Ekrem İmamoğlu adaylığını açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçimleri için başkan adaylığını resmen ilan etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylık tanıtım toplantısı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla gerçekleştirildi

05 Ocak 2024 - 16:32

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçimleri için adaylık açıklaması  Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. İstanbul’a Hizmette Tam Yol İleri” başlığıyla düzenlenen tanıtım toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Parti yöneticileri,  milletvekilleri,  Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve diğer ilçelerin belediye başkanları, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda sırasıyla; CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu konuştu.

“YENİDEN UMUT OLACAĞIZ”

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, yaptığı konuşmada “İstanbul’da ve Türkiye’de yeniden tarihi bir zafer elde edeceğiz. 2028’e giderken halkımıza yeniden umut olacağız” dedi.

İstanbul’un 2019’dan beri katılımcı, adil bir yönetim tarafından yönetildiğini ifade eden Çelik, 2024 yerel seçimlerinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: İstanbul’da ve Türkiye’de yeniden tarihi bir zafer elde edeceğiz. 2028’e giderken halkımıza yeniden umut olacağız. Biliyoruz ki bu seçimde de yine eşit şartlarda yarışmayacağız. Onlar, yine tüm kamu kaynaklarını, yargı sopasını kullanacaklar. Tahakküm altına aldıkları basın ve medya kuruluşlarıyla toplumu kutuplaştırmaya çalışacaklar. Biz, gücümüzü halktan alarak topluma gerçekleri anlatacağız. Onlar, yine montaj videolarla, sahte broşürlerle toplumu ayrıştırmaya çalışacaklar. Biz adaleti, eşitliği, kardeşliği savunarak toplumu birleştireceğiz. 86 milyonun barış ve kardeşlik içinde yaşayacağı bir Türkiye’yi savunacağız.”

Çelik’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Özgür Özel“Napolyon’un bana dünyayı verseniz ona başkent yaparım dediği şehirde, Fatih Sultan Mehmet’in çağ açıp çağ kapattığı şehirde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'bu ülkenin ziğneti, bu milletin gözbebeği' dediği  İstanbul’da; beş yıldır İstanbul için çalışan, İstanbul için emek veren Ekrem İmamoğlu ve onun değerli ekibinin ikinci beş yılı için tam yol ileri dedikleri bugün hep beraberiz” sözleriyle konuşmasına başladı.

Konuşmasında TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesine rağmen Yargıtay kararı ile hâla cezaevinde tutulmasına değinen Özel şöyle devam etti:

 “GEZİ HEPİMİZİN ONURUDUR”

“Anayasa’nın 153’üncü maddesi Anayasa Mahkemesi’nin kararını bağlayıcı olduğunu söylerken birisinin talimatıyla beş kişi Anayasa’nın o sayfasını yırttı attı. Bu, başka birisinin Anayasa’nın 75’inci maddesini yok saymasını kabul etmek olur. Başka birisi gelir Anayasa’nın 101’inci maddesini atar. O, Cumhurbaşkanı’nın olmaması demektir. Yani birileri devletin çivisini almış çıkarmaya, devletin temeli olan anayasayı yok saymaya kalkmaktadırlar. Bu, o her şeyi bilen, her şeye karar veren, ‘Bütün yetki bende’ diyen birisinin kişisel kini yüzünden olmaktadır. Onun derdi, Gezi davasıdır; Gezi İstanbul’un, hepimizin, Türkiye’nin onurudur; ama o birisinin kinidir, kan davasıdır. ”

16 milyon İstanbullu’nun olanı biteni bildiği söyleyen Özel, gezi davası nedeniyle cezaevinde tutulan Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden ve Çiğdem Mater’i selamladı.

“Bugün Gezi Parkı duruyorsa sevgili Mücella Yapıcı sayesinde, Tayfun Kahraman sayesinde, Mine Özerden sayesinde, Can Atalay sayesinde duruyor” diyen Özel Süper Kupa’nın Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanma kararı ile ilgili de iktidarı eleştirdi.

