"Biz kadınlar biat etmedik, etmeyeceğiz"

8 Mart öncesi Kadıköy'de bir araya gelen kadın örgütleri, “Katledilen kadınların öfkesiyle, katillerden ve onları koruyan bu düzenden hesap soruyoruz” dedi

06 Mart 2023 - 13:15

Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadın örgütleri, 8 Mart öncesi basın açıklaması yaptı. Kadınlar 5 Mart Pazar günü Süreyya Operası önünde toplandı ve depremde ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Kitle daha sonra sloganlarla İskele Meydanı’na yürüdü.

8 Mart Kadın Platformu'nun çağrısıyla düzenlenen eyleme katılan kadın örgütleri adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu yıl 8 Mart’a, kadın katliamlarının her gün arttığı, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen binlerce kadının artan faturalar, barınma ve yaşam masraflarıyla açlığa terk edildiği, LGBTİ+lara yönelik şiddetin devlet eliyle körüklendiği, kadın işsizliğinin arttığı, savaş politikalarıyla militarizmin cesaretlendirildiği, göçmen kadınlara yönelik ırkçı saldırıların çoğaldığı koşullarda tüm bunlara karşı öfkemizle geldik. Depremde on binleri alınmayan önlemlerle enkaz altında katledenler, yüz binlerce insanı göçük altında, göndermedikleri yardımlar sebebiyle ölüme terk etti. Depremin ilk günlerinde hayati önem taşıyan adımları atmayan devlet, biz kadınların deprem bölgesinde yaşayan kadınlarla kurduğumuz dayanışmayı engellemeye çalışıyor. Biz bu saldırıları bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden, kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadın kurumlarının kapatılmaya çalışılmasından, kadın kurumlarına ve iradesine atanan kayyumlardan, 25 Kasım’larda, 8 Mart’larda, 1 Mayıs’larda sokağa çıkan kadınların işkence edilerek gözaltına alınmasından tanıyoruz."

“BU DÜZENDEN HESAP SORACAĞIZ”

Kadın cinayetlerinin bir kırım şeklinde artarak devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Her gün, güvende olmayarak yaşamak zorunda kaldığımız evlerde, sokaklarda, çalışma alanlarında katlediliyoruz. Şüpheli kadın ölümlerinin arttığı, faillerin indirimle ve aklanarak mahkeme salonlarından yollandığı, etkin uygulanmayan koruma kararlarıyla kadınların ölümlerine davetiye çıkarıldığı bu düzende, yaşamını savunan kadınlar cezalandırılıyor. Katledilen kadınların, akıbeti bulunamamış kadınların öfkesiyle katillerden ve onları üreten, koruyan, cesaretlendiren bu düzenden hesap soruyoruz” denildi.

“BİAT ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ”

Kadın işsizliği konusuna da dikkat çekilen açıklamada, “Ekonomik krizin derinleştiği bu koşullarda işten ilk çıkarılan, biz kadınlar ve LGBTİ+lar oluyoruz. Kadın işsizliği rakamları son bir yılda çığ gibi artarken güvencesiz, düşük ücretlerle ve kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Ev işi emeğimiz daha da görünmez kılınıyor, mutfağın tüm yükü bize yükleniyor. Bu yük, deprem bölgelerinde yaşamı yeniden inşa etmek için mücadele eden kadınlarda çok daha ağır. Biz kadınlar, biat etmedik, etmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.


ARŞİV