Doğaya ve yaşama sahip çıktılar

Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Kadıköy’de düzenlenen Marmara Kent ve Doğa Mitingi’ne katılan binlerce kişi, doğaya ve yaşama sahip çıktı.

31 Aralık 2014 - 11:14
Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Kadıköy’de düzenlenen Marmara Kent ve Doğa Mitingi’ne katılan binlerce kişi, doğaya ve yaşama sahip çıktı.  
 
 
Aysel KILIÇ
 
 
Kentlerine, doğasına, yaşam alanlarına sahip çıkanlar, İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması'nın çağrısıyla, 27 Aralık Pazar günü Kadıköy'de düzenlenen Büyük Kent ve Doğa Buluşması'na katıldı.
Termik santral uğruna 6 bin ağacı kesilen Yırca köylüleri, siyanürlü altın madenciliğine karşı olan Çanakkaleliler, 'insandan başka canlılar da vardır' diyen Bozcaadalılar, Validebağ Korusu'na sahip çıkanlar, dereleri kurutan Hopalılar, kentsel dönüşümde evleri yıkılan Fikirtepeliler, Gaziosmanpaşalılar, Sarıyerliler, hayvan hakları savunucuları, bisikletli bir ulaşım isteyenler, mahalle forumları, herkes kendi rengiyle mitingdeydi. CHP milletvekilleri Melda Onur, Kadir Gökmen Öğüt ve Mahmut Tanal, HDP milletvekilleri Sabahat Tuncel ile Levent Tüzel de gelenler arasındaydı.
YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ
İstanbul Valiliği'nin miting yasağına rağmen, sabahın erken saatlerinden itibaren dört bir yandan İstanbul'a gelen yaşam savunucuları, Süreyya Operası önünde buluştu. Horonlarla, halaylarla, sloganlarla bekleyen kitle, miting saatinin gelmesiyle Kadıköy İskele Meydanı'na doğru harekete geçti.
“HES yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Susma, sustukça, dünya beton olacak”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarını atan kitlenin önü Boğa Altıyol'da polis tarafından kesildi. Yürüyüşe izin vermeyeceğini belirten polis, kitlenin dağılmasını istedi. Buna karşı mitingi gerçekleştirmekte ısrarcı olan yaşam savunucuları, Boğa Heykeli önünde açıklama yaptı.
 “MARMARA YIKIMA SÜRÜKLENİYOR”
Basın açıklamasını okuyan Haydarpaşa Dayanışması’ndan, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı Mimar Mücella Yapıcı, hükümetin çevre ve kent politikalarını eleştirdi:
“Biliyoruz yaşamın karşısında ağacı kesen de plazalarda ölümüne çalıştıran da sermaye. Çarpık sanayileşmenin çöplüğü olan Marmara, ikinci kez yıkıma sürükleniyor. Sadece burası değil, ülkenin her yeri göz kırpmadan feda ediliyor. İşte ürettiklerimizle buradayız. Yok ettiklerinize karşı, var ettiklerimizle yine meydandayız.”  
Prof. Dr. Beyza Üstün de bir konuşma yaptı. Üstün, “Önce sularımızı tutukladılar. Yetmedi meralara ormanlara girdiler. Yetmedi madenlerde altın, bakır, nikel Turgutlu’dan Kazdağları’na kadar sıraya girdiler. Yetmiyor pek çok yerde nükleer santral kurma derdindeler. Vakti geldi, ormanlarımızı, koruları ve el uzattıkları parkları geri alıyoruz” dedi. Çevre örgütü temsilcilerinin de söz aldığı miting Yoğurtçu Parkı’nda son buldu.
 
 
 

ARŞİV