Evini ve odasını kiralayanlar için yeni dönem başladı

Resmî Gazete'de yayınlanan yeni kanunla birlikte konut kiralamada yeni dönem başladı. 100 günden az süren kiralamalar, "Turizm Amaçlı Konut Kiralaması" kavramı altında değerlendirilecek ve yeni düzenlemelere tabi olacak. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ile detayları konuştuk

23 Kasım 2023 - 11:39

“Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 2 Kasım’da Resmî Gazete'de yayımlandı. Kanun kapsamında; 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” kapsamına alındı. Evini, 100 günden az süreyi kapsayacak şekilde kiralama yapan her mülk sahibine bu yasa kapsamında kiralama yapma zorunluluğu getirildi. Bu evlerin kiralanabilmesi için de turizm konutu belgesi alınması gerekiyor. Eğer turistik amaçlı kiralanacak konut, bir binanın dairesi ise, izin belgesi alabilmek için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oybirliği ile onayı gerekecek. Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu da getirildi. Kanun’a göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapabilecek.Yeni düzenlemeyle izin belgesi alınmış bir konutun üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. Ancak tüzel kişilerin turizm amaçlı olarak kiraladıkları konutlar, kendi personelleri için kullanabilecek.

İLK CEZA 100 BİN TL

Peki yasa neleri değiştirdi? Değişiklikler kimleri ilgilendiriyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ile konuştuk. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacağını söyleyen Yazıcı, “İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 gün süre verilecek. İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, 1 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacak” dedi.

Ev sahibinin evinin herhangi bir odasını konut olarak başka birine kiraya vermesinin mümkün olduğunu aktaran Yazıcı, “Kanunda ‘odalar başkalarına kiralanabilir ancak sözleşmede yetkilendirilmesi gerekmektedir’ ifadesi bulunuyor. Bu sebeple kiralama esnasında kendinize ve kiracıya yönelik günlük veya aylık kira sözleşmesi olmalıdır. Günlük olarak kiralama işlemine konu edilen mülkiyet şahsa ait olan gayrimenkuller ticari faaliyet çerçevesinde konaklama yeri kabul edileceğinden, kiracıların Vergi Usul Kanunu’nun 240/C maddesindeki bilgileri içerecek şekilde düzenlenerek günlük müşteri listesine kaydedilmesi gerekiyor. Ayrıca, kira gelirleri karşılığında kiralama hizmetinin ifa edildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde fatura düzenlenmesi de gerekli.” bilgisini paylaştı.

AİRBNB İLE KİRALAYANLAR…

Airbnb uygulaması üzerinden evini ya da odasını kiralayanlar nelere dikkat etmeli? Yazıcı bu soruya şöyle cevap verdi: “Airbnb Türkiye’de yasal olarak faaliyet yürütmektedir. Ev sahipleri vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerinde sistem üzerinden evlerini kiraya verebilmektedir. Airbnb ile evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri, yasanın yol gösterdiği gerekli kiralama izinlerine sahip olmalıdır. Bununla birlikte kiraya verilecek konutun dahil olduğu apartman yönetmelikleri ve bina kuralları bu noktada önemli. Apartman yönetmeliği tarafından kısıtlama getirilip getirilmediği de binalara göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle ev sa

hiplerinin gerekli izinleri alması ve araştırmasını tamamlaması karşılaşabilecekleri engelleri önlemek açısından gerekli.”

KAYIT ALTINA ALINACAK

Düzenlemeden sonra ev sahiplerinin emniyete karşı yükümlülük altına girdiklerini söyleyen Avukat Elvan Kakıcı, “Bu kapsamda ev sahipleri konaklayan kişileri düzenli olarakbildirecek. Getirilecek kurallara uymayanlara para cezasının yanı sıra evlerin bir süreliğine kullanıma kapatılması gibi cezalar da getirilecek. Bu kapsamda kiralanan konutların girişlerine, bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri bakanlık tarafından belirlenecek. Eğer, turizm amaçlı kiralanacak konut bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayın bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak.” diye konuştu.

11 YILDIR TÜRKİYE’DE

Airbnb, 2012'de 200 ülkede faaliyet gösteren bir platform haline geldi. Airbnb farklı ülkelerde kullanıldıkça konaklama, vergi ve güvenlik konularında da düzenlememeler getirildi. Airbnb, Türkiye'de 2012 yılından beri hizmet veriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 


ARŞİV