Binlerce kişi 'Ata'ya Saygı Zinciri'nde buluştu

Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete uğurlanışının 84. yılında, Kadıköy’de binlerce kişi bir araya gelerek “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturdu

10 Kasım 2022 - 15:26

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete uğurlanışının 84. yıldönümünde, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı arasındaki sahil yolunda gencinden yaşlısına binlerce kişinin el ele tutuşarak oluşturduğu 6.5 kilometrelik  “Ata’ya Saygı Zinciri” ile anıldı. Zincirin oluşturulduğu sahil yolu Atatürk posterleri ve Türk bayrakları ile süslendi.

Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri tarafından 2013 yılından bu yana yapılan ‘Ata’ya Saygı Zinciri’ne, Kadıköy Belediyesi Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, eşi Rojvan Odabaşı belediye yöneticileri ve birim müdürleri de katıldı. 

KARADA VE DENİZDE ANILDI

Saat 9’u 5 geçe çalan sirenl ile anmaya katılan binlerce kişi bir dakikalık saygı duruşuna geçti. Sirenlerin ardından okunan İstiklal Marşı’na denizden kanolar, yelkenliler ve tekneler de eşlik etti, dalgıçlar denizin altından dev Atatürk posteri ve Türk bayrağı açarak denizin yüzeyine çıkardı. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy de anmaya dev Türk bayrağı ile katıldı.

“SONSUZA KADAR BİZİMLE YAŞAYACAK”

Başkan Odabaşı günün önemine ilişkin yaptığı açıklamada Büyük Önder’in Kadıköy’de anması her zaman farklı olur dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadıköy, ‘Ata’ya Saygı Zinciri’nde Ata’ya olan saygısını, sevgisini ve özlemini gösteriyor. Büyük Önder’in Kadıköy’deki anması hep farklı olur. Bütün milli bayramlar da Kadıköy’de farklı kutlanır, anılır. Bugün Atatürk’ün 84. ölüm yıldönümü ama sonsuza kadar bizimle yaşayacak. Onun göstermiş olduğu yol, bizim yolumuz ve bizim ışığımız. O yüzden de bu zincir ayrıca bir anlamlı.” 

“HER SENE OLDUĞU GİBİ...”

Anma törenine katılanlardan İsmail Tamer Altılar, 10 Kasım ile ilgili düşüncelerini “Bugün her sene olduğu gibi yine zincirdeyiz. Bizim yaşımıza gelenler, gördükleriyle, kazandıklarıyla ve kaybettikleriyle Atatürk’ün ne kadar kıymetli bir insan olduğunu bir sefer daha anlamış oluyor. Gençler de bunu inşallah daha iyi anlayacak; bugünün kıymetini, Atatürk’ün değerini ve getirdiklerini, 57 yıllık yaşam hayatı içerisinde 15 yıla sığdırdığı devrimleri daha iyi anlayıp takip edecek ve korumaya çalışacaklar.” şeklinde belirtti.

“ATATÜRK’Ü ANMAK RUHUMUZA İYİ GELİYOR”

Gülay Kavafoğlu ise “Atatürk’ü anma töreninde bulunmak ruhumuz için çok güzel, çok iyi gelen bir şey. Atatürk’ü anmak için burada bulunmak tüm Erenköy Gönüllüleri ve bana çok mutlu hissettiriyor.” dedi.

VEDA FİLMİ CKM SİNEMA’DA 

Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği anma programı Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak sinema gösterimiyle devam etti. Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmeni Zülfü Livaneli’nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği Veda filmi, 10 Kasım Perşembe günü CKM’de ücretsiz olarak izlendi. Filmde Atatürk’ün yakın arkadaşı Salih Bozok’un anlatımıyla vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikâyesi anlatılıyor.

 

 

ARŞİV