Burada herkes mutlu: ‘Ekonomi ortada, fiyatlar çok uygun’

Kadıköy Belediyesi’nin yeniden kullanıma teşvik etmek ve ihtiyacı olanlara ek gelir imkanı sağlamak amacıyla düzenlediği Yeniden Kullanım Pazarı, üçüncü kez belediye bahçesinde kuruldu. Yağmura rağmen çok yoğun ilginin olduğu pazarda hem stant açanlara hem de alışveriş yapanlara mikrofon uzattık

05 Eylül 2022 - 14:05

Haziran ayından bu yana Kadıköy Belediyesi’nin bahçesinde düzenlenen ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Yeniden Kullanım Pazarı, 4 Eylül Pazar günü üçüncü kez kapılarını açtı. 80 stant için 600’ün üzerinde kişi başvurdu. Stant sahipleri kura ile belirlendi. Kadıköy’de ikamet edenlerin kura ile stant açmaya hak kazandığı pazara, yağmurlu havaya rağmen ilgi çok yüksekti. 11.00 ila 19.00 saatleri arasında açık olan pazarda ikinci el giysiler ve bebek eşyaları uygun fiyatlardan satıldı ya da takas edildi. 

BAĞIŞ VE BURS İMKANI

Pazara gelen ziyaretçilere, kullanmadıkları giysilerini Kadıköy Belediyesi’nin 2. El Giysi Mağazası Açık Gardırop’a bağışlama imkanı da sağlandı. Ayrıca ihtiyacı olan Kadıköylü üniversite öğrencilerine karşılıksız burs desteği sunmak amacıyla Kadıköy Belediyesi’nin Türk Eğitim Vakfı’yla ortaklaşa düzenlediği “Okutan Kadıköy” projesi için de bir stant kuruldu.

“PAYLAŞIMIN DERDİNDEYİZ”

Mikrofon uzattığımız vatandaşlar belediyenin bu uygulamasından çok mutlu olduklarını dile getirdi. Yeniden Kullanım Pazarı’nda ilk kez stant açan Elif Özen, bu uygulamanın hem kendilerine bir katkı sağlayacağını hem de içinde bulunulan ekonomik gidişattan dolayı ziyaretçiler açısından olumlu olduğunu söyledi. Özen, “Kullanmadığımız, dolaplarımızda duran ürünleri insanlarla bir şekilde paylaşmanın derdindeyiz.” diyerek de dayanışma mesajı verdi.

Yine ilk kez stant açanlardan Songül Kaygısız, “Daha önce kaçırdığım için çok üzülmüştüm. Çok da dua etmiştim yeniden yapılması için. Burada olmaktan çok mutluyum.” dedi ve ekledi: “Hem bizim için hem alanlar için, iki taraf için de avantajları var. Etrafıma baktığım zaman insanlarda mutluluk görüyorum. Ekonomik durum ortada. Alım gücü azaldığı için takas yaparak birbirimizi sevindiriyoruz.”

“KARŞILIKLI KATKI OLUYOR”

Pazarın ziyaretçilerinden Nermin Şenolmuş da ikinci ele teşvikin önemli olduğunu belirterek “Hem insanlar ellerindekini bir şekilde değerlendirmiş oluyorlar hem de biz daha uygun fiyata almış oluyoruz.” diye konuştu. Kendisine gömlek aldığını söyleyen Şenolmuş, “Bunu 20 liraya alma olanağı yok başka yerde. Mağazada 200 liradan aşağı bulamazdım. Hem benim bütçeme bir katkı oluyor hem de insanlar ellerindekileri satarak ufak da olsa kazanıyorlar.” dedi. 

Tekrar düzenlenmesi halinde yeniden geleceğini de söyleyen Şenoğlu, “Çünkü geçen sefer yapılanı kaçırmıştım ve kaçırmayayım diye sürekli Kadıköy Belediyesi’nin internet sayfasından kontrol ediyordum.” diye belirtti.

ÖĞRENCİ DOSTU TEZGAHLAR

Sude Özdemir isimli öğrenci ise sabah erkenden kalkarak pazarın yolunu tutanlardan. Gelmeden önce fiyatlar konusunda beklentisinin çok düşük olduğunu, fakat fiyatların çok uygun olduğunu dile getiren Özdemir, “Geldim bir sürü şey aldım. Gömlek, ceket aldım. Çok mutluyum. Yeni bir şey almaktansa bu daha iyi. Eski kıyafetleri de seviyorum zaten.” ifadeleriyle sevinci paylaştı. 

Ayrıca öğrenci dostu tezgahların olmasından dolayı mutluluğunu ifade eden Özdemir, “Tekrar olursa kesinlikle gelmek isterim. Normalde Balıkesir’de okuyorum, ama burada yaşıyorum. Denk gelirsem kesinlikle yine gelirim.” dedi.

UYGUN FİYATLAR, YÜKSEK TALEP

İkinci el ürünlerini satan Pınar Atal da gelmeden önce pazardan beklentisinin daha düşük olduğunu, ama bu büyüklükte bir yerin kurulmasına çok sevindiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Marmaray ve metrobüs karşısında yapılması daha da iyi. İnsanlar için uğrak ve merkezi bir yer burası. Eğer sadece kıyafet değil de, el emeği ürünlerin de olması durumunda onları da satmak isterim. Hem ressam hem de fotoğrafçıyım çünkü.”

Pazara eşi ve çocuğuyla birlikte gelen Tarık Başoğlu ise mağazalarda fiyatların çok yüksek olduğuna işaret ederek, Yeniden Kullanım Pazarı’ndaki fiyatların beklediklerinden de düşük olduğunu söyledi. Çocuğunun ihtiyaçlarını rahatça giderdiklerini de ifade eden Başoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Çok memnunuz. Talep de çok yüksek. Erken saate ve havanın yağmurlu olmasına rağmen kalabalık. Kesinlikle sık sık yapılmasını isterim. Bu tür pazarların talep olması durumunda daha büyük yerlere taşınması da lazım.”

STANT AÇABİLMEK İÇİN REKOR BAŞVURU

Vatandaşların yoğun ilgisi üzerine üçüncüsü düzenlenen Yeniden Kullanım Pazarı’nda stant açmak için 10 günde 600’den fazla başvuru yapıldı. Haziran ayında ilki gerçekleştirilen etkinliğe 266 başvuru olmuş, Temmuz ayında ise bu sayı 395’e ulaşmıştı.


ARŞİV