İstanbul’da yapılan önemli yerel yönetim hizmetlerinin geçmişte CHP’li belediye başkanları tarafından hayata geçirildiğini anlatan Özel, “Nurettin Sözen, İstanbul’un ilk doğal gaz projesine imza atmıştır. 0-1 yaş arası çocuklara süt dağıtımı, aynı yıllarda Nurettin Sözen tarafından başlatılmıştır. İlk Tanzim Satış mağazası, benim doğduğum yıl, 1974 yılında İstanbul Kağıthane’nin belediye başkanı Celal Altınay tarafından başlatılmıştır. İlk Halk Ekmek Fabrikası, 1977’de Ahmet İsvan tarafından hayata geçirilmiştir. Katı atık çöp işleme tesisleri, hızlı tramvay, öğrenci konutları, yapı-enerji kooperatifleri, çocuk belediyeciliği, ilk güneş santralleri, ilk uzay evi, ilk ekolojik kreş gibi… Türkiye’nin ilk kez tanıştığı yerel yönetim hizmetlerinin hepsi, bu belediye başkanlarının sosyal demokratların eseridir” dedi.

İBB kadrosunu tebrik eden Özel, Genel Başkanlık döneminde katıldığı ilk resmi açılış töreninin, 27 Kasım 2023 tarihinde, Sarıyer’deki Büyükdere Atatürk Fidanlığı olduğunu aktararak şöyle konuştu: “Konum itibariyle inanılmaz bir yer. Alan 185 Bin metrekare. Sarıyer'de, denizden başlayarak giden muhteşem bir arazi. İlçe belediye başkanımız dedi ki; ‘Yıllardır bana şunu dediler: ‘Gel buraya belediye binanı yapalım, Gel buraya sana da bir konut yapalım. Bir lojman yapalım. Biz burayı yerleşime açalım.’ Ama o direndi. Belediye Meclis üyelerimiz direndi. İstanbul'un imdadına Ekrem İmamoğlu yetişti”

Özel, “İstanbul'u, İstanbullular için, bir beş yıl daha İstanbulluların yüksek teveccühleriyle yönetecek olan Ekrem İmamoğlu'nu hepinizin huzurunda buraya davet ediyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 “ENGELLEMELERE KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANDIK”

Özel’in ardından konuşmasına başlayan İmamoğlu, her türlü engele rağmen az zamanda büyük işler başarmış olmalarının güven ve cesaret verdiğini belirterek şöyle devam etti:

 “2019’da bu şehirde köklü bir değişim başardık. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Tüm inancımla söylüyorum ki; İstanbul olarak hep birlikte başarmaya devam edeceğiz. 31 Mart 2024’te sizlerin iradesiyle İstanbul’u yeniden kazanacağız. Ve Allah’ın izniyle da daha büyük işler başaracağız. Çünkü engellemelere karşı bağışıklık kazandık. Hizmet ürettik, tecrübe kazandık. O engelleme refleksleri toza dönüştü, küçüldü, görmüyoruz onu artık. Önümüze çıkartılan zorlukları ve engelleri aşa aşa ustalaştık. Başarıya nasıl ulaşacağımızı artık çok daha iyi biliyoruz. İstanbul başardı. Daha çok ve daha büyük işler başarmaya devam edecek. Başarıya nasıl ulaşacağımızı artık çok daha iyi biliyoruz. Her yerde şunu söyleyin: İstanbul başardı. İstanbul daha çok ve daha büyük işler başarmaya sizlerle birlikte devam edecek, 16 milyonla birlikte devam edeceğiz. Çünkü artık, İstanbul senin. O, ‘İstanbul benim’ diyen tek kişiden kurtuldu İstanbul. 16 milyonun İstanbul. İstanbul senin. İstanbul herkesin”

2019’da görevi devraldıklarında hizmetlerin neredeyse durduğunu belirten İmamoğlu, “Kasasında, sadece 6 milyon lira bırakılmış bir belediye teslim aldık. Bu rakamın ne anlama geldiğini merak ediyorsanız, söyleyeyim sizlere: O tarihte 6 milyon lira, İBB’nin bir günlük değil, sadece 1 saatlik giderine tekabül ediyordu” dedi.

 “İSTANBUL, RAYLI SİSTEMLERDE BİR DÜNYA REKORUNA İMZA ATTI”

Pandemi, ekonomik kriz nedeniyle oldukça zor süreçler geçirdiklerini ifade eden İmamoğlu 5 yılda yaptıklarını şöyle özetledi: ‘Tüm zamanların en büyük ulaşım atılımını başlattık. Aynı anda 10 hat inşasıyla, tarihin en büyük atılımını başlattık. Mart ayında açacağımız 2 yeni hattımızla birlikte, göreve geldiğimizden bugüne, raylı sistemlerde 65,1 km yeni hat ve 62 istasyon tamamlamış olacağız.  Bu atılım sayesinde, bugün İstanbul’un toplu ulaşımında yolculuk sayıları bakımından, raylı sistemlerin payını yüzde 35’ten yüzde 42’ye çıkardık. 2025 yılı sonuna kadar, toplam 45,7 kilometre daha yeni hattı hizmete sunacağız.

