Ekonomi yine ilk sırada

İstanbul Planlama Ajansı’nın yayınladığı İstanbul Barometresi’ne göre ocak ayından beri İstanbullunun değişmeyen ev içi gündemi ekonomik sorunlar oldu

16 Haziran 2022 - 10:17

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay düzenli olarak paylaştığı  İstanbul Barometresi araştırmasının mayıs ayı sonuçları yayınlandı. Barometre, İstanbulluların ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok konuyu kapsıyor.

EKONOMİ, KİRA ARTIŞI…

Araştırmanın sonuçlarına göre, ocak ayından beri İstanbullunun değişmeyen ev içi gündemi ekonomik sorunlar oldu. İstanbullulara mayıs ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 79,4’ü ekonomik sorunları, yüzde 3,9’u İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarının artışının konuşulduğundan bahsetti. Bu konuları sağlık sorunları takip etti.

Katılımcılar, “İstanbul’un gündemi ne?” sorusuna da cevap verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 46,9’u ekonomik sorunların, yüzde 33’ü İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Bu konuları Atatürk Havalimanı’nın yıkımına başlanması takip etti.

Türkiye’nin gündeminde ise yüksek enflasyon, mülteci ve sığınmacı tartışmaları başlıkları öne çıktı. Katılımcıların yüzde 66,8’i Türkiye genelinde yaşanan yüksek enflasyonun, yüzde 10,1’i Türkiye’de bulunan mülteci ve sığınmacılara yönelik tartışmaların mayıs ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada Canan Kaftancıoğlu’na “Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından 4 yıl 11 ay hapis cezası verilmesi yer aldı.

YÜZDE 61,4’Ü DOĞRU BULMUYOR

Atatürk Havalimanı ve pistlerinin yıkım kararını doğru bulan İstanbulluların oranı yüzde 18 olurken İstanbulluların yüzde 61,4’ü yıkım kararını doğru bulmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 20,6’sı ise fikrinin olmadığını veya kararsız olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 45,8’i Atatürk Havalimanı’nın havalimanı faaliyetleri için kullanılması gerektiğini belirtirken, yüzde 14,7’si millet bahçesi olmasını, yüzde 12,8’i de bir kısmının havalimanı olarak tutularak diğer kısımlarının farklı hizmetler için değerlendirilmesi gerektiğini düşündü.

Katılımcıların yüzde 69’u Atatürk Havalimanı ile ilgili kararlar alınırken tüm İstanbulluların, yüzde 40,8’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, yüzde 13’ü üniversitelerin, yüzde 12,7’si ise ilgili vakıf ve STK’ların fikrinin alınması gerektiğini savundu.

YÜZDE 69,5’İ MAHRUM KALDI

Katılımcıların yüzde 69,5’i bu ay içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 54,5’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 58,2’si Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtirken yüzde 23,9’u değişmeyeceğini, yüzde17,9’u iyileşeceğini belirtti.

İSTANBULLU UMUTSUZ

Katılımcıların yüzde 51,2’si kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüzde 32,3’ü durumunun değişmeyeceğini, yüzde 16,5’i ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Yakın dönem ekonomik durumlar ile ilgili beklentilerde en önemli demografik farklar kredi kartı kullanan ve kullanmayan İstanbullular arasında görüldü. Kredi kartı kullanan vatandaşlar kullanmayanlara göre yakın dönem ekonomik durumlar ile ilgili çok daha kötümser yanıtlar verdi. Kredi kartı kullanmayanlar arasında Türkiye ve kendi ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşünen vatandaşların oranı yüzde 50’nin altında kaldı.

Mayıs ayında katılımcıların; yüzde 36,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 26’sı aslında pek geçinemediğini, yüzde 23,9’u bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 13,7’si ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti.

Çalıştığını belirten katılımcıların yüzde 73’ü çalıştığı işten memnun olduğunu ve yüzde 67,3’ü işten çıkarılma korkusu duymadığını dile getirdi. İş arayan katılımcıların ise yüzde 66,7’si yakın dönemde iş bulamayacağına inandığını, yüzde 11,1’i kararsız olduğunu belirtti. Geçtiğimiz ay iş arayanlar içerisinden yakın dönemde iş bulamayacağını düşünenlerin oranı yüzde 48,1 iken bu ay oranın yüzde 66,7’ye çıkması dikkate değer bir değişim olarak öne çıktı.

STRES VE KAYGI SEVİYESİ 7,5

Katılımcılara mayıs ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,5 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen mayıs ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,3 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,5 olarak ölçüldü.


ARŞİV