Elektrik ve doğalgaza büyük zam

Türkiye, eylül ayına elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla girdi. Konutlarda elektriği yüzde 20, doğalgaza yüzde 20.4 zam yapıldı

01 Eylül 2022 - 10:50

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda 1 Eylül 2022 itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi.

Kurum tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji ham madde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebiyle nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış yapılmıştır.” 

Ayrıca açıklamada, bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutarın 173,46 lira olduğu ifade edildi.

Yine 1 Eylül itibarıyla geçerli olacak şekilde doğalgaza da zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde yayımlanan yeni doğalgaz tarife tablosuna göre zamlar şöyle:

    • Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4
    • Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 47,6
    • Sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50,8
    • Elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 49,5

“HAYAT PAHALILIĞI OLARAK DA YANSIYACAK”

Elektrik ve doğalgaza yapılan zam ile ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Kara kış öncesi enerjiye yapılan zamlar, üretim maliyetlerini yükselteceği için vatandaşlara faturaların yanı sıra hayat pahalılığı olarak da yansıyacak.” dedi.

Konutlarda asgari bir tüketim olarak kabul edilen aylık 240 kilovatsaatin geçen yıl faturaya yansımasının 210 lira olduğunu, bunun, son yapılan zamla bugün faturaya yansımasının 417 liraya çıktığını kaydeden Akın, doğalgaz zammıyla ilgili ise şu verileri paylaştı: “Konut abonelerinde yıl içerisinde yapılan yüzde 20,4 oranındaki dördüncü zamla birlikte 2022'de yapılan zam oranı yüzde 164,1'e çıktı.”


ARŞİV