Ekonomi, barınma sorunu...

İstanbul Planlama Ajansı’nın yayınladığı haziran ayı İstanbul Barometresi’ne göre İstanbulluların yüzde 50,7’si ekonomik sorunların, yüzde 42,7’si ise konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti

29 Temmuz 2022 - 09:36

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay düzenli olarak paylaştığı İstanbul Barometresi araştırmasının haziran ayı sonuçları yayınlandı. 23 Haziran - 6 Temmuz 2022 tarihleri arasında 604 kişiyle telefon üzerinden görüşülerek hazırlanan araştırma, İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu-durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta veri sunuyor.

EV İÇİ GÜNDEM EKONOMİK SORUNLAR

Katılımcılara haziran ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 75,6’sı ekonomik sorunların, yüzde 6,8’i ise kira fiyatları ve konutla ilgili konuların konuşulduğunu söyledi. Bu konuları düşük yüzdelerle ailevi konular, sığınmacı ve mülteciler ve eğitim/sınavlarla ilgili konular takip etti. Mayıs ayında yayınlanan raporda vatandaşların yüzde 3,9’u İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarının artışının konuşulduğunu belirtmişti.

TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ

İstanbullulara göre haziran ayında Türkiye'nin gündemi zamlar ve hayat pahalılığı oldu. Katılımcıların yüzde 31’i akaryakıt zamlarının, yüzde 19,1’i genel zamlar ve hayat pahalılığının haziran ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 11,8’le döviz kurunda yaşanan hareketlilik yer aldı. Asgari ücret tartışmaları, İsveç ve Finlandiya’nın NATO görüşmeleri ve Yunanistan’la yaşanan diplomatik kriz konuları Türkiye gündeminde ilk üç arasına giremedi.

EKONOMİDEKİ KAYGI ARTIYOR

Haziran ayında İstanbulluların gündemi ekonomik sorunlar ve İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarının artışı oldu. Katılımcıların yüzde 50,7’si ekonomik sorunların, yüzde 42,7’si ise İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarının artışının İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Mayıs ayı araştırmasına göre ise İstanbulluların 46,9’u ekonomik sorunların, yüzde 33’ü İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın İstanbul’un gündemi olduğunu belirtmişti. Buna göre vatandaşların hem ekonomi hem de barınma sorunuyla ilgili endişelerinin son bir ayda arttığı görüldü.

“YÜZDE 62,9’U YETERLİ GIDAYA ULAŞAMIYOR”

İPA’nın araştırmasına göre katılımcıların yüzde 62,9’u haziran ayında yeterli gıdaya ulaşım konusunda endişe yaşadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 67,2’si bu ay içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını ifade ederken, yüzde 58’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü kaydetti.

Haziran ayında İstanbulluların yüzde 43,3’ü kendi ekonomik durumlarının kötüleşeceğini, yüzde 38,1’i durumunun değişmeyeceğini, yüzde 18,6’sı ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü söyledi.

YÜZDE 46,2’Sİ GEÇİNEMİYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 46,2’si geçinemediğini belirtti. Bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 27,1 olurken, yüzde 19,1’i aslında pek geçinemediğini, yüzde 38,2’si kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 15,6’sı ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti. Birikim yapabildiğini belirten katılımcıların yüzde 35,2’si döviz aldığını, yüzde 33,3’ü altın aldığını, yüzde 13’üyse vadeli hesaba para yatırdığını belirtti.

Araştırmanın sonuçlarına göre çalıştığını belirten İstanbulluların yüzde 77,2’si çalıştığı işten memnun olduğunu, yüzde 77,7’si işten çıkarılma korkusu duymadığını, iş arayan katılımcıların yüzde 41,1’i yakın dönemde iş bulabileceğini, yüzde 37,5’i yakın dönemde iş bulamayacağını, yüzde 21,4’ü ise kararsız olduğunu belirtti.

STRES SEVİYESİ 7,4

Katılımcılara haziran ayındaki duygu hâlleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,4 olarak ölçülürken, mutluluk seviyesi 4,6 olarak belirlendi. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen haziran ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,4 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,6 olarak ölçüldü.

 


ARŞİV