Depremzedeler için "Bir Kira Bir Yuva"

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası düzenliyor

21 Şubat 2023 - 14:17

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından birçok insan evsiz kaldı. Depremzedelerin barınma sorununu çözmek, alınması gereken en önemli aksiyonların başında geliyor. Bunu 20 Şubat akşamı Hatay’da gerçekleşen 6,4’lük deprem bir kez daha gösterdi. Çadır alamayıp soğuk nedeniyle hasarlı evine giren 6 kişi daha bu depremde yaşamını yitirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası tarafından oluşturulan Bir Kira Bir Yuva kampanyası ise, depremin ardından evini kaybetmiş kişilerin barınma problemini çözmek adına önemli bir rol oynuyor.

Bir Kira Bir Yuva, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası tarafından 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin ardından evini kaybetmiş kişilerle, kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturmak için yeniden aktif hale getirilen bir dayanışma kampanyası. Bu kampanya 30 Ekim İzmir depreminde edinilen tecrübe ve oluşturulan bilgisayar yazılımı üzerine inşa edildi. Kampanya çerçevesinde ihtiyaç sahipleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanıyor. Kampanyanın teknik altyapısı ise İhtiyaç Haritası tarafından oluşturuluyor.

TOPLAM DESTEK 17 MİLYON 930 BİN TL

Uygulama kapsamında şu ana kadar 20 bin 21 ev ihtiyacı karşılandı, bin 187 kişi kira desteği verdi, 657 ev paylaşıldı. Toplam destek ise 17 milyon 930 bin TL. Şehirlerin güncel ev ihtiyaçları ise şöyle: Hatay 13 bin 492, Kahramanmaraş 2 bin 389, Malatya 2 bin 362, Gaziantep bin 712, Adıyaman bin 700, Adana 433, Diyarbakır 428, Osmaniye 360, Şanlıurfa 263, Kilis 25.

BİR KİRA BİR YUVA NASIL ÇALIŞIR?

Bir Kira Bir Yuva kampanyası çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne veya üçüncü bir tarafa herhangi bir nakit aktarımı veya bağış söz konusu değil. Bir Kira Bir Yuva, deprem nedeniyle evsiz kalan yurttaşlar ile kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen yurttaşları doğrudan bir araya getiren bir dayanışma kampanyası.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Kampanya için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İhtiyaç Haritası tarafından hazırlanan web sitesine www.birkirabiryuva.org adresinden adresinden ulaşılıyor. Kampanyanın sayfasında kullanıcılara yönelik “Kira Desteği Almak İstiyorum”, “Kira Desteği Vermek İstiyorum” ve “Evim Kullanılsın İstiyorum” başlıklı butonlar yer alıyor. Kira desteği vermek isteyen vatandaşlar yapacağı yardım miktarı ve kişisel bilgilerini buradaki formlara işliyor. Kullanıma uygun boş durumda evi olan ev sahipleri de evlerini afetzedeler ile paylaşma yönündeki beyanını ve istenen diğer bilgileri doldurarak kampanyadaki yerini alabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise desteğin ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaştırabilmesi için katılımcılar arasındaki iletişimi sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kampanyanın tüm ihtiyaç sahiplerine eksiksiz bir şekilde duyurulabilmesi için deprem bölgesindeki diğer belediyelerle eşgüdüm içerisinde çalışıyor.

22 ŞUBAT’TA HALK TV’DE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından bölgede yürüttükleri çalışmaları aktarmak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Soyer, “İzmir depreminde 'Bir Kira Bir Yuva’ adıyla bir kampanya başlatarak yardımseverlerin desteği ile 42 milyon lira bir bağış toplanmasına aracılık etmiştik. 4 bin civarında depremzedeyi başını sokacak bir evle buluşturmuştuk. 30 Ekim Depremi’nden bir ay sonra İzmir’de çadır kalmamıştı. Şimdi bu hareketin altyapısını biraz daha güçlendirerek daha kuvvetli bir hale getirdik ve 22 Şubat Çarşamba günü Halk TV’de bir kampanyaya dönüştüreceğiz. Tüm Türkiye’ye bunu duyuracağımız bir kampanyayı saat 20.00 itibariyle başlatacağız. Dünyanın birçok yerinden belediye başkanları, Türkiye'den sanatçılar katılacak. Uluslararası bir kampanyaya dönüştüreceğiz. Şu an itibariyle 21 binin üzerinde depremzede kira talebiyle bize başvuru yapmış durumda. Her birine 10’ar bin lira kira desteği vermeyi planlıyoruz. Bu da yaklaşık 200 milyon liranın üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Biz rakamlar üzerinden arttırdığımız bir kampanya yapmayacağız. Biz 21 bin depremzede sayısını orada görüyor olacağız. Ve kampanya boyunca da sıfırlamayı hedefleyeceğiz. Derdimiz rakamları yarıştırmak değil. Her bir depremzedeye nakit, doğrudan doğruya kendisine aktarılacak bir kaynak yaratacağız. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin veya Halk TV’nin hesaplarına girecek bir şey söz konusu değil. Doğrudan doğruya depremzedeyle bağışçıyı buluşturuyoruz. Aracısız, bağışçıyla depremzedeyi buluşturan bir kampanya olacak” dedi.

ODABAŞI'NDAN DESTEK

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile vatandaşları İzmir Büyükşelir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından Halk TV'de yapılacak olan kampanyaya destek vermeye davet etti. 


ARŞİV