En çok avukat Kadıköy'de

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle açıklama yapan İstanbul Barosu Kadıköy Bölge Temsilcisi avukat Gönül Kapağan Kocabey, en çok avukatın çalıştığı ilçe olan Kadıköy'deki adliyelerin farklı yerlerde bulunmasını ve fiziki koşullarının yetersiz olmasını eleştirerek, ‘Avukatlar yıpranıyor’ dedi.

30 Mart 2011 - 10:40

Türkiye'de 1958'den beri her yılın 5 Nisan'ı, adaletin yerine getirilmesinde büyük rol üstlenen avukatların günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde çeşitli etkinlikler, törenler düzenleniyor, avukatların mesleki sorunları gündeme getiriliyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu yıl “Herkes için adalet, adalet için avukat” sloganıyla 4-10 Nisan Avukatlar Haftası'nda bir dizi etkinlik düzenliyor. Biz de 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Kadıköy'deki avukatları gündeme getirelim istedik ve TBB Delegesi, İstanbul Barosu Kadıköy Bölge Temsilcisi avukat Gönül Kapağan Kocabey ile Kadıköy'deki avukatların sorunlarını ve isteklerini konuştuk.
5 Nisan'ları bir kutlama günü olarak değerlendirdiklerini belirten Kocabey, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Hiç sorunumuz yok mu? Elbette ki var ama her gün bu sorunları yaşıyor ve bunlardan bahsediyoruz zaten. En azından 5 Nisan'da bunlardan bahsetmeyelim, keyifli bir gün geçirelim istiyoruz. 5 Nisan'da kendimizi daha önemli hissediyoruz. Zira dünyanın aksine Türkiye'de avukatlık mesleğine gereken önem verilmiyor.”

KADIKÖY'DE 6 BİN AVUKAT VAR

İstanbul'daki 26 bin avukatın 6 bininin Kadıköy'de görev yaptığı bilgisini veren Gönül Kapağan Kocabey, Kadıköy'ün bu rakamla en çok avukatın çalıştığı ilçe olduğunu dile getiriyor. Kocabey, İstanbul genelindeki “çok sayıda ve farklı yerlerdeki adliyeler” sorununun Kadıköy'de de yaşandığını vurgulayarak, kentin iki akasındaki adliyelerin Kartal ve Çağlayan'daki büyük komplekslerde birleştirilmesi projesinin hâlâ hayata geçmemiş olmasından yakınıyor. Kadıköy'deki dört adliye binasının 2'sinin Bahariye'de, 2'sinin de Hasanpaşa'da bulunduğunu belirten Kocabey, “Bu dağınıklık biz avukatları zor durumda bırakıyor. Adliyeler arası mekik dokuyoruz. Bu çok yıpratıcı. Bu nedenle bireysel çalışma lüksümüz de yok, ekip çalışması gerekiyor. Birkaç avukat biraraya gelip bir hukuk bürosu kuruyoruz” diyor. Mevcut adiye binalarının da zaten ihtiyacı karşılayamamasını eleştiren Kocabey, “Kadıköy'ün adli sınırları genişledi. Zira Ataşehir yeni bir ilçe olduğu için adliyesi yok. Ümraniye'den ve Üsküdar'dan koparak Ataşehir'e bağlanan yerler adliye çevresi olarak Kadıköy'e bağlanınca buradaki fiziki koşullar iyice yetersiz hale geldi” tespitinde bulunuyor. “Keşke Kadıköy'de kocaman bir bina olsa da tüm birimler burada toplansa” diyen Kocabey, ancak Kartal'da bir kompleks inşa edildiği için Kadıköy'e yatırım yapılmadığına dikkat çekiyor. Kocabey, ticari davaların yoğun olduğu ve daha çok icra ve ticaret avukatlarının görev yaptığı Kadıköy'de, daha nitelikli savcı ve hakimler hizmet verdiği için avukatların taleplerinin de daha hızlı bir şekilde yerine getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

‘ÇOK AVUKAT, DÜŞÜK KALİTE’

İstanbul Barosu Kadıköy Bölge Temsilcisi avukat Gönül Kapağan Kocabey, İstanbul'da gereğinden fazla avukat bulunduğunu ifade ederek, bu durumu da şöyle eleştiriyor; “Çok hukuk fakültesi, dolayısıyla da çok mezun var. Mezunlar 1 yıl staj yapıp avukat olarak atanabiliyor. İstanbul'da her hafta 40'a yakın kişi avukatlık ruhsatı alıyor. Eskiden bir sınav vardı, o da kaldırıldı maalesef. Şimdi her önüne gelen avukat olabildiği için de kalite düştü.”
Aynı zamanda Kadıköy Avukatları Platformu kurucu üyelerinden olan Kocabey, platformun yaklaşık 1 yıl önce kurulduğunu anımsatarak, “Platformumuzu, Kadıköylü avukatların mesleki dayanışması ve sosyalleşmesi için kurduk. Ama açıkçası mesleki yoğunluk nedeniyle çok da biraya gelemedik. Önümüzdeki günlerde daha faal olacağımızı umuyorum” diyor.

Gökçe UYGUN


ARŞİV