Enflasyon ve vergi maaşları eritti

Yüksek enflasyon, vergi ve kesintiler işçi ücretlerini eritmeye devam ediyor! DİSK-AR’ın raporuna göre asgari ücret yılın ikinci ayında 2 bin 232 TL kaybetti. İşçiler şubat ayının yaklaşık 8 gününü vergi, kesinti ve enflasyona çalıştı

19 Mart 2026 - 10:48

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) yayımladığı “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”, yüksek enflasyon ve vergi yükünün işçi ücretleri üzerindeki etkisini ortaya koydu. Rapora göre 2026 yılının ilk iki ayında enflasyon ve vergilerin işçi ücretlerinde yarattığı toplam kayıp en az 268 milyar 714 milyon TL oldu. Araştırmada yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamındaki sigortalı işçiler dikkate alındı. 

İŞÇİLERİN GELİRİ AZALIYOR

Raporda, yüksek enflasyonun ve gelir vergisi sistemindeki yükün emek gelirlerini hızla erittiği belirtilirken, ücretlerin hem vergi kesintileri hem de fiyat artışları nedeniyle önemli ölçüde aşındığı vurgulandı. Araştırmaya göre, vergi ve kesintiler nedeniyle işçilerin harcanabilir geliri azalırken, enflasyon da bu gelirin alım gücünü düşürerek ücretlerin reel değerini daha da geriletiyor. DİSK-AR’ın hesaplamalarına göre yalnızca 2026’nın ilk iki ayında işçilerin yaşadığı toplam kayıp 268 milyar TL’yi aşarken, bunun 113,4 milyar TL’si enflasyondan, 155,3 milyar TL’si ise gelir ve damga vergilerinden kaynaklandı. Araştırmada, bu hesaplamaların yaklaşık 17 milyon sigortalı işçinin ortalama ücretleri üzerinden yapıldığı ve dolaylı vergilerin hesaba katılmadığı da belirtildi. Dolaylı vergiler de dahil edildiğinde kaybın daha da yüksek olabileceği ifade edildi.

8 BİN 743 TL KAYIP

Rapora göre SGK verileri esas alınarak yapılan hesaplamada 2026 yılının ilk iki ayında ortalama brüt işçi ücreti 66 bin 956 TL olarak kabul edildi. Bu ücret üzerinden yapılan hesaplamaya göre işçiler yılın ikinci ayında hem vergi hem de enflasyon nedeniyle önemli bir kayıp yaşadı. Gelir ve damga vergisi nedeniyle ortalama bir işçinin aylık kaybı 4 bin 583 TL olarak hesaplanırken, iki aylık enflasyonun yarattığı kayıp ise 4 bin 160 TL oldu. Böylece bir işçinin iki aylık toplam kaybı 8 bin 743 TL olarak gerçekleşti. 

Vergi ve prim kesintileri de dahil edildiğinde tablo daha da ağırlaşıyor. Brüt ücret üzerinden yapılan kesintilerle birlikte işçinin nominal net ücreti 52 bin 330 TL’ye geriliyor. Enflasyon etkisi de hesaba katıldığında işçinin reel net geliri 48 bin 169 TL’ye kadar düşüyor.Bu durum, işçilerin ücretlerinin önemli bir bölümünün daha cebine girmeden eridiğini gösteriyor. Rapora göre işçiler Şubat ayında 28 günün yaklaşık 8 gününü vergi, kesinti ve enflasyon için çalışmış oldu. 

BİR YILDA YÜZDE 53,7 ARTTI 

Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise ücret kayıplarındaki hızlı artış oldu. 2025 yılının ilk iki ayında işçilerin enflasyon ve vergi kaynaklı toplam kaybı 174,8 milyar TL  düzeyindeydi. 2026 yılının aynı döneminde ise bu kayıp 268,7 milyar TL’ye yükseldi. Böylece işçi ücretlerindeki toplam kayıp bir yıl içinde yüzde 53,7 oranında artmış oldu. 

Raporda, enflasyonun ve vergi sistemindeki yükün birlikte değerlendirildiğinde emek gelirleri üzerinde ciddi bir baskı yarattığı vurgulandı. Araştırmada ayrıca resmi enflasyon verilerinin kullanıldığı, gerçek kaybın daha yüksek olabileceği de ifade edildi.

ASGARİ ÜCRET ERİYOR 

Raporda asgari ücretteki kayıplar da ayrıntılı şekilde incelendi. 2026 yılı için belirlenen brüt asgari ücret 33 bin 30 TL olarak hesaplanırken, bu ücret gelir vergisinden muaf tutulsa da SGK ve işsizlik sigortası primleri nedeniyle kesintilere tabi tutuluyor.Bu kesintiler sonrasında asgari ücretin net tutarı 28 bin 76 TL oluyor. İki aylık enflasyon oranı dikkate alındığında ise net asgari ücretin alım gücü 2 bin 232 TL daha azalıyor. Böylece asgari ücretin reel değeri 25 bin 843 TL’ye kadar geriliyor. Kesintiler ve enflasyon birlikte değerlendirildiğinde asgari ücretteki toplam kayıp 7 bin 187 TL olarak hesaplandı. Raporda, Türkiye’de çalışanların önemli bir bölümünün asgari ücret ve civarında ücretlerle çalıştığı hatırlatılarak, asgari ücrette yaşanan kaybın milyonlarca işçiyi doğrudan etkilediği vurgulandı.

HERKESİ ETKİLİYOR

Araştırmada farklı ücret gruplarındaki kayıplar da hesaplandı. Buna göre ücret düzeyi arttıkça vergi ve enflasyon nedeniyle yaşanan kayıplar da büyüyor. Şubat 2026 itibarıyla:

Asgari ücretin 1,5 katı düzeyinde ücret alan bir işçinin toplam kaybı 12 bin 833 TL oldu.

Asgari ücretin 2 katı düzeyinde ücrette kayıp 18 bin 480 TL olarak hesaplandı.

Asgari ücretin 2,5 katı düzeyinde ücrette kayıp 24 bin 127 TL’ye ulaştı.

Asgari ücretin 3 katı düzeyinde ücrette ise toplam kayıp 29 bin 774 TL oldu. 

Raporda, ücret düzeyi arttıkça vergi yükünün de arttığı ve bu durumun ücretliler üzerindeki baskıyı büyüttüğü ifade edildi.

GELİRDE VE VERGİDE ADALET ÇAĞRISI

DİSK-AR raporunda yüksek enflasyon ve vergi yükünün emek gelirlerinde ciddi bir erimeye yol açtığı vurgulandı. Araştırmada ücretlerin sabit kalmasına karşın fiyatların hızla artmasının işçilerin alım gücünü düşürdüğü ifade edildi.Raporda ayrıca mevcut vergi sisteminin ücretliler üzerindeki yükü artırdığı ve gelir dağılımındaki eşitsizliği derinleştirdiği belirtildi.

Araştırmanın sonuç bölümünde, enflasyon ve vergi politikalarının emek gelirleri üzerindeki baskısını azaltacak düzenlemelere ihtiyaç olduğu ifade edilerek “gelirde ve vergide adalet” çağrısı yapıldı.

 

ARŞİV