DEPREMDE 5. GÜN: 18 BİN 342 kişi öldü

GÜNCELLENDİ: Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla biri 7.7, diğeri de 7.6 şiddetinde iki ayrı deprem meydana geldi. 14 milyon nüfuslu 10 ili etkileyen depremde şimdiye kadar 18 bin 342 kişi yaşamını yitirdi, 74 bin 242 kişi yaralandı. Suriye’de de 4 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

10 Şubat 2023 - 12:06

Türkiye, geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla ard arda meydana gelen iki büyük depremle sarsıldı yine. İlk deprem, 6 Şubat gecesi 04.17 sıralarında meydana geldi. Pazarcık merkezli depremin şiddeti Kandilli tarafından 7.7, ABD tarafından 7.8 olarak açıklandı.  

10 İLDE YIKIMA NEDEN OLDU

Deprem, 600 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay hattının kırılması ile meydana geldi. Erzincan-Hatay arasındaki Doğu Anadolu Fay hattının 340 kilometrelik kısmının kırıldığı tahmin ediliyor. 

Deprem, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis, Malatya ve Şanlıurfa’da büyük yıkımlara neden oldu. Yıkılan binlerce binanın altında kalan on binlerce can, enkaz altında yardım beklerken bir facia daha yaşandı, 7.6 şiddetinde ikinci deprem meydana geldi.  

9 SAAT SONRA İKİNCİ DEPREM 

İkinci depremin de Maraş merkezli olduğu açıklandı. Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 şiddetindeki ikinci deprem, ilk depremde ayakta kalan bir çok binanın yıkılmasına neden oldu.  

HER YERDE YARDIM ÇIĞLIKLARI

10 ilde yıkıma neden olan iki depremin ardından üst üste yardım çığlıkları gelmeye başladı. Organizasyon eksikliği nedeni ile onlarca kişi saatlerce enkaz altında kaldı. Birçok enkaza günlerce müdahale edilemediği gözlendi. 1999 depreminde anında müdahale emri verilen askeri birliklere, depremden 1.5 gün sonra müdahale emri verildi. Madenciler salı günü öğleden sonra afet bölgesine ulaşabildi. Bu nedenlerle binlerce kişi günlerce enkaz altında kaldı. Bazı gazeteciler enkazlardan gelen yardım çığlıkları karşısında yaşadıkları çaresizliği canlı yayınlarda anlattı. 

Kapalı fırınlar, bakallar, marketler nedeni ile gıda ve su sıkıntısı yaşandı. En büyük sıkıntı yaşanan ürünlerden biri de akaryakıt oldu. Benzinliklerde büyük kuyruklar oluştu. Arama kurtarma çalışmalarında gece jeneratör ihtiyacı baş gösterdi. Birçok yerde jeneratör ihtiyacının karşılanmaması nedeni ile gece çalışmalarına ara verildi. 

HATAY HAVAALANI’NIN PİSTİ KIRILDI

Deprem nedeniyle Malatya Havalimanı’nın tavanı çöktü, 2007’de açılan Hatay Havalimanı’nın pisti kırıldı. Maraş ve Antep havalimanları gördükleri hasar nedeni ile 48 saat süreyle sivil uçuşlara kapatıldı. Bu havalimanlarında sadece yardım uçaklarının inişine izin verildi.

OHAL İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat Salı, 12 Şubat Pazar akşamına kadar sürecek olan 5 günlük milli yas ilan etti. Erdoğan aynı gün yıkım yaşayan 10 ilde geçerli olmak üzere 3 aylık OHAL ilan etti. 

70 ÜLKE YARDIMA KOŞTU

Yaşanan iki yıkıcı depremden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dördüncü Seviye Alarm verildiğini açıkladı. Uluslararası yardım çağrısı anlamına gelen Dördüncü Seviye Alarm verilmesi ile birlikte 70 ülke ve 14 kuruluş yardım için harekete geçti.  Çok sayıda yabancı kurtarma ekibinin gelmesi ile birlikte enkaz çalışmaları hızlandı. AFAD, 5 bini aşkın arama kurtarma ekibinin geldiğini açıkladı. 

DSÖ ACİL DURUM İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü, deprem nedeni ile Türkiye ve Suriye’nin kuzeyi için en yüksek acil durum anlamına gelen 3. Seviye Acil Durum ilan etti. 3. Seviye Acil Durum ilanı ile DSÖ, sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, teknik yardım, istatistiki hizmetler, epidemik ve pandemik hastalıkların ortadan kaldırılması için kurum bünyesindeki tüm olanaklarını seferber ediyor. 

“BÖYLE BİR DEPREM İŞLEYİŞİ GÖRÜLMEDİ”

Maraş’ta 9 saat arayla biri 7.7, diğeri de 7.6 şiddetinde iki ayrı depremin yaşanması, Prof. Dr. Ahmet Ercan tarafından, “Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi” sözleri ile yorumlandı. 

 

 

 

 

 


ARŞİV