"Deprem gerçeğini konuşuyoruz"

Kadıköy Belediyesi, Maraş’ta yaşanan depremlerin ardından "Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz" toplantıları yapmaya başladı. Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve teknik personel, mahalle sakinlerini zemin ve bina stoku hakkında bilgilendiriyor, güvenli konutlarda oturmak için neler yapılması gerektiğini anlatıyor, katılımcıların sorularını yanıtlıyor

03 Mart 2023 - 08:25

Maraş merkezli depremler, tüm ülkede olduğu gibi Kadıköylülerin de depreme karşı duyarlılığını yeniden üst seviyeye taşıdı. Kadıköy Belediyesi de mahallelilerin sorularını yanıtlamak, onları mahalleleri ve Kadıköy hakkında bilgilendirmek amacıyla “Konuşan Kadıköy” toplantılarını, “Mahallemizde Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz” alt başlığı ile yeniden gerçekleştirmeye başladı. 

SERİ TOPLANTILAR YAPILDI

İlk toplantı 27 Şubat Pazartesi akşamı CKM’de yapıldı. Caddebostan ve Fenerbahçe mahallerinini konuşulduğu ilk toplantının ardından ikinci toplantı 19 Mayıs, Kozyatağı ve Sahrayıcedid mahallelerinin konuşulduğu 28 Şubat akşamı Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapıldı. 1 Mart tarihinde Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde yapılan toplantıda ise Dumlupınar, Eğitim, Fikirtepe ve Merdivenköy mahalleleri konuşuldu.

Toplantılarda Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı sorumlusu jeofizik mühendisi Menekşe Perdi ve Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir, mahallelileri bilgilendirdi. 

MAHALLELİLERDEN YOĞUN İLGİ

Hem Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan ilk toplantıya hem de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılan ikinci toplantıya mahalleliler oldukça yoğun ilgi gösterdi. Özellikle Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda salonda yer bulamayan birçok kişi evine dönerken, içeri girebilenlerin bir kısmı, sahne dahil boş buldukları yerlere çömeldikleri görüldü. 

“DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMADIM”

Bu toplantıları gerçekleri konuşmak için başlattıklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Dört yıllık belediye başkanlığı dönemimde deprem gerçeğini unutmadım” dedi. 

Kadıköy’ü depreme dirençli hale getirmek için çalışmalar yapıldığını kaydeden Odabaşı, Kadıköy’deki üniversitelerin önünde hizmet veren Aşevi TIR’larının aslında deprem sonrasında kullanılmak üzere planlandığını hatırlattı. Kadıköy’deki altyapı çalışmalarının sadece yağmur suları atıkları için yapılmadığını vurgulayan Odabaşı, “Amacımız Kadıköy’ü depreme hazırlamaktı, bugün deprem bölgelerinde kanallar birbirinin içine girdiğinden dolayı su içilemiyor” dedi. 

Odabaşı göreve başladığı zaman BAK Kadıköy ekibinin 15 kişi olduğunu söylerken, bugün ekibin 71 kişi olduğunu açıkladı. 

“SİYASİ SONUCU NE OLURSA OLSUN…”

Depremden sonra Hatay’a gittiğini hatırlatan Odabaşı, “Hatay’a gidince yetkililer ile görüşmek istedim, kimse yoktu çünkü onlar da depremzedeydi, Hatay Belediyesi’nin personelinin yüzde 25’i enkaz altında kalmış. İstanbul depreminden sonra belediye personelinin ne kadarı görev başında olacak, ya da ben yerimde olabilecek miyim bilmiyoruz. Ama biz her şeyin hazırlığını yaptık ve Ankara Çankaya Belediyesi ile kardeş belediye olduk, çünkü uzmanlara göre bizi etkileyen deprem onları etkilemeyecek. Deprem yaşandıktan sonra, Çankaya Belediye Başkanı bütün yönetim ekibiyle beraber buraya gelecek ve Kadıköy Belediyesi’nin çalışmalarını üstlenecek. Biz bütün altyapılarımızı hazırlıyoruz, ben Kadıköy Belediye Başkanı olarak komşularımın menfaati ve hakkı için elimden gelen herşeyi, siyasi sonucu ne olursa olsun yapmaya hazırım”. 

Odabaşı’nın ardından belediyenin teknik personeli Kadıköy’ün bina stoku, yaşı, zemin durumu hakkında genel bilgiler ile mahalleye özel bilgiler verdi. 

Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, “Beton zemin laboratuvarı olarak Kadıköy bölgesinin zemin özelliklerine uygun, depreme dayanıklı binalar yapılmasını amaçlıyoruz” dedi. 

KADIKÖY’DE 6 BİN 500 BİNA YENİLENDİ

Riskli yapının yıkılacak yapı olmadığını kaydeden Baykara, “Talep halinde binanın tüm performans incelemesi yapıldıktan sonra, güçlendirilebiliyorsa güçlendirme ruhsatı alınabilir” şeklinde konuştu. Belediyenin sadece 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı tespiti yaptığını vurgulayan Baykara, 2012 yılından itibaren Kadıköy’de toplamda 25 bin 455 binadan, 4 bin 481’i riskli yapı tespiti alarak yenilendiğinin altını çizdi. Baykara, Kadıköy’de dönüşüme girmeyen yaklaşık 19 bin binanın mevcut olduğunu kaydetti. 2012 yılından beri Caddebostan’daki bin 198 binadan, 403’ünün, Fenerbahçe’de de bin 199 binadan 336’sının riskli olduğunu söyledi. 