Karayolu ulaşımına, yaklaşık 9 milyar liralık yatırım yaptık. Trafiği rahatlatması için 155 kavşak tamamladık, 232 caddeyi sil baştan yeniledik. İstanbul’un kangrenleşmiş altyapı sorunlarını çözdük İstanbul’un altyapısına 43 milyar lira yatırımla, 3.100 kilometre içme suyu hattı, 2.290 kilometre atık su hattı tamamladık. Terkos’tan aldığı ham suyu, İkitelli Arıtma Tesisi’mize taşıyan 33,6 kilometre uzunluğundaki Terkos-İkitelli İsale Hattı’nı tamamlayarak devreye aldık. Bu hat, tam 33 kilometrelik bir metro tüneli gibi hattır. Aralarında ileri biyolojik arıtma tesisi, biyolojik atik su arıtma tesisi, içme suyu arıtma tesisleri olan 6 büyük altyapı tesisini hizmete açtık.”

 ‘Halk Süt’ uygulamasıyla, 257 bin çocuğa 24 milyon litre süt dağıtıldığını belirten İmamoğlu, “388 bin dar gelirli aileye nakdi destek verdik. İlk kez bizim başlattığımız ‘Anne Kart’ hizmetimizle, 0-4 yaş arası çocuğu olan 614 bin anneye ücretsiz ulaşım hakkı tanıdık.  İlk kez bizim dönemimizde 300 bin üniversiteliye burs, 350 bin ilk ve orta öğretim öğrencisine eğitim desteği verdik. Yine ilk kez bizim açtığımız 14 yurtta, 5 binden fazla üniversiteliye, güvenli ve sağlıklı barınma hizmeti vermeye başladık” dedi.

İstanbul’un krizlere ve afetlere direncini artırdıklarını aktaran İmamoğlu, çalışmaları şöyle özetledi: “4 yılda 91 nazım imar planı güncelledik. 36 ilçemizde vatandaşlarımızın imar haklarını koruyarak, binalarını dönüştürmenin önünü açtık. İBB ve iştirak şirketleri, bu zamana kadar 19 milyar liralık yatırımla, 52 projesini tamamladı. İştirak şirketimiz KİPTAŞ, 4 yılda 9 bin 498 konutu tamamladı, 7 bin 949 konutun inşaat ve proje aşaması devam ediyor. Toplamda, vatandaşımıza 18 bine yakın yeni konut kazandırdık.”

“İSTANBUL MODELİ”

İstanbul’da kamucu, halkçı, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla bir ‘İstanbul Modeli’ geliştirdiklerini aktaran İmamoğlu “İstanbul Modeli, sadece hizmet değil, adil hizmet belediyeciliğidir. İstanbul Modeli, sadaka dağıtan değil, her vatandaşa haysiyetli yaşam sürme imkanları üreten belediyeciliktir. İstanbul Modeli, günübirlik değil, kalıcı çözüm üreten belediyeciliktir. İstanbul Modeli, mağdurlar yaratan ve çevreyi katleden bir kalkınma anlayışı yerine, her insanı eşit derecede önemseyen, doğayı ve insani kalkınmayı esas alan belediyeciliktir” değerlendirmesini yaptı.

İlk beş yıllık dönemde önemli başarılara imza attıklarını belirten İmamoğlu şunları söyledi: “31 Mart 2024’te oylarınızla, İBB’ye yönelik engellemelerin yol açtığı israfı da bitireceksiniz. İnanıyorum ki; büyük bir çoğunlukla, bize yeniden ve çok güçlü bir onay vereceksiniz. İBB Meclisi’nde iş yapmamızı kolaylaştıracak bir çoğunluğu bize verdiğinizde, daha fazla ilçeyi bizim yönetmemizi sağladığınızda, İBB ile ilçenizin belediyesi ortaklaşa ve çok daha hızlı çözüm üretecek, proje tamamlayacak. İstanbul’da hizmet ziyafeti başlayacak.”

