Fikirtepe’de beton santralinin yapımı durduruldu

Fikirtepe'de yerleşim alanlarının yanı başına yapılmak istenen beton santraline karşı örgütlenen halkın itirazları sonuç getirdi, santralin inşaat çalışmaları sonlandırıldı

16 Ağustos 2022 - 13:28

Kentsel dönüşüm projelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca sürdürüldüğü Fikirtepe'de yeni bir beton santrali için haziran ayında inşa çalışmaları başlatılmıştı. Mahalle sakinleri ise yerleşim alanlarının yanı başına yapılmak istenen beton santralinin mevcut hava kirliliğini ve gürültüyü artırmasından duydukları endişeyle santrale karşı itirazlarını dile getiriyorlardı.

Hem yaptıkları eylemlerle hem de sorumlu kurum ve kuruluşlara verdikleri dilekçelerle inşaatın durdurulmasını talep eden Fikirtepelilerin itirazları sonuç verdi. Fikirtepe Muhtarlığı’ndan konuya ilişkin aldığımız bilgiye göre, beton santralinin inşaat çalışmaları tamamen durduruldu ve santralin buraya yapımından vazgeçildi.

İŞLETMENİN YASAL İZNİ YOKMUŞ

Halkın gerçekleştirdiği protesto eylemleri başta olmak üzere itirazların karşılığını bulduğu ifade edilirken, vatandaşların CİMER’e yaptığı başvurulardan da yanıt geldi.

CİMER’in 9 Ağustos’ta verdiği yazılı yanıta göre, Kadıköy Belediye Başkanlığı İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede şöyle denildi: “01.08.2022 tarihinde Müdürlüğümüz ekiplerince mahallinde yapılan denetimde; söz konusu alanın "Ilgın İnşaat" firmasına "Emlak Konut" tarafından Beton Santrali kurulması amacıyla tahsis edildiği, Beton Santrali kurulumunun ve işletilmesinin "İsmail Demirtaş" unvanlı firma tarafından üstlenildiği, Hazır Beton Santrali tesisinin kurulum aşamasında olduğu, işletmede yapılacak faaliyetlere dair herhangi bir yasal iznin olmadığı tarafımızca tespit edilmiş olup 02.08.2022 tarih ve E.1403388 sayılı resmi yazımızla tesisin faaliyetinin durdurulması Belediyemiz Zabıta Müdürlüğünden istenmiştir.”

Söz konusu duruma ilişkin belediyeden aldığımız bilgide de inşaatın mühürlendiği kaydedildi.

FİKİRTEPE NASIL DÖNÜŞÜYOR?

Uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları ve mağduriyetiyle gündemde olan Fikirtepe, 2005 yılında “Özel Proje Alanı” olarak belirlenmişti. 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edilen bölgenin uygulama imar planları 2011 yılında onaylanmıştı. Fikirtepe, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli Alan” ilan edilmişti. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edilmişti. Plansız kalan Fikirtepe için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girmişti. Bakan Murat Kurum, 2020 yılının sonunda yaptığı toplantıda Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini söylemişti.


ARŞİV