Caddebostan'da tatil havası

Gündüzleri tatil yerlerini aratmayan Caddebostan Plajı tatile gidemeyen veya tatil havası yaşamak isteyenlerin çekim merkezi. Deniz suyu ise kimi zaman ‘iyi’ kimi zaman da ‘yeterli kalitede’...

15 Ağustos 2011 - 14:43

Yazın son demlerini yaşadığımız bugünlerde, tatile gidemeyenler İstanbul'un plajlarına akın ediyor.
Plajların Anadolu yakasındaki gözdesi ise Caddebostan Plajı... İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan bu plaj, başta Kadıköylüler olmak üzere İstanbullulara, sıcak yaz günlerinde denize girme ve güneşlenme fırsatı sunuyor.
483 şezlong, 200 şemsiye, wc, soyunma kabini, duşların bulunduğu plajın 2 bölümüne giriş ücretsiz, bir bölümüne ise ücretle (tam 10 TL, öğrenci 6 TL.) girilebiliyor. Özellikle haftasonları oluşan yoğun kalabalık nedeniyle şezlong bulmakta zorlanan İstanbullular, kumsal yerine çimleri tercih etmek zorunda kalıyor. Kadın-erkek her yaştan insanın akın ettiği plajda insanlar günboyu denize girerek, güneşlenerek, suda oyunlar oynayarak ve büfeden aldıkları ya da evlerinden getirdikleri yiyecekleri yiyerek vakitlerini geçiriyorlar. Plajın bir de satıcı müdavimleri var elbette; simitçiler, pamukşeker satanlar, mısırcılar... Onlar da sıcağa aldırış etmeden satış yapmaya çalışıyorlar. Gündüzleri tatil havası yaşatan plaj, güneşin batışıyla birlikte, gençlerin gitar çalıp şarkı söyledikleri bir eğlence merkezi görünümüne bürünüyor.

Reşit Bey'in plajı...

Peki Kadıköy’ün plajları geçmişte, henüz İstanbul’da denizlerin berrak olduğu günlerde nasıldı? Bunu da Kadıköy’ün tarihi üzerine yazdığı araştırma kitaplarıyla tanınan Dr. Müfid Ekdal’dan öğrenelim... Dr. Müfid Ekdal, “Kadıköy’ün İlk Deniz Hamamları” yazısında Caddebostan Plajı'nın eski günleri hakkında şu bilgileri veriyor:
“Ragıp Sarıca Paşa Konağı'na bitişik, içinde incir ağaçları olan plajı Reşit Bey işletirdi. Arkası yola dayalı kabinlerden başka, iki katlı binalar yazdan yaza kiraya verilir, İstanbul ve Ankara'dan gelen tüm müşteriler bütün mevsim ailece kalırlardı. Plajın restoranı olduğu için yemek sorunu da halledilmişti. Günün kalabalığı dağılıp, akşam olunca pansiyonlarda kalan müşteriler grup grup otururlar, sabahlara kadar eğlenirlerdi. Tiyatro ve ses sanatçılarının, müzisyenlerin kaldığı bu plajın geceleri bir başka olurdu. Plajın sahibi Reşit Bey, hafifçe öne eğik bir vücut yapısına sahip, sessiz, terbiyeli, daima siyah elbise giyip kravatsız dolaşmayan bir İstanbul beyefendisiydi. Çok kere kışları bile plajın içindeki evinde kalırdı. Kızkardeşi Naziye Hanım kapıda bilet keser,hemen bütün müşterileri tanırdı. Sıcak yaz günlerinde plajı dolduran kadın,erkek ve çocukların sesleri akşam güneşi batarken kaybolur, yerini bitişikteki Caddebostan Gazinosu'ndan gelen müzik sesi doldururdu. Plajın içi geniş bir aile topluluğunu hatırlatır, herkes birbirini tanır,aileler arasında yemek ikramları yapılırdı.
Caddebostan Plajı her yıl daha gelişerek yeni odalar, kabinler ilave edilmiş, plaj müşterileri arasında dostluklar, arkadaşlıklar kurulduğu gibi ailelerin dağılmasına sebeb olan aşkların doğmasına da sahne olmuştu. Bütün bu hızlı plaj yaşantısı Reşit Bey'in zamansız ölümüne kadar sürdü.
Ondan sonra Naciye Hanım birkaç yıl daha kuruluşu sürdürdü ise de artık yorulmuştu. Geceli gündüzlü yüzlerce insanın bulunduğu bu müesseseyi idare etmek bir kadının başa çıkabileceği durum değildi ve plaj kiraya verildi. Fakat eski havası kaybolmuş, müşteriler değişmişti. Günün birinde yol genişletildi, Caddebostan Gazinosu'nun çam ağaçlarıyla dolu bahçesi yok edildi. Plaja ait bütün binalar yıkıldı. Böylece Reşit Bey'in plajından en küçük bir iz bile kalmadı...”

HER HAFTA ÖLÇÜM YAPILIYOR

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul plajlarında her hafta deniz suyu temizlik oranlarını ölçüyor. Ancak yapılan ölçümlere bakılarak denizlere rahatlıkla girmenin mümkün olup olmadığı tartışma konusu. Ölçümler belki denizin yeteri kadar temiz olduğunu gösteriyor ama gözle bakılınca Ege ya da Akdeniz’deki o berraklığı görmek mümkün değil. Yine de tatile gitmeye vakti ve parası olmayanlar, bu verilere ve gözlerine aldırmadan rahatlıkla denize giriyorlar...

Caddebostan Plajı'na ilişkin sonuçlar şöyle:

• Caddebostan Plajı Büyük Kulüp arkası

- 18 Mayıs 2011: iyi kalitede su
- 1, 15 ve 29 Haziran 2011: yeterli kalitede su
- 13 ve 27 Temmuz 2011: yeterli kalitede su

• Caddebostan Plajı Irmak Okulları arkası

- 1 ve 18 Mayıs 2011: yeterli kalitede su
- 15 ve 29 Mayıs 2011: iyi kalitede su
- 13 ve 27 Temmuz 2011: iyi kalitede su

Deniz suyu analiz çalışmaları sonuçlarını http://bbskbs.istanbulsaglik.gov.tr/denizsuyuanaliz adresinden takip edilebilir.

 Berna AKHUN/Eylem Başak ŞENTÜRK


ARŞİV