“HER SİSMİK ÇALIŞMANIN BAŞINDA BULUNDUK”

Jeofizik Mühendisleri Odası Eski Başkanı Jeofizik Mühendisi Erdal Şahan, denetime başladıkları 2000 yılından itibaren Kadıköy’de 6 bin 500 binanın yenilendiğini söyledi. “Kadıköy’de 2000 yılından itibaren yapılan her zemin etüdünü biz yerinde inceledik, her sondajın başına gittik, yapılan her sismik çalışmanın başında biz olduk” şeklinde konuşan Şahan, çalışmalarını arttırarak devam ettiklerini ve her türlü önlemleri aldırmaya çalıştıklarını vurguladı. 

DOLGU VE ALÜVYON ARAZİLER VAR

Kadıköy’ün zeminine bakıldığında çoğunlukla zeminle ilgili bir sıkıntı olmadığını dile getiren Şahan, “Caddebostan özelinde genel zemin olarak çok fazla sıkıntımız yok, kıyı şeridinde belli bir alanımız dolgu, orada yapı yok” dedi. Büyük depremden sonra beklenen tsunaminin düşünüldüğü gibi büyük dalgalarla gelmeyeceğini kaydeden Şahan, dolgu alanlarının yıkılma ihtimali olduğundan dolayı suların yükselmesiyle, binaların bodrum katına su basma tehlikesi olduğunu ifade etti. Fenerbahçe ve Kalamış’taki alüvyon sahalarında da binaların bulunduğunu dile getiren Şahan, yeni binalar için zemin iyileştirmesi yapıldığının altını çizdi. Şahan, “bir bina yapılırken en önemli unsurlardan biri nereye konulduğudur, bunu bilmek zorundasınız çünkü ona göre bina statiği ayarlanır” dedi.

“KADIKÖY BETONUNU YOLLA”

Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Jeofizik Mühendisi Menekşe Perdi, “Şantiyelerden beton numunesi alıp, denetimini yapan ve numunelerin sonucuna  göre yaptırım yapabilen tek belediyeyiz” dedi. Perdi, betondan alınan numunelerin, nitelik denetiminin yapıldığını, 7 ile 28 gün arasında betonun sınıfının adlandırıldığını söyledi. Şantiyelerde objektif bir şekilde yapılan kontroller sonucunda Kadıköy’ün beton kalitesinin arttığını ve sektörde “Kadıköy Betonu” tanımlamasının yaygınlaştığını söyleyen Perdi, “Şantiye denetimine gittiğimizde pompa operatörünün ‘Kadıköy betonunu yolla, Kadıköy belediyesi burada’ dediklerini duyduk” şeklinde konuştu. Depreme dirençli yapı elde edebilmek için beton kontrolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Perdi, “beton standartına ne kadar uygunsa, o kadar ömrünü uzatmış olur, içindeki donatının korumasını da o kadar sağlamış oluruz” dedi. 

ÇÖK, KAPAN, TUTUN

BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir, “biz yıllardır, deprem anında hareket etmeyin bulunduğunuz yere çökün, kapanın, tutunun diyoruz. Bizim amacımız size ayakta durduğunuz her dakika zarar görebileceğinizi anlatmak” diyerek konuşmasına başladı. Hatay’da hasar alan sekiz bloklu bir siteye gittiklerini belirten Özdemir, depremin ilk anında merdiven sahanlığına ulaşan bir kişi hariç, herkesin hayatta olduğunu vurguladı. Özdemir, sahadaki tecrübelerine göre, yıkılmayan binanın görevini tamamlayan bina olduğunu söyledi. 

“YAŞAM ALANIMIZ DA YAPIMIZ KADAR RİSK ALANIMIZ”

Özdemir, Kadıköy’deki 18 bin 200 binanın girişine, toplanma alanlarını gösteren levhalar konulduğunu ifade etti. Toplanma alanlarının, sanılanın aksine çadır kurup yaşanacak yerler olmadığını vurgulayan Özdemir, bu alanların kamu görevlilerini durum hakkında bilgilendirmek amacıyla, depremin ilk üç günü işlevsel olacağını belirtti. Ardından, Kadıköy’deki güçlendirilen, yeniden inşa edilen veya yapılan ilgili testlerden geçmiş okulların ve bahçelerinin bulunduğu geçici barınma alanlarına geçileceğini kaydeden Özdemir, bu alanlarda önceliğin evi yıkılanlar ile hasar alanlar olduğunun altını çizdi. Özdemir, “Eşyalarımız duvara sabit mi, afet çantamız var mı, sizden ricam bundan sonra adımlarınızı daha sağlam atın, yaşam alanımız da yapımız kadar bizim risk alanımız” dedi.  

“ECRİN’E TUVALET KAĞIDINDAN BOYUNLUK YAPTIK”

Özdemir, “Hepinizi Kadıköy afet gönüllüsü olmaya davet ediyorum, gelin eğitim alın. İstiyoruz ki ilk yardım eğitimleri verelim. Biz enkazdan Ecrin kızımızı aldığımızda kapıdan sedye, tuvalet kağıdından boyunluk, enkazdaki battaniyeden de sabitleme yaptık. Ambulans yoktu, oradaki akrabalarının arabasına onu düzgün bir şekilde yerleştirdik. Zaten biz Hatay’daki deprem öncesinde de böyle bir ilk yardım atölyesi yapmak istiyorduk. Biz deprem sonrasında, eldeki imkanlarla enkazın altında yaralanmış akrabalarımıza ve komşularımıza nasıl müdahale ederiz, bunları öğrenmemiz lazım. Riski sıfır yapamıyorsak o riski azaltmamız lazım, onun için de hazırlık yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

 


ARŞİV