Depremzede köpekler için ücretsiz eğitim

Köpek eğitmenleri, depremden etkilenen köpekleri sahiplenenlere ücretsiz eğitim verecek

28 Şubat 2023 - 16:32

Veteriner hekim ve davranış uzmanı Gökhan Durukan, depremlerden etkilenen kedi ve köpekler için ücretsiz psikolojik destek sağlayacak. Destek almak isteyenler [email protected] a ad soyad, hayvan bilgileri ve cep telefonu bilgilerini içeren bir elekronik posta gönderebilir.

Köpek eğitmeni Nuri Asadov da deprem bölgesinden sahiplenilen hayvanların İstanbul’daki ailelerine, dostlarımızın yeni evlerindeki uyum süreçleri konusunda ücretsiz bir şekilde destek olmak istediğini açıkladı. Asadov, sosyal medya hesabına “Maalesef hepimizi etkileyen bu afet sonrası için ben de bir şekilde yardımcı olma gereği duydum. Bu nedenle yapabileceğim en iyi şeyi yapmakla başlayacağım.

Depremden etkilenen köpeklere ve köpekli ailelere elimden geldiği kadar olabildiğince çok kişiye yardımcı olmaya çalışacağım.” diye yazdı. Köpek eğitimcisi-davranış danışmanı Neşe Öztürk de sosyal medya hesabından “Deprem bölgesinden sahiplenilen köpeklere ücretsiz danışmanlık veriyorum. Nereden olursa olsun arayabilirler” duyurusunu yaptı.

SUADİYE’DE BULUŞMA

Öte yandan, “Köpeklerle Yürümek” kitabının yazarı-köpek eğitmeni Serhan Karasu, deprem bölgelerinden sahiplenilen köpeklerin aileleriyle bir araya geldi. 25 Şubat cumartesi günü Suadiye’deki Pati Durağı adlı pet kafe-kuaförde yapılan söyleşide konuşan Karasu, geçirdiği zorlu süreç sonrasında yeni evlerine/sosyal çevrelerine adaptasyonda zorluk çeken, travma sonrası stres ve kaygı bozukluğu gözlemlenen köpeklerin hızla sağlıklı ve mutlu hayatlarına geri dönmeleri için alacakları profesyonel desteğin önemini vurguladı. Karasu, “Köpekler de, insanlar gibi, olaylar karşısında travma geliştirirler ancak insanlardan farklı olarak, mantıklarını ve zekâlarını kullanarak bu travmaları atlatmaları mümkün değildir. Köpekler anı yaşarlar. Oluşmuş travmaların etkilerini gidermek için, bir sahibin yapacağı en yanlış davranış, bu travmaların izlerini gösterdiği zamanlarda, köpeğini teselli etmeye çalışmak ya da ona sevgi göstermek olacaktır. Anı yaşayan bir canlı, bu olumlamayı, yaşadığı yoğun travmatik duyguyla ilişkilendirecektir ve duygu daha da kalıcı hale gelecektir.” dedi.

 

ARŞİV