“Bu yasak zincirini kıracağız”

65 yaş üstü yurttaşlar, “insanlık ve bilim dışı” olarak niteledikleri yasakların kaldırılması için Kadıköy’den seslerini yükseltti

19 Şubat 2021 - 14:40

Yaklaşık bir yıldır ağır salgın kısıtlamalarına maruz kalan 65 yaş üstü yurttaşlar, Emekli Sendikaları Eylem Birliği Koordinasyonu’nun çağrısıyla 19 Şubat Cuma günü Kadıköy Rıhtım'da biraraya geldi. Tüm Emekliler Sendikası, DİSK Emekli Sen ve Emekliler Dayanışma Sendikası'nın da içinde olduğu Koordinasyon adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“65 yaş üstü insanlarımıza, bütünlüklü toplumsal önlemler olmaksızın travmalar yaratan izolasyon uygulamak insanlık ve bilim dışıdır. Yasaklar ve yoksunluklar, insan yapısında özellikle 65 yaş üstünde psikolojik yıpranmalar, tükenmişlikler ve tahribatlar getirmiştir. Pek çok yurttaşımız hareketsiz kalma nedeniyle hem beden hem ruh sağlığı yaşamış, hem de gündelik işlerini yapabilmekten ve yakınları ile zaman geçirebilmekten alıkonulmuştur. 65 yaş üstü insanların korunması konusunda sergilenen hatalar ve başarısızlık inatla sürdürülüyor. Korona insanlığın bitişi değildir, salgına karşı korunma ve onun zararlarını asgariye çekmek mümkündür. 65 yaş üstü insanlarımızın korona salgınında korunması, adil ilişkilerle ve eşit haklarla saygınlık içinde yaşaması sağlanmalıdır. 65 yaş üstü insanlarımızın doğaya ve topluma emekleri geçmiştir. İnsan onuruna yakışır yaşam onlarında hakkıdır.”

“KUŞAKLAR ARASI DAYANIŞMA ŞART”

Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz, hiçbir hastalığın yaşlılar üzerinden tanımlanmaması gerektiğinin altını çizdi. Şahbaz, “Uygulamaların geldiği boyutta görüyoruz ki artık yaşlılara ayrımcılık yapılıyor. Yaşlıların ekonomik ve sosyal durumları kesinlikle bu yasaklara uygun değil. Yaşlıların yüzde 92’si kayıt dışı çalışıyor. Emekli aylıklarına yapılan zamları hepimiz gördük. Bu uygulamaların ve kararların tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Yaşlıların büyük çoğunluğu yakınlarının veya çocuklarının yardımlarıyla geçiniyor. İstanbul’da 1 milyon 800 bin yaşlı var, bunun 216 bini yalnız yaşıyor. Bu insanlar evde tek başlarına ve çaresizlik içinde ölüyor. Yaşa bağlı ayrımcılık yapılan bu uygulamadan vazgeçilsin. Bu uygulamalar toplumda yaşlılara karşı çok ciddi olumsuz tepkilerin gelişmesine neden oldu. Bunun sorumlusu da bu kararları alanlardır. Biz kuşaklar arası dayanışma ile bu sorunun çözülmesini istiyoruz.”

“HİÇBİR YASAĞI TANIMIYORUZ”

65 yaş üstü bireylere uygulanan yasakların hapis hayatından farksız olduğunu söyleyen Hasan Ergül ise şunları söyledi: “65 yaş üstü insanlar pandemi ile mücadele adı altında cezalandırılıyor. Her türlü hak ve özgürlüklerimizden yoksun bırakıldık. Sosyal devlet, yapması gereken yardımları da yapmadığı için yaşlılar ölüme terk ediliyor. Saat 10.00-13.00 arası sokağa çıkmak serbest fakat toplu taşıma araçlarını kullanmak yasak. Bu akıl ve bilim dışı bir uygulamadır. 65 yaş üstü bireylere uygulanan yasakların kaldırılması için bugün Kadıköy’de biraraya geldik. İktidara da buradan çağrı yapıyoruz. Bu akıl ve bilim dışı yasaklar derhal kaldırılmalıdır. Artık bu yasak zincirini kıracağız ve hiçbir yasağı tanımıyoruz.”

“YAŞLILAR GÖZDEN ÇIKARILDI”

Pandemi döneminde tüm faturanın yaşlılara çıkarıldığını belirten Gülseven Deniz de “Bizi yöneten insanlar 65 yaşının üstündeler, onlar her gün sokaklarda. Ama bizler cezalandırılıyoruz. Bu çok yanlış bir politika. Bu insanlar yakınlarından, çocuklarından, arkadaşlarından izole edildiler. Artık bir takım psikolojik hastalıklar da oluşmaya başladı. Yaşlılar tamamen gözden çıkarıldı.” ifadelerini kullandı.



 


ARŞİV