"Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz"da dört mahalle konuşuldu

Kadıköy Belediyesi, Maraş depremlerinin ardından başlattığı "Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz" toplantıları Dumlupınar, Eğitim, Fikirtepe ve Merdivenköy mahalleleriyle devam etti

06 Mart 2023 - 13:35

Kadıköy Belediyesi, yaşanan depremlerin ardından “Mahallemizi Konuşuyoruz” toplantılarına yeniden başladı. “Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz” alt başlığı ile Caddebostan, Fenerbahçe, 19 Mayıs, Kozyatağı ve Sahrayıcedid mahallelerinin ardından Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin toplantısı yapıldı. 

Diğer toplantılarda olduğu gibi bu toplantıya da mahalleliler yoğun ilgi gösterdi. Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde yapılan toplantıda Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı sorumlusu jeofizik mühendisi Menekşe Perdi ve Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir, mahallelileri zemin ve bina stoku hakkında bilgilendirdi, güvenli konutlarda oturmak için neler yapmaları gerektiğini anlattı, soruları yanıtladı. 

1.466 RİSKLİ BİNA

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “deprem bölgesinde üç bloklu bir site vardı, ikisi ayakta ama biri yıkılmış, bunun sebebi için ‘kolonlardan biri kesilmiş olabilir’ dediler” şeklinde konuştu. Bu nedenle, geçmiş tecrübelerine göre ‘sabıkalı’ meslek gruplarından başlayarak, bütün şirket ruhsatlarının listesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldıklarını belirten Odabaşı, Kadıköy’de bin 466 binayı riskli olarak tanımladıklarını kaydetti. Belediye çalışanlarının, dükkanlarda kolon ve bina statik incelemesini yapacaklarını dile getiren Odabaşı aksi durumda hemen gerekli hukuki işlemlerin başlatılıp, bina tahliye sürecine gireceklerini vurguladı. 

“SÜRESİZ İSKAN OLMAMALI” 

Binaların iskan belgelerini aldıktan sonra, statiğinin bozulmasına sebep olacak bir eylemi bilemeyeceklerini, ancak gelen ihbarlarla öğrendiklerini ifade eden Odabaşı, artık süresiz iskan olmayacağını ve 3 ila 5 yıl arasında iskanın yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

20 yıldır Kadıköy Belediyesi’nin atılan tüm temel betonlarını denetlediklerini kaydeden Odabaşı, “Kadıköy’de atılan temellerden şüphemiz yok” dedi. Odabaşı, belediye meclisi kararı ile artık binalarda, temel üzerine iki veya üç kat zorunluluğu getirileceğini dile getirdi. 

“FİKİRTEPE HAKKINDA HİÇBİR ŞEY BİLMİYORUZ”

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olduğu için Fikirtepe’de inşaası biten bloklar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Bir binada kaç daire olduğunu, emlak vergisi için beyanda bulunulduğu zaman öğreniyorum” dedi. 

“HER ŞEY BAKANLIĞIN YETKİSİNDE”

Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Fikirtepe ve çevresinin uygulamalı imar değişikliği planı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu kaydetti. Baykara bakanlığın yetkisi dışındaki alanlarda, ‘riskli yapı tespiti’ alarak dönüşen bina sayılarının, Dumlupınar’da 70, Eğitim’de 80, Fikirtepe’de 20 ve Merdivenköy’de ise 209 olduğunu ifade etti. 

“FİKİRTEPE’NİN ZEMİNİ ALÜVYON”

Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Fikirtepe’nin zemin yapısının alüvyon olduğunu söyledi. Alüvyon zeminde kil oranının yüksek olduğunu, içinde su bulunduğunu söyleyen Şahan, “Buradaki eski yapıların, zemin iyileştirmesi yapılarak yenilenmesi lazım” dedi. Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin zeminlerinde Çukurçeşme formasyonunun görüldüğünü kaydeden Şahan, “Su yok, kum oranı düşük, taşıma gücü alüvyona göre daha yüksek” şeklinde konuştu. Şahan, yapılan yeni bina zeminlerinin mümkün olduğunca iyileştirilerek yapıldığının altını çizdi. 

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı sorumlusu jeofizik mühendisi Menekşe Perdi, inşaat betonun denetim sürecini anlattı. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir; deprem öncesi, deprem anı ve sonrası hakkında yapılması gerekenleri anlatarak mahallelileri bilgilendirdi. 


 


ARŞİV