“İSTANBUL’DA BÜYÜK İLERLEME HAMLESİ BAŞLATACAĞIZ”

“31 Mart 2024, İstanbul’da 5 yıl önce başlattığımız büyük yolculuğun hızlanacağı, yepyeni bir dönemin başlangıcı olarak, gelecek güzel günlere doğru daha sağlam, daha kararlı, daha hızlı adımlarla yürüyeceğiz. 2019’da çıktığımız bu yolculuğun hedefi, İstanbul’u 2050’ye taşımaktır” diyen İmamoğlu’nun ‘İstanbul’a Hizmette Tam Yol İleri’ diye tarif ettikleri ana hedeflerinin ana başlıkları  şöyle:

“Daha adil İstanbul için; tam yol ileri, diyoruz. Yeni dönemde İstanbul, ihtiyaç sahiplerini daha çok gözeten, yoksullukla daha kapsamlı mücadele eden, herkes için adil fırsatlar sunan bir kent olacak. Gençlerimiz ve kadınlarımız için İstanbul; daha adil, daha güvenli ve daha sosyal bir şehir olacak. Yoksullara, yaşlılara, bakıma muhtaç olanlara ve çocuklara kamunun şefkatli ve sürdürülebilir desteğini hissettirecek. Şehrimizde yaşayan her bir vatandaşımızın insan haysiyetine yaraşır biçimde hayat sürdürebilmesi için çözümler üreteceğiz.

2029 yılına kadar şehrimize 10 milyon metrekare daha aktif yeşil alan kazandıracağız. İstanbul’un yeşil alanlarının talan edilmesine fırsat vermeyeceğiz.

“DAHA ÖZGÜR İSTANBUL İÇİN; TAM YOL İLERİ”

İstanbul’u bir uçtan bir uca bağlayacak, yeni nesil ekspres metro hattı HIZRAY projemizi hayata geçireceğiz. Sabiha Gökçen Havalimanı - Beylikdüzü arasındaki 74,5 kilometrelik mesafede, 13 istasyonla hizmet verecek bu yeni nesil ekspres metro hattı ile 20 noktada diğer metro hatlarımıza entegrasyon sağlayacağız. HIZRAY projesi hayata geçtiğinde, İstanbul raylı sistem ağının ana arteri olacak.

Sefaköy-Beylikdüzü Tüyap metro hattı, Yenidoğan-Çekmeköy-Söğütlüçeşme metro hattı, Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay hattı ve Kadıköy-Maltepe-Cevizli tramvay hattı gibi birçok yeni raylı sistem projelerini başlatacağız. 2029’da toplu ulaşımda raylı sistemlerin payını, yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız.

Bugüne dek 165 bin vatandaşımızın yararlandığı ‘Bölgesel İstihdam Ofislerimizi’ yaygınlaştıracağız. Yerebatan Sarnıcı, Müze Gazhane ve Yedikule Gazhanesi başta olmak üzere; 25 ilçede, 42 rotada, 1.321 kültür varlığımızı; müze, sanat eseri, çeşme ve tarihi eseri değerine kavuşturduk. Yeni dönemde, İstanbul’un pek çok yerinde unutulmuş ve yok olmaya yüz tutmuş pek çok mirası kurtaracak; endüstriyel alanların dönüşümünü tamamlayacak ve şehrimizi dünyanın en önemli çekim merkezlerinden biri haline getireceğiz”

“HER ŞEY GÜZEL OLACAK”

Konuşmasının son bölümünde İstanbullulara çağrı yapan İmamoğlu şunları söyledi: "Başta benim partim CHP olmak üzere, her siyasi partiye üye olan, her siyasi görüşten İstanbulluları bir kez daha liyakati ve İstanbul’u ileriye taşıyacak ekibi seçmeye davet ediyorumblluy. Kadınları, gençleri, esnafları, iş insanlarını bu tarihi yolculuğa destek olmaya davet ediyorum. Her yaştan, her sektörden çalışanları, üreticileri, emekçileri, kadınları ve gençleri bir kez daha tarih yazmaya davet ediyorum. İstanbul, senin kalendir. Gelin, birlikte bu muhteşem şehri geleceğe taşıyalım. İstanbul senindir. İstanbul, birilerinin hırsına kurban, edilmeyecek kadar değerlidir. Hep birlikte başaracağız. Her şey çok güzel olacak. Her şey çok güzel olacak.”

 


ARŞİV