"Devlet yetersizliğine çaresizce tanık olduk"

Depremin en şiddetli hissedildiği bölgelerden biri olan Hatay’a gönüllü destek için giden Sosyolog/Aile Danışmanı Özlem Hacıoğlu, devlete ait birimlerin ve ekipmanların yetersizliğine dikkat çekti

03 Mart 2023 - 10:43

Deprem olduktan sonra gönüllü olarak Hatay’a giden Sosyolog / Aile Danışmanı Özlem Hacıoğlu ile deprem bölgesinde yaşadıklarını konuştuk.

Deprem olduktan sonra bulduğu ilk dayanışma otobüsü ile Hatay’a gittiğini söyleyen Hacıoğlu, 24 saatlik bir yolculuğun ardından Defne İlçesi Aşağıokçular Mahallesi’ne varmış. 

Mesleki ve fiziki yapabilecekleri olduğuna inandığı için bölgeye gittiğini söyleyen Hacıoğlu, “Hatay’a giriş yaptığımızda inanılmaz bir trafik yoğunluğuyla karşılaştık. Hiç bitmeyen ambulans siren sesleri duyuyorduk. Her ambulans canlı çıkarılan bir depremzede demekti” ifadelerini kullandı.

“ÇADIR DESTEĞİ 6.GÜN VERİLDİ”

Hacıoğlu, “Depremzedeler için çadır desteği depremin 6. gününde geldi. AFAD gece saat 2.30 civarında 18 çadırla gelip depremzede çadırlarını apar topar kurup gitti. Isıtma sistemi kurmadılar, zemini de düzeltmediler” dedi ve şöyle devam etti: “Ertesi sabah dışarıda ve araçlarında kalan depremzedeleri çadırlara yerleştirdik. Fakat ısınma büyük bir sorundu. Yardımseverlerin ve gönüllülerin desteğiyle jeneratör ve elektrikli sobalar temin edildi. Her çadıra soba verildi, yakıt desteği yapılan bağışlarla sağlanmaya devam ediyor.”

“KADIKÖY ARAMA EKİBİNE MİNNETTARIZ”

En çok iç çamaşırı ve çadıra ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Hacıoğlu, bölgede devlet desteği göremediklerinin altını çizdi: “Devlet desteğini görememenin üzüntüsünü depremzedelerle beraber yaşadık. Enkaz çalışmalarında devlete ait birimlerin ve ekipmanların yetersizliğine çaresizliğe tanık olduk. Belediyeler, gönüllüler, STK’lar olmasa oluşacak kaosu düşünmek bile istemiyorum. Hemen yakınımızda Çanakkale Bayramiç ve Ayvacık Belediyeleri bir okul bahçesine çadır kent ve aşevi kurdular, sağlık hizmeti de verdiler. İBB hemen her yerde karşımıza çıktı. Arama kurtarmadan veteriner hizmetlerine, yardım TIR’ları depremzedelere dayanışmanın gücüyle güven verdi. Kadıköy Belediyesi arama kurtarma ekibine ve özellikle ekibin kıymetlisi arama kurtarma köpeği Lena’ya çalışmalarından dolayı minnettarız.”

“OLASI BİR SALGIN ÇOK YAKIN”

Hacıoğlu, “Deprem bölgelerinde en önemli sorunlardan biri de hijyen. Bölgede su yok, elektrik yok. Tuvaletler olmadığı için olası bir salgın çok yakın. Biz kendi alanımızda kompost tuvaletler kazmıştık. Yine büyük sorunlardan biri maalesef yağmacılar. Özel harekat polisleri devriye gezmeye başladıktan sonra bu sorun azalsa da geceleri silah sesleriyle irkilerek uyandık. Polisler bölgeye geç yönlendirildiklerini kendileri söyledi ve polislerin de koşulları hiç iyi değildi.”

“PSİKOSOSYAL DESTEK ÇOK ÖNEMLİ”

Hacıoğlu son olarak şunları söyledi: “Hataylıların birçoğu topraklarına çok bağlı ve coğrafyalarına saygı duyuyorlar. Asla bu bölgeden ayrılmak istemeyen onlarca aile tanıdım. Onlarla beraber olmamız, sarılmamız, yanlarında olduğumuzu hissettirmek çok önemliydi. Bundan sonraki süreçte psikososyal destek çok önemli. Bir süre sonra tekrar Hatay’a döneceğim ve dayanışmanın gücünü oradaki insanlarla yaşamaya devam edeceğim.


ARŞİV