Depremde kullanılabilecek uygulamalar

Depremzedelere ya da deprem bölgesinde bulunanlara yardım edebileceğiniz, depremzede iseniz yardımlara ulaşabileceğiniz, acil yardım talebinizi daha görünür kılabileceğiniz faydalı site ve uygulamaları sizler için derledik

22 Şubat 2023 - 12:25

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 depremlerinin ardından on il enkaz haline geldi ve vatandaşlar ilk günden itibaren kendi çabalarıyla hayatta kalmaya ve diğer insanları hayatta tutmaya çalışıyor. Deprem ilk gününden itibaren özellikle sosyal medyada büyük bir seferberlik oluşturuldu ve haritadan ihbarlara, enkazda kalanların isimlerinden net bağış noktalarına kadar birçok bilgi paylaşımı devam ediyor. Bunun için sivil inisiyatif alınarak birçok site oluşturuldu.

Şu ana kadar deprem bölgesindeki vatandaşlara yardım için oluşturulmuş internet siteleri ve uygulamaları şöyle:

●      e-Nabız

Deprem bölgesindeki hastanede yakını olanlar, e-Nabız uygulamasındaki “Hasta Yakını Bilgilendirme” bölümünden sağlık durumunu öğrenebiliyor.

●      TBB Enkaz Radarı

Türkiye Barolar Birliği'nin sunduğu Enkaz Radarı uygulaması depremde ihmal nedeniyle yıkılan binaların tespit edilmesini sağlamak amacıyla geliştirildi. Şu anda sadece iOS platformunda kullanılabilen uygulamanın yakın zamanda Android'e de geleceği belirtiliyor. Uygulamayı indirdikten sonra tek yapmanız gereken ekrandaki yönergelere uygun şekilde yıkılan binanızın fotoğraf ve videolarını çekerek sisteme yüklemeniz. Bu sayede TBB avukatları ve yetkililer gönderilen kayıtları inceleyerek ihmal nedeniyle yıkılan binaları daha hızlı tespit ederek gerekli aksiyonları alabilecekler.

●      Afetharita.com

Afetharita.com adresinden sosyal medyada paylaşılmış ihbarların hepsine harita üzerinden ulaşabilirsiniz.

●      Afetbilgi.com

Bu internet sitesi üzerinden barınma ve toplanma alanlarına, bağış yardım noktalarına, önemli telefonlar gibi hayati bilgilere erişim sağlanabiliyor.

●      Enkaz Dinleme Uygulaması

İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen bu uygulama, enkaz altındaki sesleri kaydedip ses seviyesini arttırarak dinlemenizi sağlıyor. Özellikle enkaz altında sesin duyulamadığı durumlarda kullanılabilecek bu uygulamayı kullanmak için hem internet gerekmiyor hem de hiçbir veri kaydedilmiyor.

●      yikilanbinalar.com.tr

yikilanbinalar.com.tr sitesi, yıkılan binaların adres bilgilerinin ve durumlarının girildiği bir site. Bilgiler sürekli kontrol ediliyor.

●      Gören Duyan Kayıp Hayvan Platformu

Depremzedelerin evlerinde besledikleri evcil hayvanlar hakkında kayıp ilanı verebilecekleri veya buldukları hayvanları burada sahiplerine kavuşturabilecekleri bir internet sitesi. 81 ildeki kayıp hayvanların yer aldığı gorenduyan.com sitesi, deprem bölgelerine şu zamanda öncelik tanıyor.

●      Deprem.io

Bu internet sitesi yardıma ihtiyacı olanlarla yardım edebilecekleri buluşturuyor. Bu noktada sesli görüşme gibi özelliklerin aksine daha çok form doldurarak taleplerin iletilmesini odak alıyor. Siteye ilk giriş yaptığınız zaman eğer yardıma ihtiyacınız varsa “Ben/Tanıdığım Enkazda”, “Gıdaya İhtiyacım Var” ve “Isınmaya ihtiyacım Var” seçeneklerini seçebiliyorsunuz. Bunun dışında yardım etmek istiyorsanız, “Enkaz Altında Olanlar”, “Gıda İhtiyacı Olanlar” ve “Isınma İhtiyacı Olanlar” sekmelerine tıklayarak gerekli bilgileri alabiliyorsunuz.

●      beniyiyim.com

beniyiyim.com, iletişim ağlarının verimli işlemediği afet bölgesinde afetten etkilenen insanlar ve yakınları arasında iletişim kurulmasına olanak sağlıyor. Bu sayede deprem  bölgesindeki insanlar durumları diğer insanlara bildirebiliyor.

●      Yanindayiz.biz Yardım Platformu

Yanindayiz.biz platformu, depremzedeler için gönüllü yardım edecek psikolog, pedagog, avukat ve özet öğretmenleri bir araya getiriyor. Depremzedeler uzmanlarla online ya da yüz yüze destek alabilecek.

●      Afet.in

afet.in, yaşadığımız deprem sürecinden zarar görmüş kişileri işverenlerle hızlı bir şekilde bir araya getirerek yeni bir başlangıç yapmalarını hedefleyen bir imece platformu. İş arayışında olan afetzedeler ve uygun iş imkanları bulunan iş yerleri platform üzerinden birbirlerini bulabilirler.


ARŞİV