30 yıldır süren bir savaşın sonlandırılmasının kapısının aralanması ile yaşanan bir süreç kapatılmak istendi” dedi.

“DOSTLARIMIZI BİZDEN ALDILAR”
Öğüt ve Yıldırım’ın konuşmalarının ardından İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu’nun basın açıklaması okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “101 insanımızı, arkadaşlarımızı, dostlarımızı bu ülkenin aydınlık yüzlü insanlarını Ankara Garı önünde bizden aldılar. 1 yıldır 365 gündür acımızla, öfkemizle yaşıyoruz. Bu ülkenin aydınlık yüzlü insanlarını bizden aldılar. Bir yıldır acımızla öfkemizle yaşıyoruz. Barışa olan umudumuzu yok edemediler. Ankara Katliamı’nın faillerini biliyoruz. Mücadelemiz onlardan hesap sorma mücadelesidir. 10 Ekim’de yitirdiğimiz dostlarımızı unutmayacağız.”
TTB Genel Sekreteri Dr. Samet Mengü ise “10 Ekim’de Ankara’ya vardığımızda bir bayram havasında oraya gelen kitleyi gördük. Ama faşizmin bu kadar alçalacağını öngöremedik. Oraya barışı, insanlığı, kardeşliği haykırmak için gitmiştik. ‘Barış barış’ diyerek Ankara’nın yolunu tuttuk, burada resimlerini gördüğünüz barış elçilerinden 56’sının otopsisini alanda yaptım, 2 tanesi elimde öldü. Faşizmin acımasız ve karanlık yüzlerini orada gördük” dedi.  Anmada son olarak hayatını kaybedenlerin anısına gökyüzüne 101 siyah balon bırakıldı.

 

ARŞİV