Celalettin Tüfekçi vefat etti

Hizmetleri ve eserleriyle Celalettin Tüfekçi unutulmayacak.

18 Temmuz 2013 - 14:01

İstanbul Kadıköy’de ikamet eden Emekli Vali-Emniyet Genel Müdürü Celalettin Tüfekçi 88 yaşında vefat etti. Anadolu’nun birçok il ve ilçesinde mülki amirlik yapan, hizmetleri, eserleri ve kişiliğiyle unutulmaz yöneticiler arasında yerini alan Celalettin Tüfekçi, 22 Kasım 1925’te Van’da dünyaya geldi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında dünyaya gelen Celalettin Tüfekçi, daha 15 yaşındayken Polis Kolejine müracaat etti ve 84 kişi arasından seçilen 24 kişi arasına girmeyi başardı. 1943’te Polis Koleji’nden mezun oldu ve polis olmaya hak kazandı. Polis olup ilk maaşını aldıktan sonra hedefi kariyerinde daha ileri gitmek olan Tüfekçi, bu amaç doğrultusunda Polis Enstitüsü’ne girdi. Üniversite çatısı altında öğrenimini sürdürmek isteyen Tüfekçi, zorlu bir sürecin ardından bu isteğini de gerçekleştirdi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne eğitimine devam etti.
1947 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 25 yaşında genç bir kaymakam olarak ülkesine hizmet için göreve başladı. Pötürge, ÇamardıGönen, Fatih, Sarıkamış Kaymakamlıklarının ardından 1966 yılında Giresun valiliğine atandı. Ardından Çanakkale’ye, 1971’de ise Çorum Valiliği’ne atandı. 13 Ağustos 1974 - 25 Şubat 1976 tarihleri arasında ise Emniyet Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 6 Ağustos 1973 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı ve avukat olarak çalışmalarını sürdürdü.
Kaymakamlık, valilik ve emniyet genel müdürlüğü makamlarında uzun yıllar görev yapan Tüfekçi, emeklilikte boş durmanın kimseye faydası olmadığına inandığını, ülkesi için çalışmaya her zaman hazır olduğunu yaşamı boyunca çalışmalarıyla gösterdi. Celalettin Tüfekçi, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın Kurucu Başkanlığı, Van Vakfı başkanlığını yürüttü. Ayrıca Polis Emeklileri Vakfı ve Derneği Onursal Başkanlığında da bulundu. Tüfekçi, evli ve iki çocuk babasıydı.
 

ARŞİV