Fikirtepeliler yeni dernek kurdu

Geçtiğimiz yıl kira yardımı alamayan ve evleri teslim edilmeyen Fikirtepeliler, Yeni Fikirtepe Derneği’ni kurdu

20 Ağustos 2019 - 15:22

Geçtiğimiz yıl Fikirtepe’de onlarca aile evlerini teslim alamadıkları için  inşaat alanına çadır kurmuş ve aylarca protesto eylemlerini sürdürmüşlerdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililerin açıklamalarına rağmen sorunlar çözüme kavuşturulamamış ve aileler seslerini daha etkili duyurabilmek için Leke Fikirtepe Platformu’nu kurmuşlardı. Aynı aileler şimdi de bir dernek etrafında örgütleniyor. Fikirtepe mağdurları, Yeni Fikirtepe Derneği’ni kurdu. Yeni Fikir-Der, kentsel dönüşümde 2005 yılında pilot bölge seçilen Fikirtepe’de, arsa ve konut sahibi 65 bini bulan mağduru temsil etmeyi hedefliyor.

“HUKUKİ DESTEK SAĞLAYACAĞIZ”

Derneğin kurucu üyesi Engin Akgüzel, derneğin kuruluş amacını şu sözlerle özetledi: “Kentsel dönüşüm uygulamalarından, imar planlarından ve  kamulaştırma işlemleri sonucu meydana gelen veya gelmesi muhtemel olan mağduriyetlerin kaldırılmasını veya en aza indirilmesini amaçlıyoruz. Bir başka amacımız da insanları bu konularda bilinçlendirmek, desteklemek ve bu konuda dayanışma sağlamak.”

Yeni Fikir-Der’in  sosyal ve hukuksal alanda faaliyet göstereceğini ifade eden Akgüzel, “Bu amaç doğrultusunda araştırmalar yapıp amacına uygun toplantılar, sempozyumlar düzenleyip bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmayı hedefliyoruz. Derneğinizin  web sayfasını  ve sosyal medya hesaplarını da aktif hale getirip tüm mecralarda bilgilendirme ve  çalışmaları yapacağız.”dedi.

“FİKİRTEPENİN SESİ OLACAĞIZ””

Derneğin Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurlarının  sesi olacağını söyleyen Akgüzel, “Katılımcı ve demokratik kurallar çerçevesinde sadece ve sadece Fikirtepe halkının düşünceleri, talepleriyle harmanlanmış yol ve yöntemlerle yola çıktık. Derneğimiz tüm mücadelesini Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurları için ortaya koyacak, Siyasal bürokratik platformlarda sadece Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurlarının sesi olacak. Şu veya bu proje için değil; şu ve ya bu partiye siyasal oluşuma yakın taraf değil, Fikirtepelinin sesi olacak.Tüm Fikirtepe halkına hayırlı ve uğurlu olması temenni ediyoruz.” diye konuştu.

“YASA VAR ÇALIŞMA YOK”

Akgüzel, Fikirtepe’deki mağduriyetlerin devam ettiğini ve kalıcı çözüm için hukuki çalışmaların hızlanması gerektiğini de vurguladı. Akgüzel, geçtiğimiz ay TBMM’den geçen Tapu Kanun’uyla sözleşmelerin tek taraflı feshedilmesinin önünün açıldığını ama bu konuda bir çalışma yapılmadığını da ekledi. Akgüzel, “Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tekrar sessizliğe bürünmüş Fikirtepe’ye sahip çıkmamıştır. Bu kanunun nasıl hangi şartlarda yürütüleceği belirlenmemiş, yönetmelik hazırlanmamıştır. Kanunda yapılan değişikliklerin bir kısmı Fikirtepe halkının aklındaki soru işaretlerini çoğaltmıştır.” şeklinde konuştu.

BAKAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz mayıs ayında Fikirtepe’de incelemelerde bulunmuş ve basına açıklama yapmıştı.

Fikirtepe'de bulunan 61 adanın 16'sında fiilen inşaatların devam ettiği bilgisini paylaşan Kurum,  şu açıklamalarda bulunmuştu: “Diğerlerinde fiili bir inşaat durumu söz konusu değil. Devam eden inşaatlarımıza ilişkin vatandaşlarımıza, yüklenicilerimize burada kira desteği yapmak suretiyle inşaatlarımızın hızlanmasına destek olacağız. Fiilen 2 şantiyemiz burada devam ediyor. 4 adada, 2 şantiyede Bakanlık olarak girdik ve konutlarımızı vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde teslim edeceğiz. Diğer adalarda da vatandaşlarımız fiili sözleşmelerini anlaşıp, iptal etmeleri durumunda da yine o sözleşmelerde de vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu kentsel dönüşüm sürecindeki mağduriyetlerini engellemiş olacağız. Büyükşehir Belediyemiz şu an burada alt yapı çalışmalarını yürütüyorlar. Bu çalışmaları da yılsonuna kadar tamamlayacaklar. En geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde bu alt yapı çalışmaları tamamlanmış olacak."


ARŞİV